eDasi eHääletusest

Nii, nagu lubatud lingid neile kes eHääletamise teemat ajaveebinduses üleval hoiavad:

Erilised tänud Karlile PSJEK tsiteerimise eest, aga nähtavasti on Riigikogu steno lugemine tekitanud temas tunde, et mingi jama kuskil siiski on… mistõttu tema pakutud lahendus on tegelikult tarbetu st juba “implementeeritud”:

  • korduvhääletamise probleem on tegelikult lahendatud nii, et ühena esimestest e-häältelugemise operatsioonidest kustutatakse failist kõikide nende hääled kes on käinud paber-hääletamas (esimene suurem operatsioon oli vist mitmekordselt antud e-häälte kustutamine, aga sisuliselt pole ka vahet kumb enne teha). Sellega kaasneb muideks kodanikul lisa-hüvena võimalus minna ämma valvsa pilgu & tungiva soovituse mõju all antud e-hääl ümber hääletada. Tallinna testi ajal tegi seda muideks 6 või 8 inimest (nähtavasti puht soovist testida, mitte ämma pärast :-).

Aga seda asja tõepoolest Postimehe pildil seletatud ei olnud, küll aga nägin selle toimumist omal algatusel valimiskomisjoni Tallinna-vabadussamba-häältelugemisele kohale minnes. Olgu öeldud, et seal näitas seinale pilti kaks projektorit, millest ühel jooksis tegevusjuhis st mida ja kuidas teha ning teisel oli näha kuidas “süsteemiülem” vastavaid asju tegi. Kui vaja siis võib sügisel selle tegevuse otseetris üle kanda ka telepildis koos illustreeriva arvutigraafikaga mis seletab toimuva funktsioone, vaja lihtsalt telerezhii ja jutt paika panna… MIDA VÕIKS JU KA TEHA!

Postitatud rubriiki Arhiiv, Foorum. Talleta püsiviide. Kommenteerimine ja trackback-viidete lisamine ei ole lubatud.