eHääletus ja panganetid

Lisaks: Postimees: Res Publica lubaks netipangas hääletada (Silveri lehteläinust pikema kommentaari leiab tema blogist).

neljapses Postimehes peaks olema eHääletuse teema käsil seoses Res Publica ettepanekuga lubada eHääletust ka netipankade vahendusel. Mis on jabur. Minu kommentaar mille pärastlõunal Rasmus Kagge’le saatsin järgneb allpool, peamine point aga selles, et suurim oht e-valimistele on see kui kaks krüptoloogi leheveergudel kaklema lähevad mingite nüansside üle jättes publikule mulje, et on kole turvaauk (ja ma ei kujuta ette, kuidas seda netipanga-hääletuse lisamisel vältida). Tarvi Martens & vvk.ee on teinud ära suure “tehnopoliitilise” töö kaasates arutlusse ka kõik “oponeerivad teaduskollektiivid” ja jõudes lahenduseni mis asjatundjaid rahuldab. Isegi neid spetse rahuldab, kes protsessi alguses kuuldavasti Rahvaliitu nõustasid, mis peaks olema näitaja omaette — kahju muidugi, et Rahvaliitu nüüd üldse keegi ei nõusta :-)

Tallinnas juba korra testitud ID-kaardil põhineva e-hääletuse süsteemi võlu on tema lihtsuses ja läbipaistvuses. Praktikas väljendub see selles, et ma pole seni kuulnud ühtegi nurinat “krüptorahvalt” ehk siis neilt, kelle tööks (või teaduseks) on selliste süsteemide loomine ja auditeerimine. See on kõva sõna ja müts maha nende ees, kes selle nimel tööd on teinud.

Res Publica ettepanek laiendada valimist netipankadesse on paraku sama kirjaoskamatu kui rahvaliitlase Mart Opmanni kartus teisipäeval Riigikogus, et spordipoodnikud võivad tema eest hääletama hakata — ja sama vastutustundetu kui Tiit Tammsaare samas lendu lastud “alatasa häkitakse meil panga kõikvõimalikesse serveritesse sisse”.

Panganeti kaudu hääletamine lisaks süsteemi niipalju määramatust ja auditeerimatust, et sellele usalduse loomine isegi spetsialistide hulgas oleks äärmiselt küsitav.

Olgu lisatud, et nii Res Publica, Rahvaliit kui kõik teised on alati teretulnud küsima, kui mõni poliitikasse puutuv tehnoloogia teadlaste seletuses liiga keeruline (või mõni pähe karanud lahendus liiga lihtne) tundub. Minu taskufon on 56 565 565

lugupidamisega,
Peeter Marvet,
erakonnatu

Postitatud rubriiki Arhiiv, Foorum. Talleta püsiviide. Kommenteerimine ja trackback-viidete lisamine ei ole lubatud.

7 Kommentaarid