norby, elion, wimax ja see neetud login

Norby kliendid said eile restruktureeruvalt firmalt kirja, milles too kirjeldas oma plaane – jätkamine Metrooga, Wimax-võrgu müük Elionile.

Millega seoses on mul üks suur lootus: nimelt käib Elioni Wimaxis kasutajate autentimine läbi captive portal’i st sisuliselt ei toimi nende lahendu püsiühendusena – kui miskipärast vool ära käib (või muul põhjusel seadmetel tuju paha) siis on vaja kodanik kasutajal tippida brauseris sisse kasutajanimi ja parool. Mis tähendab, et kui ma tahaks panna selle taha veebikaamera maja valvama (või VoIP-telefoni) on jama. Muideks, seda asja pakutakse hetkel Harjumaal riigi sponsitud külatee3-netiühenduse koosseisus ja ma olen juba mõnda aega mõelnud end. Sideametisse kaevata, et tegemist on “interneti-sarnase toote” ning mitte internetiga.

Kuuldavasti suudavad Norby ja teised Wimaxi-pakkujad oma kasutajaid hallata ilma selle captive-tsirukuseta.

Kuna Elionile meeldib kõike standardiseerida on võimalikud 2 tulevikustsenaariumi:

  • Elioni Wimaxi-klientidel tekib võimalus kasutada normaalset internetti ja õnn tuleb minu talu-õuele
  • Norby Wimaxi-klientid viiakse üle captive portali peale ja kaaskannatajate rohkus annab mulle teatavat moraalset tuge

Kuidagi oleks vaja mõjutada tulevikku nii, et esimese variandi tõenäosus kasvaks.

Täiendet: kuivõrd Elion PR oli nii lahke ja kommenteeris WiMAXi autentimise tulevikuplaane, siis olgu see lõik siinkohal esile tõstetud:

Kahest tulevikunägemusest on esimene (ehk positiivne variant) tõele lähemal. Elion asub liikuma veebipõhisest (parooliga) autentimisest loobumise suunas. Ülekaalukale osale (80 -90 %) Norby WiMAX´i klientidele, kes soovi korral Elioni kliendiks hakata soovivad, veebipõhist autentimist enam ei rakendata. Alates 1. aprillist hakkame etapiviisiliselt ka Elioni seniseid WiMAX tugijaamu ja seniseid Elioni kliente uuele ja lihtsamale autentimisele üle viima. Senistel Norby WiMAX´i klientidel on võimalik soovi korral Elioni kliendiks asuda samuti alates 1. aprillist, seni jätkab neile teenuse osutamist Norby.

Seda on küll hea kuulda, sest miski nädal tagasi tehnilise toega suheldes ei tundunud küll ühtki võimalust asja kuidagi teisiti käima panna :-)

Postitatud rubriiki sahteldamata asjad. Talleta püsiviide. Kommenteerimine ja trackback-viidete lisamine ei ole lubatud.

11 Kommentaarid

  1. Lisatud 26. veebr. 2009 kell 22:48 | Püsiviide

    kuna selle kohta ei tundu veel uudist olema, siis ka minuni jõundud kiri kui kedagi huvitab –

    Austatud klient

    Kuu aega tagasi esitas Norby Telecom Harju Maakohtule päästeplaaniks vajamineva saneerimistaotluse. Täna on meil rõõm teatada, et taotlus on saanud heakskiidu ning saneerimismenetlus on ametlikult algatatud. Tegemist on esmase ja väga olulise heakskiiduga protsessis, mille eesmärgiks on Norby finantskohustuste restruktureerimine ning ettevõte käesoleva aasta teiseks kvartaliks jooksvasse kasumisse viimine.

    Vaatamata terves maailmas valitsevale finantskriisile ja majanduskasvu teravale pidurdumisele on Norby Telecomil rõõm tõdeda, et meie kliendid on lojaalsed ning meie pakutavatel teenustel on selgelt täita väga tugev positsioon tänasel Balti riikide telekomiturul. Seda väidet kinnitab fakt, et Norby käesoleva aasta müügitulude kasvutrend on selgelt positiivne, seda nii andmeside- kui kõneside teenuste vallas. Peame enda põhiliseks eesmärgiks aastal 2009 nende teenuste kvaliteedi, tehnilise toe ja kliendikommunikatsiooni jätkuvat parendamist.

