e-riik, lihtsalt et oleks logitud

Eelmine nädal sattusin ma otsima midagi Ehitisregistrist – lööd aadressi otsingusse, klikid tulemusel, valid ühe alamlehe, ei-see-polnud-see ja back, klikid järgmisele ja satud http://ehr.ee/notallowed.aspx

Minu aju keeldus vist vastu võtmast seda mis seal kirjas on, sest ma kordasin oma tegevust teise brauseriga ja saatsin neile probleemiraporti … misjärel mulle koitis, et selle lehekülg oligi mõeldud minusugustele idiootidele kes brauseri back-nuppu kasutavad. Sain EHRilt vastuse kah:

Teie pool üles tõstatatud probleem on meile teada ning meil on kavas see ära parandada selle aasta arendustööde käigus.

Täna käisin aitamas oma ema, kes raamatupidamise-alases rollis ei saanud uuel ehk mitte-exceli-moel intrastati aruannet esitatud. Üritasime siis koos IDkaardiga sisse logida, ebaõnnest tingituna installisin uued draiverid (mille käigus näidatud multikas soovitas kõik ettevõtte dokumendid ühele mälupulgale kopeerida; puudus vihje mida teha, kui mälupulk pargis kaduma läheb) tehes järjekordselt selle vea, et tippisin URLiks install.id.ee kui õige oleks installer.id.ee (keegi võiks ühe CNAME teha sinna, samuti redirectid id.ee/install ja id.ee/installer jaoks). Ei muffigi, ikka miski veateade ühenduse puudumisest kohe kui üritan sisse logida. Keerutasin pastakat närviliselt ja tõmbasin prooviks käima IDkaardi-utiliidi mis teatas, et serdid on aegunud. Uuendasin serdid mille lõpuks IE pangestus totaalselt (Vista all) ja ei nõustunud isegi pärast restarti kuhugi logima (jooksis kinni). Firefoxiga sain aga juba estat’i sisse, tõsi aruande koha peal selle lisamist võimaldavat nuppu polnud. Hmm, äkki eeldab miskit ActiveXi? Prooovin IEga, pang. Hmm, vaatame serte, kustutame, registreerime IDkaardi utiliidiga uuesti, toimib! Aga mitte estat, seal pole ikka võimalust. Helistan supporti, kell 17:38 vastab seal kraps Olga (tänud!) kes selgitab välja, et kasutajal on piiratud õigused. Ilmneb, et kui firma õigusi jagas jõuti ühiselt arvamusele, et tal täis õigusi pole vaja… (hmm, usability poole pealt võiks sellises kohas olla pigem kasutajate rollid esile toodud, et “saab vaadata kas on esitatud” või “saab esitada aruannet”, ei tekiks vääritimõistmisi). Helistasime volitatud pealikule kes tegi vajaliku linnukese (kusjuures vandus kurja, et IDkaardiga sisse saamine ei õnnestunud miskipärast, läks panga kaudu). Kõik korras, lisaks on emal kindlasti hea meel, et tal ikka nii vingete oskustega poeg on kellel võttis vaid 1h15 et ta e-riigi veebi logida. Meenub, et kunagi oli mul umbes samasugune lugu kui aitasin tal e-hääletada (aga nüüd on tal uus arvuti, Vista ja puha – sest odavamaid sülearvuteid ju XPga ei müüd enam).

Protsessi käigus helistas keegi pangast. Ma olin üleelmisel reedel täitnud veebivormi ja palunud inffi korteriühistu laenusaamise võimaluste kohta (ja paar päeva hiljem leidnud nende veebist lähima kontori klienditeenindaja kontakti ning talle meilinud, mis oli oluliselt etem viis inffi saada kui veebivorm). Ma igaks juhuks ei ütle mis pangast sest tundub et nad on ainsad, kes pisemat sorti ühistu peale üldse on nõus toru tõstma, äkki läheb neid kunagi vaja :-)

