saade ja workshop

Tänane saade algab geniaalse Amateur Transplants’i looga Paracetamoxyfrusebendroneomycin (taust: vt w-pedia) ning see imerohi viib meid kenasti meediakriitika/pr-nõuandeni: kuidas saab teadlane aidata ajakirjandust endale koti pähe tõmbamise raskes töös: Andmekaitse võib hakata pärssima teadust (soovitan lugeda ka kommentaare, mitmed on väga asjalikud).

Probleem lühidalt selles, et Isikuandmete kaitse seadus nõuab isikuandmete töötlemiseks isiku luba ning seda ka juhul, kui on tegu nt teadusuuringutega meditsiini valdkonnas või riikliku statistikaga. Maikuust saati on kooskõlastusringil seaduse uus versioon (vt eÕigus) mis vajaliku erandi ette näeb (kuivõrd see on ka eurodirektiivis lubatud) ning näeb ette ka kontrolli sellise tegevuse üle. Isikuandmete alast järlevalvet teostab meil Andmekaitse inspektsioon ja mõistagi seaduse jõustumisel ka selle erandi osas. Kuigi mul on olnud AKI pealiku Urmas Kukega eriarvamusi võtsin ma mõni aeg tagasi temaga paar tundi juttu rääkida ja ta õpetas mind asjadele vaatama vähem tehnofanaatilise nurga alt (tänud!), soovitan sama soojalt ka teistele.

Tänane Postimees küll justnagu möönaks kotti sattumist loos Sigrid Kõiv: Patsient statistikas, aga peale Tervise Arengu Instituudile pasunasse andmise sealt suurt midagi ei selgu. Ma ei saa isegi pihta kas Sigridile enne kirjutamist ikka öeldi, et uus seadus nimelt lubab teadustööd ja statistikat või mitte. (ja reedese artikli veebiversioonis on endiselt sees “riigikontrolli peaprokurör” :-)

Aga saate ülejäänud osa tuleneb töötoast “Vajalik, kuid mitte piisav” riigiametnike foorumil, kus me koos Margus Püüaga püüdsime kirjeldada probleeme riigi infosüsteemidega – alates sellest, et kas ametnikul üldse on vaja infosüsteemi või midagi muud. Töötoa audio on siin, Marguse .ppt siin. Saade läheb veebi … siis, kui ma metsast tagasi tulen :-)

Postitatud rubriiki Arhiiv, Foorum. Talleta püsiviide. Kommenteerimine ja trackback-viidete lisamine ei ole lubatud.

Üks kommentaar

  1. Tiit
    Lisatud 8. okt. 2006 kell 20:05 | Püsiviide

    “Vajalik, kuid mitte piisav”
    Eile õhtul üritasin ma viimaks omal ID-kaarti kasutusele võtta seoses kaardilugejaga arvuti saamisega. Kaardilugeja töökorda saamine võttis umbes tunnikese. Vaja oli 10 restarti, kolme DigiDoc programmi installeerimist. Loodetavasti on see lihtsam kui osta ID-kaardi stardikomplekt, kuid minu HP läpparisse sisseehitatud kaardilugejaga oli tegemist totaalse piinaga. Tekkis isu juba pudel konjakit lähedusse võtta ja närve rahustada. Aga lõpuks õnnestus ka @eesti.ee postiaadressi käivitamine.

    Tõesti, hetkel paistab olevat äge lahendus eesmärgina, kasutusmugavus on vähetähtis.