usability ja e!usability 14.augustil

Kasutajale arusaadavaks muutumise teemasse tekkis korraga mitu linki:

  • altexil on 14. augustil tulemas E! sarjast E!usability seminar kus astuvad üles muuhulgas Kristjan Jansen – olgu mainitud, et osad slaidid minu kevadisest tallinn.ee ettekandest pärinesid temalt – ja Hegle Sarapuu, kes oli seltsiks Tehnokratis kui sedasama teemat edasi lahkasime. Lisaks on jutuks Realeyes (kasutaja pilgu jälgimine), Morae (usability-testid) ning (eeldatavasti) edulood kasutatavuse analüüsi praktilisest kasust.
  • tallinn.ee on oma veebi edasi uutnud. Puumenüü on kadunud, samuti imetabane struktuur (kusjuures mõni päev tagasi see veel oli?), esimesel katsel breadcrumbs toimib, navigatsiooniks on tekkinud neti.ee stiilis kataloogilehed – aga kuna endiselt pole edendatud Google Analyticsi tuge on raske öelda kas see kõik aitab kasutajat või mitte. Aga EPL nupus (mille pealkiri “Tallinn lihvib nässus kodulehekülje asemel avatud uut veebikodu” vajaks vist kah miskit analüüsi) on juttu veel miskitest märksõnadest jms, mille toimet ma ei suuda tuvastada.
  • estonian-air.ee on lisanud lehtedele “kas leidsid mis otsisid?” nupu ja kommenteerimisvõimaluse nagu ilmneb nende blogipostitusest. Midagi sellist oleks ka Tallinnale vaja, et rahvamassid aitaksid välja sõeluda olulise info.
  • tulles vastu usability-spetside ja raadiokuulajate soovidele on uues podcast.kuku.ee‘s lisaks erinevatele netis kuulamise võimalustele ja podcastile ka iga saate juures link mille abil saab empekolme lihtsalt alla laadida. Jõudu :-) (olgu öeldud, et juuli failide serveerimine S3 pealt läks maksma 90$, alla laeti ca 428 gigabaiti saateid mis keskmise 25 mega suuruse juures teeb 17tuhat saatelaadimist)
Postitatud rubriiki tarbija. Talleta püsiviide. Kommenteerimine ja trackback-viidete lisamine ei ole lubatud.

4 Kommentaarid

  1. muda
    Lisatud 7. aug. 2008 kell 03:07 | Püsiviide

    Olen juba mingi hulk aega üritanud leida kohta, kuhu oma kommi jätta. Siin tundub olevat vähemalt mõnusalt kontekstuaalne paik. Konkreetne asi puudutab nimelt Kuku taskuhäälingut ja usabilityt. Esiteks taskuhääling on tore asi ja teiseks ka mulle meeldib, kui asju (eriti e-asju) on ääretult mugav kasutada – või vähemalt on tunne, et sellest räägitakse :)
    Paraku ei ole see lugu aga päris ideaalne näiteks sellesinase taskuhäälingu puhul. Mulle vähemasti näib, et peamist taskuhäälingu sihtgruppi on ülesehitusel liiga vähe jälgitud.
    Nimelt tundub mulle, et taskuhäälingu peamine sihtgrupp peaks olema see seltskond, kes kuulab saateid taskust elik siis pisikeste seadmete omanikud. Paraku on nende seadmete ekraanid samuti pisikesed ning suudavad reeglina korraga kuvada x-teist tärki, mis tõelise raadioentusiasti elu kibedaks teeb: reas terve rida saateid, millel kõigil ühesugune pealkiri “Kuku taskuhää…”. Kuigi enamus seadmeid on võimelised pealkirja mõne aja jooksul veeretama, on see ebamugav näiteks siis, kui kasutaja oovib autoroolis olles meeldivat saadet valida, kuid on sunnitud sedasinast ekraani mõne sekundi jooksul pingsalt jälgima. (Vähemalt on lugu nii minu RSS-häälingut lugeva rakenduse ja selle abil sünkroniseeritava seadme puhul.)
    Üldiselt – antud hetkel tundub e-usability keskenduvat tavapäraste PC-de sisend-väljundseadmetele, kuid võib märgata, et järjest enam kasutavad inimesed erinevate liidestega aparaate. Keskendumine peamiselt vaid PC-tüüpi masinatele meenutab aega, mil võrguperemees kirjutas lehekülje alla “Best viewed @800×600” vms. Siia juurde peaks muidugi kuuluma ka heietused sellest, kuidas ühes või teises võrgukohas on piinavalt raske mõne pihuseadmega orienteeruda (kui see üldse võimalik on).

  2. Lisatud 7. aug. 2008 kell 12:59 | Püsiviide

    odoot, kus sul selline pealkiri tekib? “KUKU taskuhääling” on RSS kanali nimi, kas keegi tõlgendab seda kusagil teisiti?

  3. muda
    Lisatud 11. aug. 2008 kell 12:18 | Püsiviide

    Räägitakse, et üks pilt on rohkem väärt kui sada sõna vms. Seepärast ei hakka pikalt targutama:

    http://flickr.com/photos/muda/2754492732/

    Tegemist siis iPodiga, teise rea tekst parasjagu rullub servast serva, (keskpäevat)und on ilusasti näha.

  4. muda
    Lisatud 11. aug. 2008 kell 19:18 | Püsiviide

    Räägitakse, et üks pilt on rohkem väärt kui sada sõna vms. Seepärast ei hakka pikalt targutama:

    http://flickr.com/photos/muda/2754492732/

    Tegemist siis iPodiga, teise rea tekst parasjagu rullub servast serva, (keskpäevat)und on ilusasti näha.