google apps ja thunderbird, osa 2

Kuivõrd Google Apps for Domain kasutuselevõtu edusammude kohta oli kommentaariumus küsimus on vahest sobilik hetk teha vahekokkuvõte ja jagada mõningaid ekraaniviisoreid.

  1. esialgses kavas oli Thunderbird sees kui “paneks selle kah, äkki meeldib”, pilootkasutus näitas aga Outlooki suuri probleeme kasutajatega kellel on palju folder’eid (mis konkreetsel puhul tähendab müügi-inimesi) ning ma kandsin selle lõplikult maha (kui keegi kasutaja soovib, siis muidugi seadistan); see muudab ka vahetuse lihtsamaks, sest sain installida/seadistada Thunderbird’id mida kasutajad saavad uudistada ning õigel hommikul päriseks käima tõmmata
  2. kasutajate harjumused/töökorraldused on erinevad, kindlasti tuleb enne elu esimest deployment’i õppida neid kõiki mõistma; oi-see-on-raske-ent-huvitav
  3. leida need kasutajad kes sind (a) välja kannatavad (b) julgelt tagasisidet annavad on omaette ettevõtmine; (tänud siinkohal Leale kelle peal tuunisin Outlooki ja Laurile kellega avastasime, et see ikkagi ei tööta ja laseb korke läbi)
  4. ka Thunderbirdil on hulk iseärasusi mis vajavad kasutajate mugavuse nimel arvestamist ja eel-konfimis; osa neist võib olla seotud Outlooki harjumustega (millise liigutuse peale kiri loetuks kuulutatakse) ja osa on lihtsalt veidrused – nt ei saa ma Junk-nupuga spämmi GMaili spämmifolderisse liigutada kui adaptive filter pole sisse lülitatud, samas ei pea mh Google heaks mõtteks kahte spämmifiltrit järjestikku hoida (ma loodan et mõtlesin välja netiavarustes seni kirjeldamata häki – ja neid on tegelikult mitmeid); Thunderbirdu sortsu kallale ei läinud, üks NK2-failide eksportimise utiliit aga vajas sudimist, installisin Pythoni ja õppisin seda exeks “kompileerima”
  5. ma tegin isegi Exceli-tabeli mis kasutajatele ühekordseid (end turvalisi ja mugavalt hääldatavaid) paroole välja mõtleb; coming to think of it – selle peaks Google Spreadsheet’ina avaldama ja kuulsaks saama :-)
  6. sisuliselt möödus piloot nii, et kasutajal tekkis probleem, mina leidsin paar tunniga lahenduse, testisime, kirjeldasin lahenduse, viisin selle sisse on tüüpkonfi;
  7. piloodi lõpptulemuseks on mul seadistused ja bat-fail, mis installib arvutisse kõik vajaliku softi koos pluginatega, käivitab kalendri migratsiooni, sisaldab tööriistu Outlook’i autofill-aadresside ületoomiseks jne; muideks, ma usun et see autofilli ületoomine Google’i kontaktidesse aitab vältida uutel kasutajatel “darn, see loll arvuti arvas et mu klient on spämm” sündroomi teket; ühe kasutaja-arvuti seadistus on umbes 10 minutit kui juttu pole vaja ajada (äärmiselt abiks on see, kui Tamrex kolleegidele tulekahju-evakuatsiooni-õppuse korraldab samal ajal kui sina arvuteid üle käid :-)
  8. juttu tuleb ajada piloot-kasutajatega; ülejäänutele tegin ekraaniviisorid ning loodan olla valmis järel-toeks

Hetkel on lõpetamata:

  1. firma-sisesed protsessid, nagu käitumine töötaja lahkumise korral (postikonto arhiveerimine testitud, kirjeldamata), uuele töötajale töökoha seadistamine, puhkuse-asendamine jne
  2. eelmiste kohta ekraaniviisorid adminnile
  3. D-päev on kah alles ees
  4. piloodi ajakulu ületas oluliselt ennustatu – mistõttu peaks nüüd vist mõtlema kuidas seeläbi saadud kogemus kestvamaks kassavooks muuta läbi teenusepakkumise; lõppkasutaja-info saab olema avalik, firmasisene “dokumendihaldusprotsess” vahest pakutava teenuse osa… aga kas kui palju infot peaks reklaami nimel veel välja käima?

