millest ma räägin domeeniseminaril

Esinen 3ndal ÄP seminaril Muudatused domeenide registreerimise korras, ametlik teemapüstitus pidanuks algselt hõlmama .ee registreerimise teenust & pakkujaid, aga kuna praeguse seisuga on protsess jälle veidi limbos … noh ametlikult küll “Domeeninimede reeglite eelnõule laekunud ettepanekute läbitöötamine jätkub” või zone blogi sõnastuses “EE tippdomeeni uue reeglistiku kehtestamine lükkub edasi” (ma igaks juhuks ei ütle “ime kah, et teenusepakkujad valmis pole, kui isegi lepingu draft veel avalik pole”) … siis pole mul väga midagi katsetada/demoda.

Miska tuleb ette võtta plan B – või tegelikult küll plan A – ja kõneleda asjadest mida ma ise kasutan ja kuidas ma tahaks, et teenused välja näeksid. Vähemasti on mul selleks nüüd igati hea vabandus :-) Ja vaadates regimisnimekirja on meil tulemas selline tore workshopi suurusjärku üritus, kus osalejateks hulk ITjuhte, sekka mõni firmajuht ja jurist (ametlik sihtgrupp oli muideks huvitav: “ITjuhid, firmajuhid ja FIEd kes neile kodulehekülgi teevad”) ja Hõbe (terv!).

Et siis… alustama peaks vist sellest miks on kellelgi vaja rohkem kui ühte domeeni (vt By the Numbers: How I built a Web 2.0, User-Generated Content, Citizen Journalism, Long-Tail, Social Media Site for $12,107.09) ning mis hakkab saama siis, kui domeene on palju ja neid tuleb kuidagi ka hallata (ma kardan, et ma ei suuda hoiduda ettekande alguses ka kiirest hinnangust uue domeenireeglistiku ümber toimuvale ja kuidas see mõjutab tõenäosust, et ma hakkan saama rohkem sellist teenust nagu ma sooviksin).

  • Hetkel olen sattunud uusi mitte-.ee domeene regama peamiselt majutusteenusepakkujate juures, miska mul on domeenid mööda maailma laiali. See on mõnel puhul mugav, st majutaja konfib DNSi ja mul on lihtne mitu domeeni ühe veebi peale suunata, a la reklaam-turundus.net ja reklaamturundus.com. Olen pikka aega plaaninud domeenid ühe registripidaja juurde kolida, mõeldes selle peale et aga kui minuga midagi juhtub kuidas siis keegi asjad üle saab võtta… Kui kellelegi on head soovitust universaalse registripidaja suunal siis ma heameelega testiks neid ja arvustaks / soovitaks edasi.
  • Keerulisemateks olukordadeks ja .ee domeenide tarbeks kasutan juba aastaid dnsmadeeasy.com tasulist teenust – seal saab mh teha template’i mis haldab sama firma .ee ja .eu domeene ning puuduvad igast majutaja-kiiksud (et kui ma MX kirje ära kustutan siis pannakse midagi vaikmisi asemele vms). Kolisin sinna üle, kuna enne olid .ee domeenid püsika tõttu Microlinkis, aga nendega suhtlemine eeldas miski idiootliku veebivormi täitmist ja ma leidsin, et mingu nad kõige täiega…
  • DNS tahab muidugi mõnevõrra õppimist (igast pisiasjad, nagu domeeninime lõppu käib punkt). Veendumaks tehtu korrasolekus kasutan dnsstuff.com raportit.
  • Ja siis on hulk lisanippe mida viisakad teenused pakuvad – nagu tagavara-MX-teenus, veebisaidi alternatiiv-IP juhuks kui põhisait pikali kukub, erinevat sorti redirectid (mis vahel võiksid olla tehtud veebiserveris, aga vahel on hea võtta teenust juba DNSpakkujalt).
  • Tegelt tuleb selle kõige juurde rääkida ka veebimajutusest, sest “keskmise firma” jaoks on siiski mõistlik võimalikult palju teenuseid ühes kohas hoida. Ning miskipärast on nii, et mul on kodumaiste majutajatega alati mingeid pisijamasid – selliseid, mida mul kusagil suurfarmides nagu pole. (a la mingid WordPressi pluginad ei toimi, server ei jookse kasutaja õigustes jne).
  • Kui on majutus, siis tuleks vaadata et see püsti püsib ja survele vastu peab. pingdom.com (hea nõuda teenusepakkujalt oma virtuaalhosti kolimist kuhugi vähem maas käivasse kohta) ja loadstorm.com (simuleerimaks olukorda, kui sinu blogi kajastab lives iPad’i lanseerimist).

