päevakajaline usability ehk tuludek

Tähistamaks kõige-enam-kasutatud-eteenuse järjekordse hooaja algust on vahest paslik aina paremaks muutuva protsessi juures kommenteerida mõnda kasutatavuse-seika mis ei lasknud mul lüüa Jüri Kaljundi aega 2 min 46 sek. Mõned sellised lihtsad asjad, äkki mõni progeja teeb lõuanpausi ajal korda või vähemalt tuleb järgmine aasta meelde, et …

Hakkame siis pihta. emta.ee sisselogimise lehel avaneb järgmine pilt:

Ma saan aru, et tegemist on üsna jõulise sõnumiga “kasuta IDkaarti / mID’d panganeti vms asemel”… Aga kuna pealkiri on ID/mID logini all siis ma esimese hetkega lugesin välja, et neist on ka mingi turvalisem viis veel. Lahendus? Äkki oleks mõistlikum lähenemine “Kuhu kadusid panga-loginid?” jne?

Saanud sisse tuleb “rollivalik” (mõistlik ju):

Valides tuludeklaratsiooni satun lehele:

Selles kujunduses on “Sulge aken” (mispeale minnakse tagasi rollivaliku juurde) justnagu peamine tegevus mida minult oodatakse, seal paremal on vist mingi lisainfo… Ah ei, hoopis vastupidi, nende hallide kirjakestega toimub kogu protsessi käivitamine (ja hiljem vajadusel restart). Ja kogu pikk tekst ehk “Infolehekülg Teie tuludeklaratsiooni kohta” annab mulle juhiseid võimalike eriolukordade puhuks (see on mul ammu meelest läinud kui niikaugele jõuan) aga mitte midagi TEIE deklaratsiooni kohta. Lahendus? Suured selged nupud “Alusta deklaratsiooni täitmist” / “Alusta ühisdeklaratsiooni täitmist” jne (protsessi käigus tulevad asemele “Jätka poolelijäänud täitmist” / “Alustan otsast peale”). Lisatekst võib ju olla, soovitavalt märgistatud “erijuhud”,  vms. Ja pealkirjast lähtuvalt võiks siis selgelt kuvada infot minu deklaratsiooni kohta. Nt seda, et vahepeal on väline allikas (pank) saatnud lisainfot ja ma võiksin protsessi restartida.

Tutuvudes deklaratsiooni sisuga jäi mulle silma, et sealt puudub rida eluasemelaenu intresside kohta – käisin deklaratsiooniga tutvumise perioodil juba ka Swedbank’i netipangas otsimas kuidas ma saaks selle edastada, aga ei leidnud… noh, vahest nüüd siis on olemas. Ilmneb, et on vist ka varem olnud – aga selle ülesleidmine nõuab oskust. Logides panka sisse reklaamitakse mulle kohe tuludeklaratsiooniga seonduvat:

Jadda-jadda-jadda, telli mingi SMS ja muu… ahjah, all-vasakul on ka oranz nupp mis kribukirjas kutsub mingeid andmeid vaatama (võiks olla – suur nupp nähtaval kohal juba aasta algusest kirjaga “Edasta tuludeklaratsiooniks vajalikud andmed maksuametile”). Avaneb selline leht:

Jadda-jadda-jadda, siis mingid investeeringud – ei ühtki aktiivset elementi. Surfasin seal veebis jupp aega ringi kuni taipasin kerida selle lehe lõppu kus oligi ainus vajalik linnuke:

Soovimata pikemalt süveneda teemasse “miks ma ei võiks juba laenu võttes nõustuda andmete edastamisega” tahaks siiski teada, et äkki on tõesti mingi põhjus mitte-edastamiseks millele ma pole suutnud mõelda – nt eluasemelaenu kasutamine rahvusvahelise narkokaubanduse edendamiseks, eluasemelaen mida ei tahaks näha abikaasaga koos tehtaval ühisdeklaratsioonil sest ta ei ole sellest asemest kuulnudki vms? Loomulikult võiks helistada 6310310 ja küsida… Sest loomulikult hulluksid panga juristid, kui keegi läheks nende juurde mõttega pakkuda kliendile mingit täiendavat nõu millega võiks potentsiaalselt kaasneda vastutus juhul kui nõu kehvaks osutub. OK, jätame selle liini, teeme linnukese ja naaseme maksuametisse.