Ekraaniviisorid ise on sellised, kvaliteediga… olen tegelikult sigarahul. Tehtud Techsmith Camtasiaga 16:9 formaadis (kõrgus 600px), kodeeritud MP4 formaati ja üles laetud. Fullscreen on udune aga tavalises Youtube suuruses väääga sheff mu meelest. Sisulises osas on mõistagi tertulnud ettepanekud, et mis puudu ja mis üle :-)

(siinkohal embeditud 480px laiad versioonid on kehvemad, aga vaadake Youtube’is 640px laiusena)

GMaili kasutamine brauseris

GMaili seadistamine

Google Calendar kasutamine ja seadistamine

Thunderbird GMaili IMAP-kliendina

Postitatud rubriiki sahteldamata asjad. Talleta püsiviide. Kommenteerimine ja trackback-viidete lisamine ei ole lubatud.

26 Kommentaarid

  1. tuisk
    Lisatud 18. märts 2009 kell 06:37 | Püsiviide

    Hiljutisel emakeelepäeval räägiti sellest, et eesti keele säilimiseks on vaja, et arvutiprogrammid oleks emakeelsed. Minu gmail seda on, kas GAfyD sellist võimalust ei paku?

  2. Lisatud 18. märts 2009 kell 06:48 | Püsiviide

    pakub ikka eesti keelt kah, AGA eestindatud ei ole alati kõik võimalused, uued võimalused tekivad enne USenglish peale jne. miska on mul suppordi seisukohalt lihtsam näidata ingliskeelse peal…

  3. ain
    Lisatud 19. märts 2009 kell 04:39 | Püsiviide

    Hmm… kas punktist 1 võib aru saada nii, et sul õnnestub suurele osale kasutajatest selgeks teha, et on vaja bannida Outlook ja hakata kasutama Thunderbirdi?

  4. Lisatud 19. märts 2009 kell 05:14 | Püsiviide

    tõde selgub järgmisel nädalal. aga pilootkasutajate tagasiside põhjal tundub see olema täiesti tõenäoline stsenaarium.

  5. Lisatud 19. märts 2009 kell 06:17 | Püsiviide

    Hi there, very nice videos I must say! You touch on two fascinating growing topics – both screencasts tutorials, and cloud services.

    I have recently wanted to do grab the opportunity more and more to use a picture or screencast to illustrate something, and it's just /so/ effective! Anyway, I see that you use Camtasia, seems very popular, do you know of good options for OS X and maybe for some after-editing (zooming in!) or recording of the sound track as well? I assume you are aware of the awesome CommonCrafts show BTW?

    Anyway, check my stuff out here:

    http://unclecj.blogspot.com/search/label/tutorial

    And then my friend Henrik does some cool things with video as well:

    http://alfabravo.com/

  6. ain
    Lisatud 19. märts 2009 kell 06:47 | Püsiviide

    jah, päris põnev. mulle on siiamaani jäänud mulje, et kui inimene kasutab aktiivselt kõiki 3 asja:
    1. e-mail
    2. kalender
    3. taskindus igapäevaselt

    siis ei ole kasutusmugavuselt Outlookile võrdset, Ja eriti kui taskindus on veel ka nii, et taske saadetakse üksteisele ja acceptitakse jne ja see on firmas laialt aktsepteeritud või kohustuslik praktika, siis ka Exchange seal all vajalik. Aga ehk ma pole ka kaua viitsinud enam võrrelda :).

  7. Lisatud 19. märts 2009 kell 07:51 | Püsiviide

    Kristjan Jansen (http://kika.trip.ee), one of Estonian usability-gurus suggested Screenflow for OSX – I haven't tried myself yet, as most end-user demos are IMHO better done in “their environment” meaning PC+win (but I'm living in OSX myself, doing testing under Parallels but recording screencast when booted through BootCamp – specially as I use Edirol UA-25 for audio and I'm afraid it might cause some audio freeze when running in VM).