    Norby päästeplaani keskne põhimõte on äriklientidele keskendumine. Ettevõttes toimunud kulude vähendamise programm on planeeritud selliselt, et tehniline ressurss ja kompetents Metroo ja IP-kõneside vallas ei vähene. Lähiajal on Norby meeskonnaga liitumas uued põhjaliku teadmistepagasiga tehnilised spetsialistid, kes toovad kaasa aastatepikkuse kogemuse telekommunikatsioonisektoris ja aitavad jätkuvalt tagada Metroo võrgu kõrget kvaliteeti.

    Ettevõtte kasumisse viimise eelduseks seadis Norby juhtkond WiMAX traadita interneti erakliendi äriüksuse müümise. Tänaseks võime kinnitada, et müügiprotsess on edukalt käivitunud ning Elion Ettevõtted AS-ga on sõlmitud müügileping WiMAX äriliini müügiks. Norby lõpetab eraklientidele teenuse osutamise 31. märtsil 2009. Olemasolevatele WiMAX klientidele on koostöös Elioniga leitud paindlikud lahendused, mis võimaldavad neil suuremate muudatusteta jätkata traadita interneti teenuse tarbimist.

    Kõik Metroo andmesideühendused, mis tehnoloogiliselt põhinevad WiMAX-il või muul raadiotehnoloogial, jäävad ka edaspidi meie teenuseportfelli ning Norby jääb ainsaks alternatiivoperaatoriks, kelle sõltumatu võrk katab praktiliselt kogu Eestimaa.

    Täname Teid, et olete olnud meiega nendel huvitavatel, ent keerulistel aegadel. Teeme jätkuvalt kõik selleks, et meievaheline koostöö sujuks ideaalselt ning saaksime anda enda panuse Teie konkurentsivõime tõstmiseks. Oleme edaspidigi avatud ja läbipaistev partner, kellel on oma ala parim kompetents. Kui soovite lisainfot või Teil tekib täiendavaid küsimusi, võtke kindlasti meiega ühendust!

    Alati Teie
    Norby Telecom

    tel: 666 1000
    faks: 666 1001
    e-post: [email protected]

  2. Lisatud 27. veebr. 2009 kell 03:12 | Püsiviide

    Kahest tulevikunägemusest on esimene (ehk positiivne variant) tõele lähemal. Elion asub liikuma veebipõhisest (parooliga) autentimisest loobumise suunas. Ülekaalukale osale (80 -90 %) Norby WiMAX´i klientidele, kes soovi korral Elioni kliendiks hakata soovivad, veebipõhist autentimist enam ei rakendata. Alates 1. aprillist hakkame etapiviisiliselt ka Elioni seniseid WiMAX tugijaamu ja seniseid Elioni kliente uuele ja lihtsamale autentimisele üle viima. Senistel Norby WiMAX´i klientidel on võimalik soovi korral Elioni kliendiks asuda samuti alates 1. aprillist, seni jätkab neile teenuse osutamist Norby.

    Lisan ka ühe väikese täpsustuse: Norby müüs Elionile vaid võrguseadmed, mitte Wimaxi äriliini. Allpool toodud Norby kirjas sisaldub selles osas ebatäpne info inimliku eksituse tõttu. Täpsemalt saab selle kohta kosta Norby´st Vadim Shabarov: [email protected] ning rääkida ka Norby edasisest plaanidest Eesti ja Balitikumi turul.

  3. Harri
    Lisatud 27. veebr. 2009 kell 07:00 | Püsiviide

    Isegi Norby WiMAX'i tarbija maakodus ning peab ütlema, et seni olen osutatud teenusega rahule jäänud. Paras OMG efekt hetkel, et Norby oma WiMax'i võrgu Elionile maha parseldas – mitte ometi sellele monopolile. Millegipärast ma kardan, et paar esimest kuud tulevad põrgupäraselt tulised ja valusad, kui vaatame ja näeme.

    Küsimus on pigem selles, et kuidas tagatakse sujuv üleminek ühe ISP' juurest teise juurde. Kas lepingud sõlmitakse juba ümber enne võrgu omaniku vahetust või alles peale seda, kui Norby lõpetab lepingud klientidega. Võimalik, et postkasti on potsatanud asjakohast paberimajandust viimaste päevade jooksul, kuid siiamaani pole mina kliendina küll midagi antud asja kohta kuulnud.

    Muuseas umbes kuu aega tagasi käisid Norby tehnikud tegemas mingeid ümberseadistustöid (mingid sageduse muudatused vms.).Kui ma ei eksi, siis Elion kasutab WiMaxi puhul natukene teist sagedust (3.6 Ghz, right?), mis ilmselget viitab sellele, et Norby on juba pikemat aega valmistunud võrgu/seadmete üleandmiseks Elionile.