Või õigupoolest, millal naasta? Kas see info läks sinna hetkega? Järgmisel täistunnil? Homme? Igastahes kohe seda deklaratsioonile ei ilmunud. Poole tunni pärast … nagu kah mitte. Igavusest surfasin ringi ja lasin deklaratsiooni-protsessi uuesti alustada ja vaat-kui-tore, info oli pangast kohale tulnud ja kenasti vastavas lahtris olemas. Ma ei oskagi öelda kas taasalustamine oli vajalik  või mitte. Mis võiks teisiti olla: pank võiks öelda selgelt mis pärast saatmist juhtub (kas pean taasalustama? millal jõuab EMTAsse?), maksuamet võiks samuti anda teada kui on laekunud infot mis nõuab taasalustamist/kontrollimist/vms (e-postiga, roosa kastiga päises a la WordPressi dashboardil kui on uuendusi).

Edasi läks üsna lihtsalt, kui välja arvata viimasel hetkel avastatud postiaadress kujul “Mingi tn 123-4 123-4” ehk siis kahekordne number. Ilmneb, et postiaadress tuleb vormist kus päritakse eraldi lahtrites tänavat, maja, korterit jne – võimalik, et see oli mul endal mullu valesti täidetud. Või siis sattunud sisse mingite andmete normaliseerimise käigus.

Ja… selline tekst kontaktandmete lehel:

Ma ei ole üldse kindel, et (a) kodanikud teavad isikukoodiga aadressist (b) on hea mõte paluda oma kontaktiks sisestada aadress mis koosneb jadast numbritest. Kui EMTA tahab seda kasutada siis olgu palun nii lahke ja suhelgu vastava baasiga ja kuvagu siin lihtne võimalus valida “ametlik aadress” – ning ühtlasi meenutus selle kohta kuhu ma olen selle suunanud.

Ja pärast protsessi õnnelikku lõppu saan ma teada et:

Tähendab et… minult just küsiti igat masti kontaktandmeid, miks ei võiks neid kasutada minu teavitamiseks? Ma saan aru, et post võib minna spämmi ja kui ikka ei tule siis vaadake veebist üle… aga ikkagi.

Tänan tähelepanu eest.

Postitatud rubriiki sahteldamata asjad. Talleta püsiviide. Kommenteerimine ja trackback-viidete lisamine ei ole lubatud.

9 Kommentaarid

  1. Lisatud 15. veebr. 2010 kell 11:14 | Püsiviide

    Meeldiv, et oli tahet seda kõike ülespildistada ja kirja panna.

    Enamus siintoodust häiris mind samuti (kontaktid ja tagasitulek lehele olid midagi, mida ei vaadanud), aga mul polnuks viitsimist seda screenshot haaval kirja panna.

    Siia võiks lisada aadressivahetuse liidese. Praegusel kujul märkab MTA et mu andmed on muutunud ja pakub välja võimaluse KMA andmed neile üle tõsta, kuid see võimalus võiks olla veidi suurem-punasem.

    Praegu märkasin vanu andmeid alles kõige viimasel lehel asju kontrollides — pidin seetõttu tagasi minema.

  2. Lisatud 15. veebr. 2010 kell 11:41 | Püsiviide

    Jajah, see aadressiviga torkas ka mulle silma alles hetk enne viimast kinnitust.

    Ja… vist võiks veel olla nii, et esimesel lehel kus tutvustatakse infot ja pakutakse võimalust kohe kõik heaks kiita võiks olla lühikokkuvõte kasutatud allikatest, nt see et intressid ja lasteaia-tasu on arvestatud jne.

