google apps premium ja thunderbird deployment

Kas keski lgp lugejatest on tegelenud subjektis olevatega? Mina parasjagu tegelen, heameelega võrdleks märkmeid. St mis ma tahaks:

  • ettevõttes kasutusel Exchange2003+Outlook2003
  • tahaks postinduse outsource’ida google apps tasulise teenuse peale
  • kriban/testin parasjagu (enda jaoks) deployment guide’i
  • tahaks tagada võimalikult valutu ülemineku olukorda (Iiah: “Tiiger saadakse alla ja haiget ei saa keegi! Pea neid kahte asja meeles, Notsu, ja kõik on korras!”), kus post on GMaili peal, kasutajatel võimalus pruukida veebiliidest/Outlook’i/Thunderbird’i
  • sellega kaasneb hulk pisiasju:
    • kiire guugeldamine annab, et ma peaks saama Thunderbirdile tekitada miski cfg faili mis imap-kontod seadistaks
    • kasutajatele peaks vanast konfist üle tooma mh auto fill address mälu (outlook.nk2), selle võiks importida nii veebiliidesesse kui thunderbirdi (sest ma tean, et kasutajad oleksid sahisevalt rahul selliste pisiasjadega). nk2.info juba leidsin, aga mu Vista ei saa seda hetkel käima
    • poliitikad igatsugu lahendusteks nagu “töötaja X outlookis on lisaks endise töötaja Y postkast kust ta saab vanu asju vaadata” (tõenäoliselt Outlooki jaoks lihtsaim .PSTks eksportida, seejärel lasta see Thunderbirdil importida???)
    • kalendrite sünkimine (google’i sync tundub toimivat; aga ma peaks selle vist käivitama kasutaja masinas enne konto üleviimist ja alles siis tekitama uue profiili Outlooki, mis tähendab kasutajana sisselogimist – kas seda annaks vältida?)
    • outlook’i todolist?
    • kindlasti veel miskeid pisiasju mille otsa ma pole veel komistanud

Kui sa oled midagi sellist teinud, siis nagu mainit “võrdleks märkmeid”.

Kui keegi pole seda meil veel teinud, siis ma võin vist varsti teenust pakkuda, koos kasutajatele mõeldud eestikeelsete juhendite ja ekraaniviisoriga ;-)

Postitatud rubriiki sahteldamata asjad. Talleta püsiviide. Kommenteerimine ja trackback-viidete lisamine ei ole lubatud.

25 Kommentaarid

  1. Lisatud 19. veebr. 2009 kell 13:08 | Püsiviide

    Mõned kontod viisin üle google appsi peale. Kuna kasutajaid oli vähe siis meilid läksid copy-pastega üle. Meile oli koguseliselt küll üksjagu palju. Töötas

    Muideks: Kui soovid IMAP'i kasutada siis tekita enne katsetuseks postkast kus oleks mõnituhat meili sees. Vaata kas kiirus on sinu jaoks piisav. POP3 arvatavasti ei ole probleemiks. Minul IMAP oli nii aeglane, et hakkasin kasutama web'i liidest. Tänaseks olen selle lükkega rahul.
    Ülirahul olen gmaili/google SPAM'i filtreerimise pärast. Enam ei pea ise pidevalt filtreid, reegleid jne asju uuendama :)

    Todo list ju googlel üldse puudub ? Või premium app'is on see olemas ?

  2. martin
    Lisatud 20. veebr. 2009 kell 02:31 | Püsiviide

    kalendrite osas – exchange utiliiiga exmerge saab kasutajate postkastid tsentraalselt eraldi pst failidesse salvestada. sealt kalendrid outlook2ical.sf.net utiliidiga icalendar formaati eksportida ja siis gmaili importida. premium appsi veebiteenuste kaudu saab importimise ehk automatiseerida ja outlook2ical makrosid natuke täiendada et ta automaatselt kõik pst failid läbi käiks ja ekspordiks. teoorias võiks töödata, praktikas proovinud ei ole.