    And yes, screencasting rocks. I have been writing for … like 15 years, producing radio about 10, done 2 years of TV and nothing beats the amount and quality of feedback from screencasts (favourite case being in pizza-shop, where the pizza-guy suggested ideas for next screencasts).

  8. Lisatud 19. märts 2009 kell 07:59 | Püsiviide

    eks see sõltub ettevõtte protsessidest ja tegevusest paljuski. Uniprindis jookseb kõik liinil pakkumine-tellimus-töökäsk-tootmine-jne in-house veebilahenduse peal (plus lisaks minu lemmikala ehk repro otsapidi kokkuleppelise ja otsapidi tarkvaralise workflow baasil)

  9. martin
    Lisatud 21. märts 2009 kell 02:54 | Püsiviide

    Eestikeelsete juhendite loomine on igati tänuväärne tegevus. Thunderbirdi kalendrimajanduse areng viimase paari aasta jooksul oli meeldivaks üllatuseks. Samuti on hea teada, et Thunderbirdi eelseadistamine on väikese programmeerimisoskuse korral automatiseeritav.

    Exchangel ja Outlookil on hetkel veel natuke rohkem erinevaid töö korraldamise võimalusi (e-posti ja taskide jagamine näiteks), kuid paljusid neist reaalselt tööprotsessides kasutatakse ja palju litsentsid ning infra ülalpidamine maksab on iseasi.

    Google teenuste võtmesõnadeks on mobiilsus ja koostöö. Me kirjutame näiteks koolis google docsis konspekti nii, et üks kirjutab ja teised näevad enda laptopis väikese viitega mida kirjutatakse ning saavad omapoolseid täiendusi teha. Materjalide jagamine on ka suht lihtne kui gmaili kontot mitte omavatele tegelastele ära seletada kuidas omale google konto luua. Aga neid ilma gmaili kontota tegelasi jääb iga päevaga vähemaks.

    Negatiivsema poole pealt ei tööta hästi google kalendrisse lisatud väliste ical kalendrite uuendamine. Mul on programm mis konverteerib kohati operatiivselt uueneva kuid suht keeruliselt ligipääsetava kooli tunniplaani ical kalendriks. Pärast esimest lisamist töötas umbes 1.5 kuud korralikult, kuid siis hakkasid osad sündmused kaduma ja osad muudatused ei tekkinud piisavalt operatiivselt. Vahepeal aitas see kui umbes nädalaks kalender ära kustutada ja uuesti lisada (google abifoorumist saadud soovitus) kuid umbes kuu aja pärast olid samad jamad tagasi. Mistõttu tuligi lõpuks google jagatud veebikalender asendada PHP iCalendar'iga. Aga eks näis, kui Google väliste iCal kalendrite toe uuesti stabiilselt tööle saab siis vahetab jälle tagasi sest nende dünaamiline kalendri-widget näeb parem välja ja on mugavam kasutada kui praegune phpical-i genereeritav versioon.

  10. Priit
    Lisatud 30. märts 2009 kell 03:11 | Püsiviide

    Ega ma tea, kas see on õige jutusaba selle küsimuse esitamiseks, aga: kas sellel teenusel on ka mingi support olemas? Ja ma mõtlen selle all miskit visiitaafressi ja telefoninumbrit, mitte e-maili aadrsssiga [email protected]. Mõttes, et kui google ühel heal päeval service üles ütleb, siis milline on plaan B.

