kui su uus IDkaart ei tööta

Järgnev ei ole muideks virin, vaid lihtsalt probleemi eskaleerimine (kuna paluti abi kurtidele kõrvadele kommunikeerimise valdkonnas).

Sain just endale uue IDkaardi (vana väsis läpaka kaardilugejast poolenisti välja ulatudes väga ära). Ilus kontrastne pilt, tänu KMA dokumenditrüki-keskuse tähelepanelikele tütarlastele ka allkiri ilma minu hooletusest sisse jäänud varjuta. Ehk muidu väga tore riistapuu, ainult – nagu ilmneb – ei tööta sama hästi kui vana.

seb.ee – OK, hanza.net – OK, eesti.ee – OK, ekool.ee – OK, pilet.ee -OK

AGA: emta.ee – “Tehniline probleem. Proovige hiljem uuesti.” (toimib 26.02 seisuga), emt.ee – küsib PINi ja viskab sisselogimislehele tagasi, mig.ee taotluskeskkond – annab sellise pildi. Esimesel õhtul leppisin, et uus kaart jamisiganes, aga kui kaardi aktiviseerimisest möödas üle 24h (täna kolmas päev) siis hakkas kahtluseuss painama.

Tubli kodanik helistab sellisel puhul tugitelefonile. EMTA omad ütlesid (20.02 õhtuse seisuga), et “eile oli probleeme olnud, IT osakond tegeleb”. EMT ei olnud probleemist kuulnud, palus mul kontrollida kas kaart on lugejas ja kas ma mitte PINi pole ära kaotanud (lõpuks leppisime kokku, et alustab support-ticketi ning jätsin numbri). 1777 ehk ID-kaardi tugiliin ei evinud inffi mingitest laiematest probleemidest (peale selle, et inimesed vahel ei tea PINi ja ei saa arvuti seadistamisega hakkama) aga andis tehnikatoe numbri (kuna õhtu hiline siis see ei vastanud).

Küll aga vastasid SK.ee poisid kiiresti epostile ja kirjeldatud kammajja selgitus on lühidalt järgmine:

  • Alates 13.01.2007 toodetud IDkaartide puhul on serdi väljastajaks “ESTEID-SK 2007” senise “ESTEID-SK” asemel (kuna muutus sertide kehtivusaeg ja vana sert oleks aegunud 2012)
  • Vaatamata SK poolsele teavitusele ei ole osa IDkaarti pruukivaid rakendusi veel suutelised selle muudatusega toime tulema

Seega, kui sul on värske IDkaart ja see igal pool ei toimi ning tugitelefon ei suuda midagi öelda, siis on see “normaalne”. Ärge paanitsege, holistilise kommunikatsiooni spetsialistid tegelevad informatsiooni edastamisega asjaomastele institutsioonidele kasutades telepaatilist sidet ja laiatarbe-meediat.

Aga siin on ka üks kaugem õppetund. Kui sa lood platvormi mis mõeldud laiemaks kasutuseks ei pruugi olla piisav, kui tublid kodanikud Mihkel, Veiko, Reigo ja Taniel kirjeldavad veebis võimalikke konfe mis nende loomise hetkel asja ära ajavad. Vaja oleks vist miskit põhjalikumat how-to’d mis arvestaks platvormipidaja võimalike arenguplaanidega ning kirjeldaks ära ka tulevikus rakenduvad erisused.

Postitatud rubriiki Arhiiv. Talleta püsiviide. Kommenteerimine ja trackback-viidete lisamine ei ole lubatud.

5 Kommentaarid

  1. Martin Paljak
    Lisatud 21. veebr. 2007 kell 13:48 | Püsiviide

    Reklaamtekst:

    Selleks puhuks võib abi ja nõu küsida ID-kaardi tundjate käest – kuidas panna ID-kaart enda veebiteenuses kõige paremini mängima. See tagaks ka selliste hädade tekkimise. Seda nii autentimise kui digiallkirjstamisega.

    Howto kõlbaks hästi wikisse (http://ideelabor.ee/opensource/wiki) Sest selline planeerimine nõuab mitmete osapoolte head koostööd (sealhulgas SK poolset varajast teavitamist)

    • Peeter Marvet
      Lisatud 21. veebr. 2007 kell 15:37 | Püsiviide

      Sa vist tahtsid öelda, et see “väldiks selliste hädade tekkimise”, eksju :-)

      Jamuideks, tänahommikuse seisuga peaks probleem puudutama 5468 IDkaarti.

    • Peep O.
      Lisatud 21. veebr. 2007 kell 18:57 | Püsiviide

      Täpsustav küsimus. Kas kirjeldatud probleem puudutab vaid alates 13.01.2007 toodetud ID kaarte (koos värske sertifikaadiga) või ka varem toodetud ID kaarte, millel on pärast nimetatud kuupäeva sertifikaati uuendatud?

    • Larko
      Lisatud 21. veebr. 2007 kell 20:28 | Püsiviide

      SK on rakenduste haldajaid õigel ajal asjakohaselt teavitanud nagu ma aru saan. Äkki oleks probleemi lahendamiseks pikemas perspektiivis otstarbekas õpetada antud asutuste ITispetsidele lugemine selgeks? Samas tuleb muidugi kontrollida et loetud tekstist ka aru saadakse ehk siis saadetagu itimehed põhikooli emakeele kursuseid kordama.

    • Peeter Marvet
      Lisatud 21. veebr. 2007 kell 21:54 | Püsiviide

      mmmm… tõenäoliselt puudutab ka uuendatud serte, õige märkus Peebult.

      ja Larko – jah, siinkohal tuleb tunnistada SK tublit tööd teavitamisel ja mitmete IDkaarti puudutavate rakenduste/veebide arendamisel ning ma tõin eraldi välja nimekirja teenustest mis toimivad ja mis ei toimi näitamaks, et “saab küll”. Siiski… keegi kurat oleks võinud need asjad varem ette näha ja protsessiks kirjutada (alates sellest, et miks on kaardi kehtivus 10 aastat ja serdil 3 aastat: viimati kui kontrollisin ei jagunud 10 ei 3ga ega ka väärtusega “3 aastat miinus paar kuud” mis vastaks sertide veebist uuendamise ajale).