  3. Lisatud 15. veebr. 2010 kell 17:13 | Püsiviide

    Tjah, tuleb tõdeda, et e-emta on järjest paremaks läinud. Enesele on aga silma riivama jäänud too kõige viimane edukas pilt.

    Ütleme, et ma olen tavaline inimene ega tea mõnedest asjadest mitte mõhkugi. Mis pagana vaarikas? On nunnu küll, kui massinatele pannakse ilusaid poisslapse nimesid aga kuna tegemist on väga laialdaselt kasutatava teenusega, võiks kasutada midagi selgemat, näiteks maksuserver.emta.ee. Noh et vältida peamurdmist teemal mis on vaarikas ja mis tal minu deklariga tegemist on. Sest maksude maksmine on vist kõige tähtsam toiming, mis ühel inimesel riigiga ajada on.
    tte

  4. Lisatud 15. veebr. 2010 kell 17:32 | Püsiviide

    kusjuures harlikult peaks ju saama dialoogidele ka mingeid pealkirju panna, vähemalt on see nii 99,99% veebisaitide kasutajaliideste puhul. mispuhul üldse selline dialoog kuvatakse kus serverinimi minult midagi küsib?

  5. Lisatud 15. veebr. 2010 kell 18:36 | Püsiviide

    Pagana pihta, see on JS confirm(), mille pealkirjaks ongi FDQN (winnis on vist veel akna tiiliks Alert! vms, kui ma ei eksi). Aga üldiselt jah, see on niii 90dad. Soliidsed kohad teevad seda ammu juba mingil muul, 2.x-laadsel moel.

    Päälegi, kui see dialoog on lahti, siis ei saa kõrvaltabile navigeerida puhuks, kui seal ehk mingi kontrollinff enese tarbeks peaks olema. Nii et see vaarikas siiski ain't juhtis tähelepanu palju suuremale puudusele: mis juhtub, kui ma vajutan cancel? Kas kogu mu mitmetunnine töö ja vaev kaob kuhugi ära? Kui pressiks igaks juhuks ikkagi ok?

  6. Lisatud 15. veebr. 2010 kell 18:45 | Püsiviide

    haa.

    muideks, minnes tagasi protsessi alguse juurde – eesti.ee peal on kah see turvalisema logini hoiatus, aga see hüppab pangalinkide ette alles siis, kui sa kursoriga sinna minna üritad. oluliselt edevam lahendus IMHO. tõsi ma heameelega lisaks sinna miski tiba sujuvama fade-in'i (mida toetavad kõik need imetabased java-raamistikud) sest praegune eesti.ee realisatsioon on mõnevõrra ehmatav.

  7. Lisatud 16. veebr. 2010 kell 05:13 | Püsiviide

    Sattusin üsna samade jamade otsa, SEB-is veel lisaks üks nende-spetsiifline jama – pangaga audentimise puhul viib teekond lihtsalt panga sisselogimisse ja mitte automaatselt tagasi EMTA-sse nagu normaalne oleks.

  8. Lisatud 22. veebr. 2010 kell 06:57 | Püsiviide

    Kusjuures, täna tundub, et “bänner”, mida pangalinkide kohal näidati on kadunud.

  9. Lisatud 22. veebr. 2010 kell 07:20 | Püsiviide

    See kadus jah suht ruttu ära. Nad on tegelikult tublid ja pingutavad, aga usability kipub ikka ja jälle jääma väljapoole riigieelarvet.

    Sest süsteem on neil karm, ma kunagi pakkusin riigiasutustele oma vikid-jne kursust (tasuta) mispeale helistas EMTA koolitusjuht ja tahtis teada kohvipauside pikkuseid, et saaks kursusele tuleva töötaja tundide kasutuse korrektselt kirja panna. Sellise elu juures ei pruugi jääda liigselt aega kõigele sellele, mis ei ole otseselt seotud majasiseste protsesside rahuldamisega.

2 Trackback-viited