  11. Lisatud 30. märts 2009 kell 04:06 | Püsiviide

    sa mõtled tänase EPL Dilberti koomiksi mõttes aadressi? (http://www.epl.ee/artikkel/463724)

    aga kui sa oled premium siis on olemas support-telefon küll koos paari salasõnaga mida tuleb mainida kui helistad.

    mis puutub GMailist välja migreerumist, siis IMAP on ju märkimisväärselt avatud interfeiss… kuigi mul on see teekond massilise migratsiooni mõttes testimata mängisin ma miskite IMAPi varundamise tööriistadega ja need toimisid küll ja ütleme et minu mastaabi juures on see isegi ilma kerge progemiseta päevake käsitsi higistamist. lugedes piisavalt väikeseks tõenäosuse et nad hetkega kaovad (ja võttes arvesse, et premiumi puhul on mh Postini arhiivid sarbannes-oxley-kõlbulikul arhiivid vahepeal) olen veendunud, et sealt mistahes konkureerida soovivale platvormile migreerumine ei saa olema probleem millega ma täna peaksid pikemalt tegelema.

  12. Priit
    Lisatud 30. märts 2009 kell 07:48 | Püsiviide

    Ei, mitte interfeissi, ma mõtlesin rohkem nagu seda: http://www.slash7.com/articles/2009/3/26/google

    Ja järgmine lugu sealtsamast, et mis sai. Nagu võib veenduda, siis Googlet juhivad botid ja kui sul pole miskit telefoninumbrit või sõpru kõrgel, siis bot on jumal ja ei eksi kunagi (HAL anyone).

    Aga igaks petteks sa endale miskit bäkuppi ei tee? Et kui sinu account technical errori tõttu igaveseks ja edasikaebamise õiguseta ning for security reasons igasuguse selgitamise vajaduseta lihtsalt ära kustutatakse. Nüüd sa vastad mulle, et seda ei saa juhtuda. Ma küsin vastu, et oled sa kindel? Äkki oledki, valgusta siis palun.

  13. Lisatud 2. apr. 2009 kell 11:23 | Püsiviide

    Petsi ekraaniviisoritest on näha, et post on juba ka sisse liikunud. Minu küssa siin on, et kui süsteem ei ole veel deploytud mis ilmselt tähendab, et ka MX kirjed on veel vana mailiserveri peale, et kuidas siis nendesse uutesse testkastidesse mailid sisse tulevad? Vaatasin ka kõnealuse kliendi MX kirjeid ja sealt ei pasitnud ka, et gukkel oleks kuskil figureerinud.
    Tänud ette kui on miski vihje tulemas!

  14. Lisatud 2. apr. 2009 kell 11:47 | Püsiviide

    ma ostsin testimiseks eraldi domeeni, deployment sai tehtud uniprint.eu (ja veel mõned paralleelsed domeenid) jaoks, aga ekraaniviisor mõned päevad enne uniprint.org abil. täiesti juhuslikult oli nii hästi klappiv domeen vaba :-)

    .org peal jooksid mul ka mõned nädalad piloot-kolleegid kellele Exchange forwardit tegi, neile tegin pärast sama IMAP-migratsiooni Gmailist Gmaili (ja seejärel igaks juhuks forward). tõenäoliselt jääb ka .org kasutusse, sest .eu on Premium ehk tasuline ja vahel võib olla vaja miskeid kontosid mis ei maksa midagi (miskid tootmise töökohad kes põhimõtteliselt maja sees suhtlevad ntx)

    LISAKS saab sisse saata ka enne MX kirjete muutmist, Google tekitab miski pseudodomeeni @sinudomeen.ee.test.a.google.com või midagi sinnakanti, ma usun et see poleks videos näha jäänud :-)

    aga… mis mõttes sa MXide alt Google'it ei näe? ahjaa, kui sa vaatasid .eu kirjeid, siis need käivad veel ka läbi Postini (ehk Google Message Security) mis on Premiumi osa (viirusetõrje, kasutaja täpsusega reguleeritav spämmigarantiin, kustutamiskindel arhiiv 3 kuud jms)

  15. Lisatud 2. apr. 2009 kell 23:25 | Püsiviide

    Tänud Pets!
    Pilt selge ja liigutan ka tasahilju edasi. Igaljuhul hea töö oled juba ära teinud ja veelparem, et seda ka laiemalt jagad.
    Edu Sulle!