  3. martin
    Lisatud 20. veebr. 2009 kell 02:48 | Püsiviide

    kristo: http://gmailblog.blogspot.com/2008/12/new-in-la

    todo list on labsi feature hetkel

    taskidega on ilmselt ainuke võimalus outlookist csv-ks salvestada ja loota et premiumi api oskab need gmaili todo listi importida. sünkroniseerida neid hetkel afaik ei saa.

    veel üks utiliit, mis oskab (tundub, et käsurealt ja konfifaili alusel) pst faili csv-ks exportida: http://www.mobiliti.com/Mail2Excel.html

  4. Lisatud 20. veebr. 2009 kell 02:58 | Püsiviide

    Jälgin hardalt teema arenguid. Ise olen jõudnud nii “kaugele”, et bookmarkisin sellise lk: Scott Hanselman's Computer Zen – Migrating a Family to Google Apps from Gmail, Thunderbird, Outlook and others: The Definitive Guide. On mõte alustada samast, ehk hakatuseks pere Google Appsi kolida (Standard). Edasi võiks juba mõelda firmale Premium konto tegemise peale.

  5. Lisatud 20. veebr. 2009 kell 03:34 | Püsiviide

    Samas kalendri impordiks tuleb ikkagi korraks kasutajana veebi sisse logida (kui just ei leia miskit utiliiti, mis gdata calendar api abil need üles laeb)

    Kuna ma pean vist niikuinii kasutajate masinad käsitsi üle käima et need NK2 ressursid jms konvertida, siis võib juba ka outlook calendar synci peale panna – et teeks alguses outlook2google ja siis edaspidi google2outlook

  6. Lisatud 20. veebr. 2009 kell 03:42 | Püsiviide

    kusjuures ületoomiseks võib olla hea panna korraks premiumi trial peale, see toob igatsugu IMAPi-sodi nigu niksti üle :-) noh ja siis võib jälle triali maha võtta. (ma pole oma trialiga seda veel teinud, varsti teen)

  7. martin
    Lisatud 20. veebr. 2009 kell 04:23 | Püsiviide

    mul on selle ülemineku suhtes provokatiivne filosoofiline küsimus – mis muutub ettevõtte ja mis lõppkasutajate jaoks võrreldes praeguse olukorraga paremaks kui exchange asemel on google apps?

  8. Lisatud 20. veebr. 2009 kell 11:29 | Püsiviide

    Ettevõtte poolelt on laual näiteks hinnapakkumine Exchange't jooksva serveri kettamahu suurendamiseks (ohh, tegelt ka backup vaja siis muuta ja äkki peaks ka raua välja vahetama… ma üldse ei hakka mõtlemagi Win2k3 serveri uuendamisele versiooniks, mis üle 4G mälu pruugiks), sama asja teine ots on töötaja jaoks vajadus tegeleda oma postkasti-mahu haldamisega (ütle “24 giga” ja paljud on nõus selle nimel vahetuse üle elama). Siis vajadus uuendada peagi sama Exchange otsas jooksva viiruse/spämmitõrje litsentsi mis muidugi töötajat ei puuduta… aga müügitöötaja jättis just lauale paki kirjadega, mis talle töö-kontole läbi ei tulnud (et kust ta siis selle paki sai? ta lasi need omale GMaili forwardida :-). “Seoses surutisega” suhtub müük sellistesse probleemidesse üsna teravalt.

    Siis veel kogu see aeg mis kulub IT-haldust tegeva firmaga arutamiseks kuidas neid filtreid natuke paremini konfida (ja kaevamine logides / performance monitoris tõestamaks neile, et miski asi ei toimi – Google on viimased n+1 aastat suutnud mu posti hallata absoluutselt mingit minupoolset nõuandmist ja järelvalvet vajamata). Ja muidugi Eestimaine 9-17 support (mille mittepiisavust mainis olulise faktorina üks sõber).