Ja siis tekkis mõte taotleda lastele uued passid-IDkaardid (aegumas ja üks kadund kah). Kodamigraamet on järjekordne riigiasutus millel on küll www.mig.ee A-kirje, aga eimidagi mig.ee peal (oleks hea tava, et mig.ee oleks A kirje ja www.mig.ee CNAME selle peale, keegi võiks selle kuhugi koosvõime raamistikku kirjutada; valitsus.ee puhul kulus muudatuse tegemiseks aasta või nii, ma ise ei viitsi rohkem sellel teemal sõdida). Ah vahet pole, niikuinii satub www.mig.ee pealt www.pass.ee peale kui tahab isikutunnistust taotleda. Kusjuures isikutunnistuse taotlemise alt ei leia viidet, et saaks elektrooniliselt taotleda. Aga ma olen kindlasti näinud juhist, et saab kui DDOC e-postiga saata (rakenduse panid nad kinni kui ma viiamti digitaotlesin ja nende süsteemi bugidest pooletunnise ekraaniviisori tegin, tervitame seejuures Agu… ei seda, teist Agu tegelt :-). Googli abiga leidsin vastava lehe (väike vihje: selle leiab passi taotlemise alt, aga mitte IDkaardi juurest). Ankeedi täitmiseks vajalik Acrobat Pro on mul olemas aga erinevatel põhjustel hetkel installimata, proovime siis soovitatud 995PDFi (Acrobat Reader ei luba täidetud ankeeti koos infoga salvestada). Buudin Maci Windowsisse, installin kõik mis 995l pakkuda on ja veendun, et sellega vist ikka ei saa edida. Helistan pressiesindajale kes kuuleb esimest korda sellisest soovitusest ja pdf995st, samuti ei oska öelda palju inimesi digitaalse taotlemise kadalipu läbida võtab. Mulle meenub, et miskil e-kodaniku harta ümarlaual kaks aastat tagasi ütles Astok, et mig.ee soovitatav soft ei tee seda mida peaks. Ja mulle meenub, et leidsin tookord www.foxitsoftware.com Readeri (kusjuures jõudsin nendega vist isegi kokkuleppele, et erinevalt litsentsitingimustest oleks nende meelest OK kui riigiasutused seda levitaksid, isegi koos eestikeelse tõlkega mis tundus üsna lihtsalt teostatav olevat). Installin, toimib. Täidan ankeedid (nimi ja isikukood, soo ja sünnipäeva tuletab ankeedi javascript ise). Sisuliselt kogu see kepp selle nimel, et ma saaksin täita avalduse kus palun aegunud/kadunud dokumendi asemele uut. Lähen Firefoxiga Swedpanka maksma ja miski C runtime vms tahab teise makse tegemisel teada kas abort, retry, ignore. Retry peale jookseb kokku. Proovin uuesti. Retry peale jookseb kokku. Proovin uuesti. Ignore tunub OK olevat. Miskipärast ei tule nuppu mis lubaks digiallkirjastada… ahaa, see tekkis sedapuhku pop-underina. Allkirjastan. Võtan maksekorraldustest DDOC-koopiad (umbes paarkümmend korda midagi ignoreerides). Panen kokku dokumendipakid ja üritan DDOCis allkirjastada. Salvestamisel crash. IDkaardilugeja välja, sisse, uus katse. Toimib, allkirjastatud. Saadan ära. Ajakulu umbes 2h.

(ei, Wolli, mul ei ole need alfa-draiverid)

Vaatan AKd kus räägitakse tuludeklareerimistest. Login Swedpanka ja lasen sellel edastada intressiandmed (jäi selline nupp silma kogu kammajjaa käigus). Lähen EMTAsse, klikin veidi nuppe ja kõik on peaaegu valmis, v.a mõned lisaandmed mida pank pole edastanud (et mis krdi laen see on, mis korterile, kelle oma, kinnisturegnr jne). Lähen dokumendikasti juurde ja hangin pangaga sõlmitud lepingu mille pealt tipin sisse vajalikud numbrid. Done. Ahjah, vahepeal leidsin netist kah kinnistusregistri, aga see küsis mult täpsemate andmete eest 12 krooni! Kogu ajakulu … miski 10 minutit.

