Koolijuhtidele (küber)kiusamisest

Tegin Haridusministeeriumi korraldatud koolijuhtide infopäeval ettekande (küber)kiusamisest – või õigupoolest palju laiemalt netist kui (elu)keskkonnast ning lõhest digitaalpärismaalaste ja -immigrantide vahel. Sisu keerles suuresti lugemis-soovituste ümber ja olgu need siis ka siia kirja pandud, sama tekst peaks minema ka ministeeriumi veebi infopäeva esitluste juurde (ehk pea-aegu ametlikud soovitused juba).

  • danah boyd kirjutab (küber)kiusamisest nii: cyberbullying, võtmetsitaadina võiks esile tuua  “I’m unbelievably frustrated by how most of those adults emphasize the CYBER rather than the BULLYING. It’s as if the internet is the cause of the bullying. The internet does not cause bullying, but it does MIRROR and MAGNIFY bullying.”
  • danah seisukohad jäid mulle silma ka News & Observeri artiklis How can cyberbullies be stopped? – kiusu olemus “What fuels cyberbullying is “status in schools — popularity, hierarchies, who’s cool, who’s not,” said Danah Boyd, a fellow at the Berkman Center for Internet and Society at Harvard Law School who studies teens’ behavior on MySpace, Facebook and other social-networking sites.” ja tüüplahenduse ehk seadustega reguleerimise mittetoimivus “Legislators are overreacting, said the Berkman Center’s Boyd. “These laws aren’t doing anything. What we desperately need is education and discussion,” along with greater attention from parents and other adults to the heavy pressures and expectations weighing on adolescents.”.
  • Ametlikest lahendustest on impressiivne brittide Teachernet’is olev Cyberbullying. Safe to Learn: embedding anti-bullying work in schools. Tõsi, see läheb lahku minu muudest soovitustest – tegu sellise nummerdatud lõikudega tegevuskavaga kust sõnum “saa aru mis toimub ja räägi inimesega” läbi ei paista . Ütleme nii, et ka see on üks alternatiiv aga kuna minu klassijuhataja eelistas seda va rääkimise nippi siis ma olen teisest koolkonnast
  • vahepala – How children lost the right to roam in four generations. Noorte koht avalikus ruumis on muidugi laiem teema, ei leia hetkel õiget artiklit…
  • Mida need noored seal küberis siis teevad?  Pikem lugu sellest mida noored netis teevad – ehk et arendavad oma identiteeti ja õpivad vigadest – Kids, the Internet, and the End of Privacy: The Greatest Generation Gap Since Rock and Roll
  • veelkord danah boyd ja Why Youth Heart Social Netowrk Sites: The Role of Networked Publics in Teenage Social Life.

Ettekanne ise oli selline:

(küber)koolikius

View SlideShare presentation or Upload your own. (tags: kool noored)
Postitatud rubriiki sahteldamata asjad. Talleta püsiviide. Kommenteerimine ja trackback-viidete lisamine ei ole lubatud.

5 Kommentaarid