    Miskil hetkel sai “ja siis tuleks veel see asi kah teha” tsüklist villand ja 45eek per nina per kuu hakkas tunduma väga mõistliku ettepanekuna.

  9. Lisatud 22. veebr. 2009 kell 03:59 | Püsiviide

    Siit küsimus, et mis siis juhtub kui Google muudab oma kasutajate litsentse nii nagu seda tegi Microsofti Facebook, et kõik dokumendid ja pildid on facebooki omand ja facebook võib neid dokumente enda tahtsi vabalt kasutada?

    Mis juhtub kui Google läheb seejärel pankrotti või kui ostab selle ära Apple või Microsoft?

    Või mis juhtub kui nädalaks kaob välisühendus või side google teenusega?

  10. martin
    Lisatud 22. veebr. 2009 kell 05:02 | Püsiviide

    teema edasiarendamiseks võiks veel küsida, et mis siis saab kui:

    – Exchange ja samas serveriruumis asuv backupiserver/lindirobit maha põlevad või üle ujutatakse
    – Google või Apple Microsofti ära ostab ja Exchange arenduse peatab
    – kuidas toimub meilisuhtlus kui nädaks kaob ettevõtte internetiühendus

    Kõik need on mõistlikud küsimused ja käivad riskihalduse alla, mis tegeleb “mis me siis teeme kui..” stiilis küsimustega. Iga lahendusega kaasnevad riskid, mida vastavalt nende rakendumise tõenäosusele ja mõjule tuleb minimeerida/maandada või aktsepteerida. Iseasi kui tihti neid riske teadvustatakse.

  11. Lisatud 23. veebr. 2009 kell 01:39 | Püsiviide

    Noh meilisuhtlus ja internet ei olegi nii tähtis. Peaasi, et oma asjad kõvakettale jäävad.

  12. Lisatud 25. veebr. 2009 kell 10:54 | Püsiviide

    Mõistliku riskihalduse korral saavad kõik need küsimused ka oma vastused. Muide, riskihalduse suurimaks probleemiks on see, kuidas kolmandat osapoolt – teenuse pakkujat – kontrolli all hoida. Ülisuurfirmade (a'la MS) puhul on see vägagi raske, kuna ühe-kahe kliendi kaotus ei tähenda talle midagi.

  13. Lisatud 25. veebr. 2009 kell 11:12 | Püsiviide

    üldiselt kipub Google'i teenustel üsna korralik API olema, see peaks võimaldama neist tüdinemise korral enda lahtisidumist

  14. Vahur Puik
    Lisatud 10. märts 2009 kell 06:00 | Püsiviide

    Kuidas on kulgenud GAppsile üleminek? Tegin kuu aja eest Eesti Ajaloomuuseumis ettepaneku elektrooniline suhtlus GApps Standardi peale kolida. Minu arvates oleks tegemist mõistliku süsteemse arendusega, mis kulutab ainult tööaega (seadistamisele, ümberseadistamisele) ja ei sunniks mingeid muutusi peale neile kasutajatele, kes selleks valmis pole (nende outlookid või thunderbirdid vaja vaid ümber seadistada). Kahjuks ei peetud väljapakutud sammu vajalikuks.

  15. Lisatud 10. märts 2009 kell 07:29 | Püsiviide

    ütleme nii, et minu mõte “võimalikult sujuvaks üleminekuks konfime kasutajatele outlooki ja vihjame ka thunderbirdi võimalusele” oli selles mõttes vale, et oleks pidanud kohe keskenduma Thunderbirdile – outlook'iga seotud küssade lahendamine eriti müügi-inimestel kellel on miljon+1 folderit läks jamaks.

    aga tõenäoliselt saan see nädalavahetus kuhugi maale…

  16. Vahur Puik
    Lisatud 21. apr. 2009 kell 07:22 | Püsiviide

    Tunnen taas huvi, kuidas see GoogleAppsile üleminek kulgenud on, kas kõik on paigas ja toimib? On mingeid kasulikke kogemusi tekkinud?