Ses mõttes et muidugi komplimendid Maksu- ja Tolliametile. Ja positiivnset veel niipalju, et eelmise nädala avastuse kohaselt saan ka Maci peal Firefoxis Swedpanki maksekorraldusi allkirjastada ilma kinnijooksmata (aga… see-eest on lakanud Safari mul IDkaardiga toimimast).

Ja riigikohus.ee/robots.txt on muutunud (loe dispuuti Aarne juurest) oluliselt paremaks, mh on tekkinud sitemap (teatavad piirangud on seotud vajadusega kaitsta isikuandmeid otsirobotite eest, teema mis vajaks pikemat arutlemist). ‘tähh asjaosalistele kes vast liiga järsu Marveti läbi pihta said!

Aga ülejäänud e-lahendused võiksid ennast digitaalselt põlema panna.

Kogu pika rant’i point? Lihtsalt et kui te satute kusagilt nägema seda e-riigi kampaaniat kus tüdrik nipsti käib “vanemapalka” läbi elutuppa tekkinud ukse taotlemas … siis mõelge reaalsuse peale kah.

Postitatud rubriiki sahteldamata asjad. Talleta püsiviide. Kommenteerimine ja trackback-viidete lisamine ei ole lubatud.

24 Kommentaarid

  1. taavi
    Lisatud 16. veebr. 2009 kell 15:00 | Püsiviide

    Pagan, lugesin valesti..

    Kui keegi annaks vihje kuida SEBis (mitte swedis..) saaks ilma veebilehitsejat kokkujooksutamata raha maksta, annaks auhinna..

    Päris, mitte e-auhinna..

  2. Lisatud 16. veebr. 2009 kell 22:34 | Püsiviide

    Tulu deklareerimine käis Maksuametil jah lihtsalt. Samas mina (õigemini mu raamatupidaja) jooksis huvitava asja otsa – nimelt maksin ma omale jaanuarikuu jooksul välja viimased eelmisest aastast üleval olnud dividendid ja kui raamatupidaja üritas nüüd jaanuari TSD-d teha, siis sai ta kinnitamisel vea, mis ütles, et mingi INF-x vormi täitmise korral (kus need dividendid kajastada tuleb) saab TSD-d kinnitada “umbes märtsist”. Ilmselt läks itimeestel kiireks ja arvati, et kesse ikka jaanuaris dividende maksab :)

  3. Lisatud 16. veebr. 2009 kell 23:36 | Püsiviide

    www / cname teemast:
    on tekkimas sihtasutus, kelle tööks on .ee domeeni haldamine ja reeglite paikaseadmine – vt http://www.eenet.ee/EENet/uudised?newscrit=id&n…. nende mure võiks olla ka selliste soovituste jagamine. mida ma ühele asjaga seotud kodanikule ka mainisin… aga kardetavasti on neil hetkel organisatoorikaga nii palju tegemist, et asja sisuni ei jõua nad niipea.

  4. kristo
    Lisatud 16. veebr. 2009 kell 23:39 | Püsiviide

    Kui firma IT osakonnale tahad tööd tekitada siis saada id allkirjaga dokumente neisse. ID kaardi draiverite ja updatemiste ja süsteemist aru saamine on päris pikk töö :)
    Ise mäletan, et ID allkirja andmiseks kulus 3h! Ja seda driverit installis ja häälestas 3 inimest.

  5. Kaie
    Lisatud 16. veebr. 2009 kell 23:53 | Püsiviide

    Hmm… Kui ma nüüd vaatan http://www.pass.ee-l rubriiki “Kuidas uut dokumenti saada”, siis seal on ju kirjas elektrooniline taotlemine või kuidas? Aga tore oleks küll, kui selle soovitatud tasuta tarkvara asemel saaks midagi paremat soovitada… Kas see on niisama lihtne, et küsin ja saan?

  6. Kotkas
    Lisatud 17. veebr. 2009 kell 00:34 | Püsiviide

    Pets,

    Ma seda jama rääksin sulle vist miski augusti kuus, kui ma peale abiellumist üritasin inovatiivsel kombel naisele uut passi ja id kaarti taotleda. e-riigi elu on it võõrale kodanikule tegtud e-riti rask-e-ks.

