e-riiklik väljapressimine (edumeelne seejuures)

Sain just kirja lgp Maksu- ja Tolliametilt:

Maksu- ja Tolliamet tagastab enammakstud tulumaksu viie tööpäeva jooksul vaid neile maamaksu maksjatele, kes lisaks elektroonse tuludeklaratsiooni esitamisele kasutavad ka teisi e-maksuameti/e-tolli teenuseid, nimelt on tellinud elektroonse maamaksuteate.

02.03.2009 seisuga teil elektroonset maamaksuteadet tellitud ei ole.

Elektroonilise maamaksuteate tellimiseks sisenege e-maksuametisse/e-tolli ning valige rubriigi Nõuded ja kohustused menüüst Maamaks. Maamaksu rubriigi avalehel “e-maksuteate tellimine” tehke märge lahtrisse “Soovin tutvuda maamaksu andmetega e-maksuametis/e-tollis ega soovi maksuteadet paberkandjal” ning kinnitage oma soov.

Iseenesest on loomulikult vaja teatavat lööki tuharate piirkonda, et kodanik Marvet (või kesiganes) viitsiks ennast kuhugi e-riigi kohta sisse logida eesmärgiga üks linnuke teha. Login siis sisse ja esilehel leian juba järgmise pöördumise – ja tõesti, miks raisata puid valijakaartide trükkimisele?

valijakaart-kah

Liigume edasi maamaksu lehele… ja ei hakka mul see tellimise koht silma sest igatsugu juttu on palju… Tagasi teate manu, uuesti menüüst samasse kohta… ah seda keset teksti olevat linnukest mõtlesite, jajaa, kinnitame-kinnitame.

tee-linnuke

Ainult et usability vaatevinklist on mul paar märkust:

  • kui teil on käimas kampaania minu e-teenuste manu saamiseks, siis vahest tasuks minu väheses e-pruukimises süüdistamise asemel need e-teavituse tellimise nupud naaaatuke nähtavamaks muuta ja kohe esilehele tuua? silt juurde et mitu puud ma säästa aitan ja tuld! (ja see pänner oleks võinud olla seal juba deklareerimise ajal… ja üleüldse teeks ma maamaksu peale pigem otsekorralduse)
  • aga laiemalt – miks peab iga linnukest eraldi küsima? äkki on EMTAs veel kusagil miski linnuke mis aitaks puid säästa? ja kas nad ei võiks Vabariigi Valimiskomisjonile heategu teha ning kohe sealsamas ka seda valijakaardi-nõusolekut küsida? või õigupoolest võiks selline linnukese-teenus olla kusagil eesti.ee peal kuhu iga paberit säästa sooviv amet siis oma kliendid kampaaniatega kokku suunab. üks suur linnuke “tahan kõike elektrooniliselt”, all võimalus erivajaduse korral midagi paberile tellida (ei tea miks, aga vahest on miskid olukorrad)
  • ja kui juba kuhugi maksuseadusesse on e-maamaksuteate tellijate eelistamine sisse kirjutada õnnestunud võiks seda praktikat laiendada ka muudele riigi teenustele… et ongi nii, et e-riigi kasutajad saavad alati kiiremini, pikema, parema…

Javeel, kui sa sattusid lugema mõni aeg tagasi e-riigi toimimise lugu… Siis ma sain taotletud passid-idkaardid kätte. Migra-amet teatas kõigepealt e-postiga “reisidokumendi” valmissaamisest, järgi minnes tähendas see mõisagi ainult passi. Mõni päev hiljem tuli e-post, et ka “isikutunnistused” on valmis. Ehk et ikkagi 2x kohalkäimist kuna (a) Marvet ei oska lugeda (b) teate sisu ei olnud protsessidega mitte kursis olevale kodanikule arusaadav. Ja siis ma leidsin eile paber-postkastist veel ka 2 paber-kirja millega teatati kummagi lapse dokumendi-avalduse vastuvõtmisest (ja dokumentide eeldatavast valmimisest 20ndal märtsil). Ehk et ka puud said oma laksu ikkagi kätte, tubli :-)

Postitatud rubriiki sahteldamata asjad. Talleta püsiviide. Kommenteerimine ja trackback-viidete lisamine ei ole lubatud.

3 Kommentaarid

  1. Lisatud 5. märts 2009 kell 13:38 | Püsiviide

    Sai ka uuritud, et miks siis pole peale 5 päeva mitte midagi. Tuleb välja, et abikaasa, kelle arve nr sai pandud deklaratsiooni, ei ole seada teadet tellinud. Täna õhtul igatahes sai erinevatel tingimustel vastuseks kas 404, 502 või tühja lehe sellelt maamaksu tellimise kohast. Eks siis tuleb mingi hetk uuesti proovida.

  2. Lisatud 6. märts 2009 kell 13:45 | Püsiviide

    Petsikene.
    Riigiametid hangivad oma veebid riighanke korras. Paraku ei n2e riighangete seadus ette, et “usability” peale tohiks punast pennigi kulutada. Seega – kui sulle ei meeldi riigimaetite ja asutuste mitmesuguste e-rakenduste usability, kyta virtuaalselt v. verbaalselt turpi oma valitud rahvaesindajale, et see lollus 2ra muudetaks. Seni – on nagu on.

  3. Lisatud 6. märts 2009 kell 21:45 | Püsiviide

    Petsikene.
    Riigiametid hangivad oma veebid riighanke korras. Paraku ei n2e riighangete seadus ette, et “usability” peale tohiks punast pennigi kulutada. Seega – kui sulle ei meeldi riigimaetite ja asutuste mitmesuguste e-rakenduste usability, kyta virtuaalselt v. verbaalselt turpi oma valitud rahvaesindajale, et see lollus 2ra muudetaks. Seni – on nagu on.