vaata maailma 2.0 alfa

Henrikult veebis intervjuu Mart Parvega, teemaks selline plaanitav projekt nagu Vaata Maailma 2.0 (ehk siis hetkel võiks rääkida projekti alfa-staadiumist). Loetagu ja kommenteeritagu, sest teema on äärmiselt huvitav.

Postitatud rubriiki Arhiiv, Foorum. Talleta püsiviide. Kommenteerimine ja trackback-viidete lisamine ei ole lubatud.

4 Kommentaarid

 1. silver
  Lisatud 10. dets. 2005 kell 15:57 | Püsiviide

  Sama asja lükkasin ka oma blogisse ning Henriku arikli alla:

  Oleme Mardiga ühe koha pealt ikkagi erinevatel arvamustel. Umbes 2 kuud tagasi hakkasime rääkima projektist VM2 ning kuu aja eest kohtusin ka „omanikega”. Minu veendumus oli (ja on siiani) see, et ainukene võimalus panna rohkem inimesi ID kaardi kasutama on rohujuure tasandil koolitused, Mart pooldas siis reklaamikampaaniat. Intervjuus jätab ta otsad lahtiseks, aga hea meelega põhjendan oma sügavat veendumust.

  Milline peaks olema VM2:
  – riigi ja erasektori (VM-i „omanikud”) koostööl toimuv koolitus 80 000 – 120 000 inimesele aastal 2006.
  – kahe kuni kolme tunnise koolituse käigus õpetatakse ID-kaardi kasutamist, e-teenuseid, kodanikuportaali jne.
  – pangad (kelle jaoks on ju 2 taseme audentimine kõige olulisem) pakuvad koolitusel läbinutele (ja koodikaardist loobujatele) tasuta lugejat

  VM2 korraldus:
  – ma ei ole täpselt aru saanud, mida „omanikud” koolituse ideest arvavad. Tean, et nad on minu poliitilise kuuluvuse pärast väga skisofreenilised ning see võib olla ka põhjuseks, miks pole konkreetset tagasisidet.
  – olen VM2 koolituse ideed briifinud peaministri büroole ning inimesi RIA-st, RISO-st jne. Need, kellega olen rääkinud, on olnud kas positiivsel või väga positiivsel arvamusel. Seega konkreetse projekti korral oleks riigipoolne tugi suure tõenäosusega olemas ning jama, mis juhtus VM1-ga, jääks olemata.
  – VM-i suur eelis on selle kogemus eelmise üle-eestilise koolituse tegemisel, neil on olemas infrastruktuur (eelmiste koolitajate kontaktid, kohad jne), „omanikud” omavad tehnilist infrat jne.

  Miks koolitus ja mitte reklaam/killer app/mis iganes:
  Augustist kuni oktoobrini korraldasin koolituse umbes 1000 inimesele ning selle kogemuse põhjal julgen väita, et:
  – inimesed ei ole võimalustest teadlikud ning paljude hinges pesitseb aukartus tehnoloogia ja hirm mis-iganes-uue-lahenduse vastu
  – üldjuhul piisaks vaid pisikesest tõukest (N: üheskoos mõne e-teenuse läbi tegemisest ja installeerimise õpetamisest), et inimene läheks üle ID-kaardile ning hakkaks kasutama märksa rohkem e-teenuseid
  – id kaardi kasutamise barjäär ei ole ainult lugeja puudumine aga ka näiteks koodide puudumine, vigane kiip, raskused sertide uuendamisel jne. Koolitus võimaldaks kõik need probleemid kohe-ja-ühes-kohas ära lahendada

  Küsimus munast ja kanast. Ehk kumb siis ikka ennem, kas suur hulk kasutajaid või suur hulk uusi e-teenuseid (killer app’e). Minu kindel veendumus on, et täna vajame me väga palju uusi kasutajaid, kes siis ütlevad, milliseid e-teenuseid ja killer app’e nad soovivad. Ehk uued teenused disainitakse kasutajasõbralikeks ning nende loomisse kaastakse tulevasi „tarbijaid”.

  • Peeter Marvet
   Lisatud 10. dets. 2005 kell 19:03 | Püsiviide

   Nii ja naa. Ma tooks esile, et erinevalt varasemast on meil:

   * oluliselt vähem-apetiitne koolitusteema

   * reaalne tehniline challenge saada IDkaart kodaniku enda arvutis käima

   Minu ettekujutuses on tüüpiline bounce-strateegia ehk kodanik kes saab koolituse jne ent ei hakka kasutama seotud nimelt tehniliste probleemidega: saab teada, et on vinge; läheb koju ja proovib; ebaõnn esimesel (eriti visa kodaniku puhul teisel katsel); jätkab vanal moel.

   Seega ma peaks isegi olulisemaks rohujuure-tasandi support-võrgustikku, et oleks keegi kes õhtul läbi astub ja asja käima aitab (ja see ühilduks ka selle teise Mardi veetava ehk turva-projektiga).

   Ja teine oluline faktor on “pidev silma ees olemine”, mille lihtsaimaks realisatsioonist on ka ühest saatest läbi jooksnud mõte tegeleda kodanike probleemidega kaubanduskeskustes jne (vallamajades?). Et lihtsalt komistaks IDkaardi otsa :-)

  • Martin Paljak
   Lisatud 17. dets. 2005 kell 00:03 | Püsiviide

   Aga selleks, et see nii vaevaline poleks 99% kasutajate jaoks saab ju paljut teha – lihtsalt vaja on vahendeid…

  • Martin Paljak
   Lisatud 17. dets. 2005 kell 00:03 | Püsiviide

   Aga selleks, et see nii vaevaline poleks 99% kasutajate jaoks saab ju paljut teha – lihtsalt vaja on vahendeid…