    Olen juba värisnud kordamast seda, et eesti riik vajaks IT ja võrgu juhti (kes ei oleks visionäär ja mullipuhuja vaid pigem inimene, kes ka päriselt saab aru, mis toimub) ning see (need) kodanikud peaks tüürima eesti ühist it struktuuri ja tõekspidamisi.

    Iga kord, kui ma id kaarti kasutan, ma tunnen, et ma lootuses asju kiirestu ja mugavalt teha asemel karistan ennast ja teisi sellega, et ma mingeid enamasti mitte mingile standardile vastavaid asju üritan rakendada…

    Tulud aga deklareerisin kiiresti, hansa oli küll selle “saada andmed ma” -sse ilusti ära peitnud … ning oma kinnisturegistri ja katastrinumbri sain ma ka lihtpäringu korras täitsa ilma rahata. OK, maaamet andis mulle katastri tunnuse ja googel oli ainuke koht, kes teadis, et on olemas mingi “register.riik.ee” sest kinnisturegistrile otseviita ju ilmselgelt kuskil pole.

  7. Lisatud 17. veebr. 2009 kell 00:53 | Püsiviide

    Kusjuures jah, nüüd ma näen seda kohta seal. Esimesel korral läksin neid ankeetide saatmise lehti mööd surfama ja helehall kiri seal kõrval ei hakanud silma. Ehk seda sorti usability probleem mis ei seisne menüü puudumises, vaid minu kasutusloogikas.

    Vanasti oli Foxit Reader'i litsentsis kirjas, et lubatud on privaat-kasutus … ja osad riigiasutuste vormid on mõeldud ettevõtetele (nt alkomüügiluba) täitmiseks ja sellega oli miski kamm.

    AGA praegune EULA http://www.foxitsoftware.com/pdf/rd_eula.htm ütleb nii:

    “6. PDF FORM OPERATION: Foxit Reader allows User to fill out PDF forms and print them out. These basic features are free for both personal and non-personal usage. Moreover, Foxit Reader supports advanced form operations, such as saving filled-out forms and import/export forms. These advanced features are free for personal and non-personal usage.”

    Seega vanad piirangud enam ei kehti.

    ja lisaks:

    “7. REDISTRIBUTION: User can redistribute Foxit Reader under this agreement under the condition that User agrees not to redistribute Foxit Reader on mobile devices or embedded devices including cellular phones, PDA’s, and all other handheld devices.”

    tõsi, FAQ soovitab pigem linkida nende veebi URLile http://www.foxitsoftware.com/pdf/rd_intro.php (vt http://www.foxitsoftware.com/support/custsuppor…)

    Siinkohal oleks vist veel kohane paluda korra cert'i poistel üle vaadata, et nii tervitatavalt liberaalse litsentsipoliitika taga miskit lisavara ei ole. Kriban neile…

  8. Lisatud 17. veebr. 2009 kell 01:05 | Püsiviide

    Tegelt oleks vaja lahenduste testijaid, selliseid kes lahenduse spekist kuulnudki pole ning võivad laamendada nagu meie, kodanikud (ning kelle laamendamise peale solvunud IT-pealik teenust hoopis kinni ei pane). Ma just mõtlesin et kandideeriks Skype'i tarkvara-testi inseneriks ja õpiks ära kuidas õige kirstunael olemine käib :-)

    Ahjah, ja minu probleem kinnisturegnr'ga oli see, et korter kaasa nimel ja kaasal on nimekaim, miska tuli välja kaks kirjet. Kui ma oleksin taibanud täpsustada otsingut aadressiga oleksin saanud ühe tulemuse. Aga jee ma seda teadsin teil…

  9. Alo
    Lisatud 17. veebr. 2009 kell 02:14 | Püsiviide

    Peeter, PDF995 puhul asi õnnestub, kui välja printides “printbox”-ist valida “Advanced” ja linnuke kasti “Print as image”.
    Tulemus on jube, aga mina sain isikutunnistuse selle alusel kätte.
    ;)