  17. Lisatud 21. apr. 2009 kell 07:47 | Püsiviide

    toimib. enamus kasulikke kogemusi on ühe või teise asja seadistamisel, aga ma olen siin kahe vahel et mida ja millisel kujul avalikult välja panna. peaks tegema eraldi veebi kus GMaili peale üleminekut teenusena pakun, siis oleks vähemalt reklaami mõttes tulu loota jagamisest :-)

  18. Vahur Puik
    Lisatud 21. apr. 2009 kell 07:48 | Püsiviide

    Selge, aitäh. Pean tunnistama, et enne oma tänast küsimist oli mul “Osa 2” lugemata jäänud (tulin otse siia).

  19. Vahur Puik
    Lisatud 21. apr. 2009 kell 07:54 | Püsiviide

    aga see GAppsile ülemineku toetamine teenusena oleks küll tänuväärt, mulle tundub, et isegi tasuta Standard Edition võimaldaks näiteks väikestes ja keskmise suurusega (kultuuri)asutustes (nt muuseumites) kvalitatiivse hüppe sooritada.

  20. Lisatud 21. apr. 2009 kell 10:04 | Püsiviide

    mhmh.

    Aga mul on natuke vaja mõelda et mis selle vastuvõetav hind oleks. Puhtalt püstipanek on suht lihtne, aga vaja oleks ka veidi kasutajaid supportida – alates postikliendi konfist nädal enne üleminekut kuni tulevase maja-sisese adminni väljaõppeni – ning puhtalt tunde kokku lüües on see hetkel võrreldav Premiumi poole aasta kuni aasta hinnaga. Mis ei ole palju, aga neile kes tasuta tahavad (ja kellel eelarveline patsigapoiss varnast võtta) vahest mitte kõige meeldivam lahendus.

  21. Vahur Puik
    Lisatud 21. apr. 2009 kell 14:22 | Püsiviide

    Tunnen taas huvi, kuidas see GoogleAppsile üleminek kulgenud on, kas kõik on paigas ja toimib? On mingeid kasulikke kogemusi tekkinud?

  22. Lisatud 21. apr. 2009 kell 14:47 | Püsiviide

    toimib. enamus kasulikke kogemusi on ühe või teise asja seadistamisel, aga ma olen siin kahe vahel et mida ja millisel kujul avalikult välja panna. peaks tegema eraldi veebi kus GMaili peale üleminekut teenusena pakun, siis oleks vähemalt reklaami mõttes tulu loota jagamisest :-)

  23. Vahur Puik
    Lisatud 21. apr. 2009 kell 14:48 | Püsiviide

    Selge, aitäh. Pean tunnistama, et enne oma tänast küsimist oli mul “Osa 2” lugemata jäänud (tulin otse siia).

  24. Vahur Puik
    Lisatud 21. apr. 2009 kell 14:54 | Püsiviide

    aga see GAppsile ülemineku toetamine teenusena oleks küll tänuväärt, mulle tundub, et isegi tasuta Standard Edition võimaldaks näiteks väikestes ja keskmise suurusega (kultuuri)asutustes (nt muuseumites) kvalitatiivse hüppe sooritada.

  25. Lisatud 21. apr. 2009 kell 17:04 | Püsiviide

    mhmh.

    Aga mul on natuke vaja mõelda et mis selle vastuvõetav hind oleks. Puhtalt püstipanek on suht lihtne, aga vaja oleks ka veidi kasutajaid supportida – alates postikliendi konfist nädal enne üleminekut kuni tulevase maja-sisese adminni väljaõppeni – ning puhtalt tunde kokku lüües on see hetkel võrreldav Premiumi poole aasta kuni aasta hinnaga. Mis ei ole palju, aga neile kes tasuta tahavad (ja kellel eelarveline patsigapoiss varnast võtta) vahest mitte kõige meeldivam lahendus.