globaalne rahapada ja teised taskuhääled

Kuna Jüri Saar ilmutas eelmisel nädalal tükkhaaval oma finantskriisi põhjuste ja tagamaade paberi mis sisaldab ohtralt tsitaate ja viiteid edasilugemiseks ning mina olen sattunud kuulama häid This American Life’i ja Planet Money podcaste siis otsustasin teha veel ühe saate koos Jüriga ja mängida ette lühitsitaate oma iPod’i pleilistist – lihtsalt eesmärgiga ergutada kodumaist publikut kuulama/lugema rohkem rahvusvahelist meediat.

Olgu need soovitused siis siin esile toodud, kellel muud head lisada siis lisagu kommentaariumisse ja tõstan hiljem postitusse üle.

Kõigepealt:

  • This American Life’i The Giant Pool of Money selgitab finantskriisi tagamaid – millest sündis krediidimull, kes selle võitsid ja kuidas läheb laenuvõtjatel ning investeerimispankuritel… Tihe ja hea kuulamine (olgu öeldud, et originaaleeter oli mai alguses). Taskuse laadimine raha eest, aga kes tahab otsib netist 355.mp3 nimelist faili ja leiab ;-)
  • This American Life’i Another Frightening Show About the Economy on sügisene vaade mis keskendub krediidikriisile ning sobib samuti nii kuulamiseks kui ülekuulamiseks. Taskusse laadimise soovitus tuletage palun ise.
  • Mõlemad saate kokku pannud Alex Blumberg ja Adam Davidson teevad igapäevast taskuhäälingut Planet Money nime all, soovitan soojalt tellida ja kuulata.

Lisatud:

  • Viimase aja Planet Money hulgast tasub kindlasti kuulamist You’re Buying Banks – mis selgitab kenasti CDOde tausta ja ühtlasi seda, et koos pankadega võivad maksumaksjad saada osa David Bowie ja pubide kassavoost…
  • Rubriiki “tagajärjed, mida reguleerijad ja regulatsiooni kasutajad poleks osanud oodata” sobib Credit Crisis May Force Metro to Pay Millions – USA ühistranspordi-ettevõtteid on kasutanud huvitavaid skeeme, kus maksude optimiseerimise eesmärgil (vara amortiseerimine) on veerem müüdud pankadele, sealt tagasi liisitud ning maksutulu pooleks tehtud. Tehingu garandiks AIG mis enam väga garant ei ole ning pankadel on tekkinud hea mõte raha kohe tagasi küsida. (via Planet Money)
  • Maksumaksja pääste-rahaga krediidikriisi lahendamine on muidugi regulaatorite lootus, samas võib olla hea mõtte ka lihtsalt teisi panku kokku osta: JP Morgan: Of Course We Won’t Use Bailout Money To Make Loans (via Elveri jagatud tähelepanekud)
  • (mida lisada? peaks olema selline keskmisele kodanikule arusaadav, mitte hardcore-investeerimisnõuanne :-)
Postitatud rubriiki sahteldamata asjad. Talleta püsiviide. Kommenteerimine ja trackback-viidete lisamine ei ole lubatud.

7 Kommentaarid

  1. margus
    Lisatud 25. okt. 2008 kell 04:42 | Püsiviide

    Sattusin paar nädalat tagasi CNNist vaatama sellist saadet nagu Fareed Zakaria GPS (http://www.cnn.com/CNN/Programs/fareed.zakaria…. või http://en.wikipedia.org/wiki/Fareed_Zakaria_GPS). Zakaria (http://en.wikipedia.org/wiki/Fareed_Zakaria), kes on Newsweeki rahvusvahelise väljaande peatoimetaja ning võib eesti keelsele lugejale olla tuttav teosega “Vabaduse tulevik” (http://www.raamatukoi.ee/cgi-bin/raamat?23602).

    Selles paari nädala taguses saates – mille teemaks oligi finantskriis ja selle põhjused – oli külaliseks Eestiski tuntud Geogre Soros (http://en.wikipedia.org/wiki/George_Soros), kelle arvates oli üheks suuremaks finantskriisi põhjuseks “pime usk turu nähtamatu käe toimisse” (minu isiklik subjektiivne kokkuvõte asjast) – terminoloogiliselt nimetas ta aga põhjuseks sellise asja nagu Market fundamentalism (http://en.wikipedia.org/wiki/Market_fundamentalism). Ülal antud lingist saab ka vestlust videona vaadata ning soovi korral ka transkriptsiooni lugeda.

    Ma usun, et Sorose kokkuvõte asjast peaks üsna lihtsasti arusaadav olema ning ka vahelduseks hr. Saare blogis pakutud ning mitmekordselt erinevate viidetega kaetud üliliberaalsetele “igasugune regulatsioon ja riigipoolne sekkumine on halb” arvamustele :)

    [Arutelus võiks ehk saateaja piiratusest tulenevalt kõrvale jätta Sorose “personaalküsimuse” ehk mitte laskuda pikematesse heietustesse teemal insider trading ning kas kogu tema jutt on mõeldud selleks, et oma rahakotti suurendada. Kes selle vastu huvi tunneb, leiab otsingu abiga selle kõik ilma suurema vaevata. Lähtugem ehk siinkohal Tom Stoppardile omistatud tsitaadist, mis kõlas umbes nii “senikaua kui jutul on point sees, pole tähtis kas seda ütles Shakespeare või keegi teine” ;)]

  2. Marko
    Lisatud 25. okt. 2008 kell 09:57 | Püsiviide

    Pets! Suur aitäh Sulle viimase saate eest! Saade Jüri Saarega oli suurepärane. Jüri selgitused peaksid arusaadavad olema kõigile. Kui vaid kuulajaid jagunuks, sest inimestele lihtsamat selgitust viimase aasta sündmustest pole mina kuulnud. :) Jõudu edaspidiseks!

  3. Margus
    Lisatud 27. okt. 2008 kell 02:30 | Püsiviide

    Ega ei ole teada millal kaks viimast saadet podcast-i jõuavad? :)

  4. Lisatud 27. okt. 2008 kell 08:42 | Püsiviide

    60 Minutes: The Bet That Blew Up Wall Street
    Steve Kroft On Credit Default Swaps And Their Central Role In The Unfolding Economic Crisis
    http://www.cbsnews.com/stories/2008/10/26/60min

    püüdsin ka saatele eelnevalt kommenteerida ja paar linki anda, aga need on ilmselt kaduma läinud…

  5. Raoul
    Lisatud 27. okt. 2008 kell 10:33 | Püsiviide

    Hea ülevaade krediidikriisi tagamaadest, huumoriga:
    http://www.youtube.com/watch?v=mzJmTCYmo9g

  6. Lisatud 27. okt. 2008 kell 15:42 | Püsiviide

    60 Minutes: The Bet That Blew Up Wall Street
    Steve Kroft On Credit Default Swaps And Their Central Role In The Unfolding Economic Crisis
    http://www.cbsnews.com/stories/2008/10/26/60min

    püüdsin ka saatele eelnevalt kommenteerida ja paar linki anda, aga need on ilmselt kaduma läinud…

  7. Raoul
    Lisatud 27. okt. 2008 kell 17:33 | Püsiviide

    Hea ülevaade krediidikriisi tagamaadest, huumoriga:
    http://www.youtube.com/watch?v=mzJmTCYmo9g