ühe kasutaja tekitamise lugu ekoolist

Uuel eKoolil saab peagi esimene õppeaasta mööda ja kaheldamatult mõtleb (uus) omanik mida muutma peaks – pakuks välja paar asja, mis Notepad’i (või haldusliidese) abil peaksid olema nii nipsti tehtavad, et võiks lausa enne uut kooliaastat ette võtta.

Uue kasutaja registreerimine

Ükspäev nooremale pojale eKoolist koolitöid vaadates tekkis mõte ka tema kasutajaks meldida (ametlikult tegeldakse sellega alles 3nda klassi arvutiõpetuses, nagu mulle vanem poja selgitas). Ja usu või mitte, kui olime IDkaardiga proovinud sisse logida ja teada saanud, et kasutajakonto puudub, ei suutnud ma leida veebilehelt kohta registreerumiseks:

Otsisin ülevalt login-kasti juurest, libistasin pilgu üle lehe leidmaks silmatorkavat call-to-action ala, kiikasin Other methods dropdown’i kasutajanime juures, vaatasin jaluseribale kus harilikult hoitakse linke mis dubleerivad navigatsiooni – ja mõistagi ei märganud keset ekraani featuuride ja blogi vahel olevat pealkirja. Harjumuse jõud on ikka kole suur, samas kasutajale meetrike vastu tulemine poleks ju nii raske, ehk võimalus liituda kohtadesse kust imbetsiilist kasutaja otsida võiks:

OK, see roheline kastike on muu mustvalge ilu juures veidi liiast, aga oli nipsti lihtsam teha kui hakata Joshua Porteri Designing for Social Traction järgi põhjalikumat-motiveerivamat esilehte looma. Regamine ise on suhtkoht OK, kuigi ma koputaks kõigile softiloojatele südamele – mõelge palun enne 9x järele kui mingeid pähetulnud paroolireegleid kehtestama hakkate, sedapuhku siis “Parooli pikkus on vähemalt 8 märki, selles peab olema vähemalt 1 number ja 1 täht!” mis rikkus nii kenasti ära noorele kontoloojale just hetk tagasi lahti seletatud The Usability of Passwords põhimõtted (e. kolmest sõnast koosnev parool on turvalisem kui enamus sellest mittemeenuvast kräpist mida adminnid Sul meelde jätta paluvad, et see siis 30p pärast ära vahetada).

Loomulikult on see kõik kirjas ka abitekstis koos järgmise punkti ehk kooli taotluse esitamisega – mis mõistagi ei ole leitav kusagilt vastloodud konto seadete juurest vms vaid kaardilehelt mille nurgas on tavapärase saidiotsingu-kastikese laadne lahter:

Kodused ülesanded

Kogu kadalipu point oli aga näha koduseid ülesandeid, mis tähendab kolme mõiste selgeksõppimist:

  • Täna = need asjad, mis peaksid olema tänaseks tehtud (vähemalt kõigi nende jaoks, kellel kool kell 8 algab ja pole tavaks kell 4 hommikul õppima hakata)
  • Varsti = need asjad, mis tuleb täna peale kooli ära õppida, sest muidu on homme jama
  • Edaspidi = kõikmuu

Ehk midagi sellist, järgmiseks-koolipäevaks-teha-vaja kahes variandis:

eKogu

Midagi positiivset kah. Teadupoolest on mind pikemat aega masendanud mõte Khan Academy‘st – kust leiab tänase seisuga üle 2100 Youtube’s asuva video, alustuseks kogu mata ja siis kõik mu mis Salman Khan on otsustanud ekraaniviisoriks toota. Lahendatud ülesanne-ülesande haaval, selgitades ja parandades (kuula Jon Udelli tausta-intervjuud). Kenasti ingliskeelsena.

Ja nüüd on meil eKogu, kust saab kenasti 3 euro eest endale mõningaid jupikesi sarnasel teemal osta/rentida:

Kaheldamatult äärmiselt tore algatus… aga ma vist panustan rohkem sellele, et tänu koolile ja World of Warcraftile saavad nad varsti piisaval määral ingliskeelses tasuta maailmas hakkama. Oh-my, sellel asjal on ju isegi ingliskeelsed supikad all, ajaküsimus millal automaat-tõlge asja ka eestikeelseks pöörab:

Postitatud rubriiki usability. Talleta püsiviide. Kommenteerimine ja trackback-viidete lisamine ei ole lubatud.

3 Kommentaarid

  1. Lisatud 31. mai 2011 kell 15:19 | Püsiviide

    Selline asi võiks tõesti tasuta olla, see Puust ja punaseks oli ka muidugi väga tore, kuigi võib karta, et seal läheb pool tähelepanu küll kahjuks tüdrukutele :D

  2. Lisatud 25. jaan. 2012 kell 22:58 | Püsiviide

    Kas on plaanis ka lähiajal E-kooli uuendada? On kellegil selle kohta miskit infot?