  10. Kaie
    Lisatud 17. veebr. 2009 kell 03:01 | Püsiviide

    Aitäh! Eks me siin omalt poolt püüame ikka paremuse poole :)

  11. Lisatud 17. veebr. 2009 kell 04:57 | Püsiviide

    Pean tunnistama, et Kriitiline Marvet ja tema informeeritud blogipostitused mulle meeldivad :)

  12. Lisatud 17. veebr. 2009 kell 09:52 | Püsiviide

    No siis muidugi tuleks lisada ka PrintScreen + Windows Paint (või edasijõudnud kasutajale Gadwin Printscreen)… Seda ma tõesti ei taibanud, et peaks PDFi millekski trükkima.

  13. Lisatud 17. veebr. 2009 kell 20:16 | Püsiviide

    jajaa :-)

    muideks, kas http://www.mig.ee/index.php/mg/webquery/queryre… peaks kolmap-hommikuse seisuga kuvama esmasp-õhtul saadetud taotluse süsteemijõudmist? ja äkki võiks e-postiga saadetud taotluse peale kohe tulla vastus, et kiri jõudis kohale ja kust saab piiluda taotluse menetluskäiku jne?

  14. Lisatud 18. veebr. 2009 kell 09:00 | Püsiviide

    Mul on ka oma kodukal robots.txt peal ja lisaks on mul ip aadresside keeld htacces'is.

    Mul töötab id kaart linuxis juba ammust ajast (nii pin1 ja pin2), kuid kuna ei viitsi kasutada kinnist sun javat siis jääb pin 2 kasutamine ära.. (eemaldasin selle sita üldse linuxi kõvakettalt)

    MIs virisete?
    Ise te kasutate kinniseid OS-e ja digiallkirjastamine on ju viidud kinnise sun java koodi peale.

    Ja mis gpl litsentidest juttu on kui peab selle kõrval kasutama kinnist sun java koodi?

    Seepärast ka digiallkirjastamise probleemid.

    Mulle meeldiks muidugi kui pin2 töötaks ilma javata- oleks kõigil kergem.

    Aga ma mõistan, palju ose ja palju igasuguseid protokolle..

  15. Lisatud 18. veebr. 2009 kell 09:05 | Püsiviide

    Ma sain SEB'is asja tööle, pidin andma vaid viimase digiallkirja kinnituse. Vaatan, et kui maksmiseks läheb, et asi ka töötab..

    Samas ma kasutan eestikeelset ubuntut, eestikeelset firefoxi ja oskan lugeda ka sebi eestikeelseid juhendeid..
    Mitte nagu teie võõrkeelsed kasutajad.

  16. Lisatud 18. veebr. 2009 kell 09:14 | Püsiviide

    Et siis SEBis ei kasuta enam javat ja pin2. pin1 kasutan opensc abil ja sertide krüpteering on isegi juba piisav..
    Kui suvel asi läheb mugavaks, siis vaikin edaspidi. Peaasi, et rahvas rahul.

  17. martin
    Lisatud 20. veebr. 2009 kell 03:13 | Püsiviide

    kui muu jama kõrvale jätta siis Mobiil-ID on mu elu kõvasti kergemaks teinud. Kasutaja poolel on üks kergeltpurunevaid komponente (draiverid ja tarkvara) välja jäetud ja tulemus on hoopis parem. Kahju et enamus teenusepakkujaid seda märganud ei ole ja mobiil-ID siiani veel vähemate teenustega töötab kui ID-kaart. Need teenused mida ma kasutan (pank ja mõned registrid), töötavad pärast sim-kaardi vahetamist minujaoks laitmatult.

  18. M.N.
    Lisatud 20. veebr. 2009 kell 13:57 | Püsiviide

    AARRRGGRHHHHH!!!!!!! Peale aastast vaheaega proovin nüüd taaskord ID-kaarti elektrooniliselt kasutada ja pea on iga sekund plahvatamas. Olen vahepeal arvutit vahetanud ja alustasin nullist. Täisautomaatne install!