  16. Ain
    Lisatud 21. mai 2009 kell 03:07 | Püsiviide

    Hei!

    Pets, kas võib ka loota 3. jagu sellest saagast? :)

  17. Edmund
    Lisatud 28. juuni 2009 kell 16:53 | Püsiviide

    Millist kalendri vidinat kasutatakse – http://www.mozilla.org/projects/calendar/
    Lightning?

    Kas see viga ei kummita – https://bugzilla.mozilla.org/show_bug.cgi?id=39… ??

  18. Edmund
    Lisatud 28. juuni 2009 kell 19:08 | Püsiviide

    http://merike.pri.ee/kalender/ – seal on ka eestindatud versioon Lightning'ust :)

  19. Lisatud 28. juuni 2009 kell 22:10 | Püsiviide

    Seda pole nagu kohanud… Lightning kipub lihtsalt vahest arvama, et kalendrid on offline ja neid disablema. Ja suurema hulga kalendrite puhul (kasutaja + nõukarid + kolleegid) on nende re-enablemine väga tüütu.

  20. Edmund
    Lisatud 29. juuni 2009 kell 10:34 | Püsiviide

    Kuidas faile saab kaasa panna? Kui e-kiri nt ülesandeks teisendada siis faili kaasa ei panda. Kui teisendada kalendri sündmuseks – kas siis saab faili otse kirja seest kaasa panna? Ma muidugi ei ole seda Google kalendri peal testida saanud veel. Kohaliku kalendri puhul võimaldas vaid faili URL-i ette anda.
    Samas kui enda arvutist fail ette näidata – kas see pannakse Google keskkonda siis üles, st kas saab kaasa panna? Ehk siis küsimus natuke ka sellest vallast, et kuidas MS Exchange-ist tuntud Public Folder-it lahendada? Ehk siis tekitada sellist failihoidlat, millega saaks ülesandeid ja kalendrisündmusi siduda.
    Kas Google Docs-is oleva dokumendiga saab kalendri sündmust või ülesannet siduda? Võiks nii olla, et kirjaga kaasasolev fail konverditakse Google Docs-i dokumendiks, millele omakorda saaks siis õigusi jagada nagu Google Docs ikka võimaldab.

  21. Lisatud 29. juuni 2009 kell 13:18 | Püsiviide

    üldiselt on keerulisema funktsionaalsuse puhul mõistlik ilma TBta läbi ajada ja elu brauserisse kolida. vajadusel leides asjade nagu todo jaoks välised veebirakendused… aga selliseid sidumisi pole proovind. google enda todo lingib küll meilidega (aga on muidu suht basic)

    publik folderite asemele võiks mõelda Googel Sites'i kasutust (ja nüüdsest ka Socialtext kuni 50 kasutajat tasuta, kahju vaid et pole tulemas Google Apps single signon tuge…)

  22. Edmund
    Lisatud 29. juuni 2009 kell 13:47 | Püsiviide

    http://code.google.com/intl/et/apis/apps/sso/sa

    SAML-based Single Sign-On (SSO) service allows you to authenticate user accounts for web based applications (like Gmail or Calendar). For desktop applications (like Google Talk or POP access to Gmail), your users must continue to sign in directly with their Google Apps username and password.

    SAML Single Sign-On (SSO) Service for Google Apps – kas see pole see? Mul on see User Account->Settings all olemas Google Apps keskkonnas.

  23. Lisatud 29. juuni 2009 kell 23:54 | Püsiviide

    jah, aga Socialtext ei plaanivat seda toetada…

  24. Edmund
    Lisatud 30. juuni 2009 kell 01:06 | Püsiviide

    Siis peab ootama kui Google Wave valmis saab – http://wave.google.com/

  25. Lisatud 30. juuni 2009 kell 06:54 | Püsiviide

    jah, aga Socialtext ei plaanivat seda toetada…

  26. Edmund
    Lisatud 30. juuni 2009 kell 08:06 | Püsiviide

    Siis peab ootama kui Google Wave valmis saab – http://wave.google.com/