    Harri.

  4. toivo
    Lisatud 27. veebr. 2009 kell 10:11 | Püsiviide

    blogi: klienditelefon 1:0

  5. Lisatud 27. veebr. 2009 kell 11:23 | Püsiviide

    tjah. kusjuures ülevõtmisplaanidest tugi mõistagi teadma (veel vähem mulle rääkima) ei pidanud. raske arvata kas logini-muudatus oli varasem plaan.

    a mis mind üllatab on see, et ca 24h pärast seda kliendikirja pole epl-ap3-postimees otsingutes ühtki uuemat vastet norby-le. kuna restruktureerimine on “kuum”, kindlasti ka netivarustus regionaalpoliitiliselt olulistes paikades väljaspool Tallinna kesklinna, rääkimata kogu surutisest (ja ettevõtja käendatud laenudest ettevõttele, kui meenutada viimaseid pealkirju)…

  6. Lisatud 27. veebr. 2009 kell 13:27 | Püsiviide

    Protseduuriline küsimus: mispärast ma Google Readeris sellest sissekandest ainult pealkirja näen, mitte aga teksti?

  7. Lisatud 27. veebr. 2009 kell 14:20 | Püsiviide

    hmm. tõesti. ainus erinevus mida oskan välja tuua, on postituse alustamine WP 2.7.0 dashboardil olevas kiir-editoris, drafti salvestamine ja hilisem edasi edimine tavalises postituse editoris (ning sealt siis ka avaldamine).

  8. mart
    Lisatud 2. märts 2009 kell 00:56 | Püsiviide

    tänud info eest Pets, edastasin “uudise” ka Elioni tehnilisele toele :)

  9. Paul
    Lisatud 28. märts 2009 kell 07:56 | Püsiviide

    Täna siis selline kiri Elionilt.. Huvitav, kas ma sain “lotovõidu” ja sattusin selle “vähemkaaluka” Norby klientuuri sekka või oli see jutt paroolide kaotamisest lihtsalt häma?

    Hea klient!

    Märtsi alguses teavitati Teid, et Norby on otsustanud üle õhu leviva internetiteenuse (WiMAX) pakkumisest loobuda ning keskenduda edaspidi teistel tehnoloogiatel põhinevatele sidelahenduste pakkumisele. Norby müüs teenuse osutamiseks vajalikud raadiovõrkude seadmed Elionile.

    Sellega seoses on meil on hea meel teatada, et alates 1. aprillist 2009 saame asuda pakkuma Teile Elioni Traadita interneti teenust. Seoses Elioni teenusele üleminekuga muutub vähesel määral ka teenuse kasutamine. Selleks, et saaksid jätkata internetiteenuse kasutamist Elioni kliendina, saadame Teile personaalse kasutajatunnuse ja parooli. Palume Teil kasutajanimi ja parool välja printida või turvaliselt salvestada ning need alles hoida.

    “Vähesel määral”? Minu püsiühendus muutub mingiks dialupi sarnaseks asjanduseks, mis kõlbab ainult veebis surfamiseks! Ega ei ole suurt vahet jah..

  10. Jaank
    Lisatud 14. mai 2009 kell 06:50 | Püsiviide

    Elion Wimaxis sisselogimislehe eemaldamine

    Pöörduge Elioni, et ühendus seadistataks mac aadressi põhiseks.

    Sellest piisab kui saadate emaili aadressile [email protected] sisuga, et soovid ühendada WiFi ruuterit Wimaxi seadme järgi, ja paluge seadistada autentimine mac aadressi põhiseks. Kindlasti ära unusta lisamast ka omi kontaktandmeid.

    Pärineb Wifi.wifi wikist.gOOgeldamine pets, googeldamine.

  11. Jaank
    Lisatud 14. mai 2009 kell 13:50 | Püsiviide

    Elion Wimaxis sisselogimislehe eemaldamine

    Pöörduge Elioni, et ühendus seadistataks mac aadressi põhiseks.

    Sellest piisab kui saadate emaili aadressile [email protected] sisuga, et soovid ühendada WiFi ruuterit Wimaxi seadme järgi, ja paluge seadistada autentimine mac aadressi põhiseks. Kindlasti ära unusta lisamast ka omi kontaktandmeid.

    Pärineb Wifi.wifi wikist.gOOgeldamine pets, googeldamine.