world usability day 2011 soojenduseks esineb m-parkimine

World Usability Day on sedapuhku eriti maagilisel kuupäeval 11.11.11 – ning juhtumisi on mul au modereerida selle tähistamiseks Tallinna Ülikoolis korraldatavat kasutatavuse päeva üritust (mis esinejate nimekirja vaadates saab maailmapäevale kohaselt olema peamiselt ingliskeelne). Ja kuna täna toimub toimkonna koos-oleks – ning mul on see nädal ees veel mõned otsapidi kasutatavusega seonduvad tööd – võiks veidi soojendust teha.

Nimelt sain ma eelmisel nädalal … vist selle aasta esimese parkimistrahvi. Tänu MoPa-nimelisele Androidi-rakendusele on oluliselt vähenenud juhtumid mil kiirustades jääb parkimine alustamata – ja lisaks vähenenud ülekulud tiksuma ununenud aja arvelt. Aga eelmisel nädalal läks nii, et m-parkimine vähemalt Elisa võrgus ei toiminud mistõttu sõnum läks kell 8:25 teele, aga vastust ei tulnud. Püsikasutajana ei jälgi ma enam ammu vastuseks tulevaid sõnumeid, sest 99% ajast ei sisalda need midagi olulist ning jama ilmnes alles trahvilipikut nähes. Õigupoolest tuli kell 12:08 ka teade, et m-parkimine ei toimi… aga selleks ajaks teadsin ma seda isegi.

Ehk siis on meil m-parkimise näol tore massirakendus, mis muuhulgas:

  • ei väljasta mittetoimimise korral adekvaatset infot
  • toodab püsikasutaja jaoks infomüra
  • on piisavalt ebamugav, et kasutatavuse tekitamiseks on vaja app’i (mh vältimaks unustamist ehk üle-maksmist)
  • ainus API on seesama mürarikas/vahelmittetoimiv SMS (tõenäoliselt annaks MoPa rakendust edendada jälgides SMSe ning korraldades paanika kui need ei vasta ootustele – aga selleks peaks ilmselgelt keegi selle eest mingit raha kah maksma ning tõenäoliselt rohkem, kui appstorest saada õnnestub)
  • ilmselt ei oma ka parkimisteenuse-pakkuja jaoks lepingulist tingimust, mis sätestaks kasutajasõbraliku probleemilahenduse teenuse mittetoimimise juhuks

Kui süsteem teadaolevalt ei toimi, võiks mõistagi aidata parkimiskorraldaja kõnekeskus, mis lihtsustatud korras trahvid tühistaks – paraku seletavad nad varmalt, et otseloomulikult on minu ülesanne lugeda läbi SMSid ja jälgida nende korrapärast saabumist… selmet nende asi oleks tagada maksesüsteemide toimimine. Sellest on muideks varem kah juttu olnud (terv!, Karol). Kaubanduskeskuse puhul pidavat olema maksetõrke aeg mille järel inimesed täislaaditud ostukärud saali jätavad ja lahkuvad ca 10 minuti kanti – mis tekitab palju jama ja paneb müüa sisuliselt vastutama e-maksete toimimise eest. Parkimise puhul… noh tegelikult on sarnane lahendus, nagu nähtub kommentaaridest:

Tõe huvides olgu lisatud ka Mardi hilisem kommentaar, ehk siis viha tekitab ennekõike kliendisuhe hetkel, kui õnnestub trahv saada:

Muide mina olen Europargile alati maksnud parkimise eest. Las nemad ka teenivad, ega mul kahju pole. Aga need “trahvid” on sigadus – ajuvabalt kõrged, nagu kliendi varitsemine: “Ahaa, VAHELE JÄID! Nüüd me alles KEERAME sulle!!!” Klient aga võib-olla lihtsalt unustas või m-parkimine ei töötanud vms. Seetõttu kui ma kunagi peaks mõne selle trahvi saama, siis ma tuimalt ei maksa seda ning ei tunne ennast ka üldse halvasti.

Ja tõe huvides olgu lisatud ka see, et olen teemat EuroParkiga arutanud ning nad on sisemas ka ise arvamusel, et klientide kottimine ei ole mõistlik äri ning proovivad vaided mõistusega lahendada. Küllap läheb sama rada ka minu seekordne vaie ehk kõik saab kenasti korda … aga siis ma sattusin netis seda vaiet täitma ja … see asi sobib paraku õpikusse:

Kõigepealt on tore sisestada vaide number – milles sisaldub muideks kontrolöri ID, kuupäev ja kellaaeg – ning siis lisada sinna juurde seesama info kenasti lahtrite kaupa aidates ühtlasti parkimiskorraldajal meelde tuletada, kus täpselt asub ala EP25 ja mis trahvi peal kirjas oli. Ilmselt ei piisa aga sellestki, sest järsku on keegi otsustanud kontrollida mis linnast üldse jutt käib.

Ja siis tuleb ports punkte, mis arvatavasti peaksid paneme vaide esitaja oma kavatsusest loobuma – kas ikka maksid, tegid seda kohe, vastussõnumi said jne. Vaide SISULISE OSA ehk minupoolse selgituse jaoks on jäetud imetilluke lahter.

Edasi… Arvake ära mis juhtub, kui ma otsustan vaide teele saata? Loomulikult saan veateate:

Mmmm… kogu probleem ongi ju selles, et teie maksesüsteem ei toiminud ning ei saatnud vastust mille ma vastava radio-buttoniga ka kenasti ära märkisin, eksju? Sealt edasi kuvatakse mulle kinnitus-popup kus minu tekst on segamini igatmasti tehnilise infoga (ülaservas oli mh MAX_FILE_SIZE 8000000) ning nupp selle väljatrükkimiseks:

… ja vähemalt OSX+Chrome puhul juhtub Prindi-nuppu painates järgmine asi:

Ma siia sappa mingit moraali lisama ei hakka – kuigi kange soov oleks kehtestada kasutaja-poolne leppetrahv tarkvara-arendajatele. Ahjah, sai ju just pikalt arutatud, et trahv ei ole lahendus kah…

Miska tuleks lihtsalt tagasi loo alguse juurde – ehk 11.11.11 on usability day ja selleks puhuks korraldatava ürituse teemaks on kasutatavus tarkvara-arenduse protsessis. Üritusest on aga vähe tolku, kui sinna tulevad ainult igat masti kasutaja-interaktsiooni-fännid – vaja oleks rohkem neid, kes kasutaja peale mittemõtlemise tõttu vigu teevad.

Postitatud rubriiki usability. Talleta püsiviide. Kommenteerimine ja trackback-viidete lisamine ei ole lubatud.