Mida veel, mida mitte? Ahjah, kõik see eelnev tuleks ette kanda kujul, mis annaks IT-juhtidele infot selle kohta kuidas teha ja ülejäänud kuulajatele motivatsiooni seda tegemist nõuda.

Postitatud rubriiki sahteldamata asjad. Talleta püsiviide. Kommenteerimine ja trackback-viidete lisamine ei ole lubatud.

4 Kommentaarid

  1. Lisatud 7. veebr. 2010 kell 02:09 | Püsiviide

    Domeenide ja DNSi haldamiseks GoDaddy-st paremat ei tea. Seal on ka Off-site DNS domeenide haldamiseks mis ei ole registreeritud GoDaddys, sellega saab .ee domeene hallata. Ka .ee e-mailid on mul õnnestunud seal seadistada ja forwardida, aga võimalik et selleks peab mingi eraldi e-mailipaketi eest maksma. Mul olid need tasuta kuna kasutan dedicated serverit.

  2. Lisatud 7. veebr. 2010 kell 10:09 | Püsiviide

    Domeenide ja DNSi haldamiseks GoDaddy-st paremat ei tea. Seal on ka Off-site DNS domeenide haldamiseks mis ei ole registreeritud GoDaddys, sellega saab .ee domeene hallata. Ka .ee e-mailid on mul õnnestunud seal seadistada ja forwardida, aga võimalik et selleks peab mingi eraldi e-mailipaketi eest maksma. Mul olid need tasuta kuna kasutan dedicated serverit.

  3. Martin Vahi
    Lisatud 14. veebr. 2010 kell 14:31 | Püsiviide

    Milleks oma elu keeruliseks teha? Kogu selle pudi-padiga, a la et kus on registri haldaja, kuidas talle maksta, millal talt arve laekub, jne, võiks tegelda (ja mulle näib, et tegeleb) veebimajutuse pakkuja. Arvan, et veebitarkvara ja kujunduse tegemise peale peaks piisavalt resursse kuluma, et see mingi 100kr/kuus võib küll mingile majutusteenuse osutajale anda.

    Minu meelest on juba DISAINI järgi registripidajate ja majutajate eristamine selline asi, millega kodulehekülje omanikud (lugeda: veebilehti tegevad FIE-d ja IT-juhid) ei peaks tegelema ega üldse oma ajusid vaevama. Härrad ja prouad Eenetist koostöös veebimajutuse pakkujatega tehku töö ära (ja usun, et teevadki ja suurepäraselt) ning kogu see teema, et kus või kes on registripidaja, jne, on kodulehe omanike jaoks ammendatud.

    Lühidalt öeldes: sihtgrupp, IT-juhid ja kodulehekülje ehitajad, ning teema, registrite pidamine ja domeenide haldamine, on minu meelest küll kokkusobimatud. Pigem sobiks sellise teemaga kokku sihtgrupp “koduleheküje majutusfirmad”. See on ju puhas tehniline pudi-padi, millega, minu subjektiivse hinnangu kohaselt, ükski väikefirma rahaliselt tegelda ei jõua/saa.

  4. Lisatud 14. veebr. 2010 kell 19:22 | Püsiviide

    väga õige. sellepärast ma ei kasutagi ühtegi Eesti teenusepakkujat. ouch… aga kuidas ma siis vajadusel .ee domeene saan?

    (kolisin just kogu oma empiiriumi mediatemple.net peale ja olen rahul; ahjah, ainus asi mis mull mujal rohkem meeldib on domeenihaldus… life's not that simple)