    1. Praeguseks ma olen teada saanud, et ikka tuleb kuskil välja otsida IE.
    2. Ma kujutan ette tavakasutajaid, kes eestikeelses juhendis/kontekstis ei suuda välja mõelda milline magamistoa aksessuaar on pinpadi, mille paigaldamist pakutakse
    3. Esimest korda hangus masin Firefofi draiverite installi ajal.
    4. Peale restarti tuli küll https://installer.id.ee/frm_est.htm?continue lahti, kuid edasi minemiseks enam nuppe ei pakkunud.
    5. Visuaalselt väideti järgmiseks sammuks ActiveX paigaldamist, mis aga tehti juba enne restarti ära.
    6. Käsitsijuhtimisele minnes loobib mulle igast asendist mingeid error 316-sid.
    7. Sertide lisamise peale (milline idee peale “täisautomaatse paigalduse pange jooksmist peab sul endal tulema) jooksis IE nii pange, et nüüd paneb ennast hoobilt kinni, nii kui aadressi http://www.sk.ee/id-kontroll näeb.
    8. Kolisin Crome'i tagasi, et Petsi rinna najal nutta.

  19. Lisatud 21. veebr. 2009 kell 01:54 | Püsiviide

    nuta parem pinpatja :-)

    IE saab käima … oot ma switchin korraks Parallelsi alla Vistasse (hmm, Parallels 4 on jaganud Vistaga infot aku tühjenemisest ning Vista on kenasti poolelioleva elu kettale hiberneerinud – seda nippi ma ei teadnuki veel, igastahes abiks)

    Tools -> Internet Options -> Content sakist valida Certificates, kustuta see tühjaks, mine IDkaardi utiliiti ja lase uuesti serdid paigaldada. (võid kindlasti ka ise välja mõelda millised serdid alles jätta ja millised mitte, aga nii on lihtsam)

    Ahjah, peale restarti miski vale jutt oli ka minul.

    Ja positiivse poole pealt – esmasp õhtul tellitud IDkaardid-passid on reedeõhtuse kirja kohaselt asjakohases mig.ee kontoris valmis.

  20. Lisatud 22. veebr. 2009 kell 03:29 | Püsiviide

    Oma korteri/maja/krundi registriosa numbri ja katastritunnuse saad eesti.ee lehelt “Kodanikule kuuluvad kinnistud” (vist) alajaotuse alt tasuta.

    Sealt saad alati tasuta oma kinnisvaraobjektide registriväljavõtted kätte.

    Vajalik kui nt soovid kinnisvara müüa ja soovid maaklerile selle andmed anda.

  21. Lisatud 22. veebr. 2009 kell 03:57 | Püsiviide

    Vaata mul on selline lugu, et korter on mu kaasa nimel. Maksuamet tundub olevat nõus sellega, et ma kaasa nimel oleva korteri laenu maksan (küllap kontrollivad käsitsi üle), aga olles kuulnud meie rahvastikuregistri probleemidest küsimusele “kelle vend?” vastamisega ma ei viitsi isegi eesti.ee'sse vaatama minna… (või siiski peaks?)

  22. Lisatud 23. veebr. 2009 kell 01:02 | Püsiviide

    Nonii, reedel (ehk alla nädala taotlemisest) tulid e-postid, et reisidokument on valmis. Ilmneb, et see EI TÄHENDA seda, et valmis on pass ja IDkaart, vaid ainult pass – ja IDkaardi kohta tuleb kunagi tulevikus eraldi kiri.

    olles ühe taotlusega mõlemat küsinud ei tuld mul pähegi, et veel pole õige aeg dokumendile järele minna…

  23. Kaie
    Lisatud 6. märts 2009 kell 04:04 | Püsiviide

    Täitsa nõus, et selline variant pole kõige mugavam. Uurin kuidas saab seda süsteemi paremaks muuta. Aitäh tagasiside eest!!

  24. Kaie
    Lisatud 6. märts 2009 kell 12:04 | Püsiviide

    Täitsa nõus, et selline variant pole kõige mugavam. Uurin kuidas saab seda süsteemi paremaks muuta. Aitäh tagasiside eest!!