millest ma räägin domeeniseminaril

Esinen 3ndal ÄP seminaril Muudatused domeenide registreerimise korras, ametlik teemapüstitus pidanuks algselt hõlmama .ee registreerimise teenust & pakkujaid, aga kuna praeguse seisuga on protsess jälle veidi limbos … noh ametlikult küll “Domeeninimede reeglite eelnõule laekunud ettepanekute läbitöötamine jätkub” või zone blogi sõnastuses “EE tippdomeeni uue reeglistiku kehtestamine lükkub edasi” (ma igaks juhuks ei ütle “ime kah, et teenusepakkujad valmis pole, kui isegi lepingu draft veel avalik pole”) … siis pole mul väga midagi katsetada/demoda.

Miska tuleb ette võtta plan B – või tegelikult küll plan A – ja kõneleda asjadest mida ma ise kasutan ja kuidas ma tahaks, et teenused välja näeksid. Vähemasti on mul selleks nüüd igati hea vabandus :-) Ja vaadates regimisnimekirja on meil tulemas selline tore workshopi suurusjärku üritus, kus osalejateks hulk ITjuhte, sekka mõni firmajuht ja jurist (ametlik sihtgrupp oli muideks huvitav: “ITjuhid, firmajuhid ja FIEd kes neile kodulehekülgi teevad”) ja Hõbe (terv!).

Et siis… alustama peaks vist sellest miks on kellelgi vaja rohkem kui ühte domeeni (vt By the Numbers: How I built a Web 2.0, User-Generated Content, Citizen Journalism, Long-Tail, Social Media Site for $12,107.09) ning mis hakkab saama siis, kui domeene on palju ja neid tuleb kuidagi ka hallata (ma kardan, et ma ei suuda hoiduda ettekande alguses ka kiirest hinnangust uue domeenireeglistiku ümber toimuvale ja kuidas see mõjutab tõenäosust, et ma hakkan saama rohkem sellist teenust nagu ma sooviksin).

  • Hetkel olen sattunud uusi mitte-.ee domeene regama peamiselt majutusteenusepakkujate juures, miska mul on domeenid mööda maailma laiali. See on mõnel puhul mugav, st majutaja konfib DNSi ja mul on lihtne mitu domeeni ühe veebi peale suunata, a la reklaam-turundus.net ja reklaamturundus.com. Olen pikka aega plaaninud domeenid ühe registripidaja juurde kolida, mõeldes selle peale et aga kui minuga midagi juhtub kuidas siis keegi asjad üle saab võtta… Kui kellelegi on head soovitust universaalse registripidaja suunal siis ma heameelega testiks neid ja arvustaks / soovitaks edasi.
  • Keerulisemateks olukordadeks ja .ee domeenide tarbeks kasutan juba aastaid dnsmadeeasy.com tasulist teenust – seal saab mh teha template’i mis haldab sama firma .ee ja .eu domeene ning puuduvad igast majutaja-kiiksud (et kui ma MX kirje ära kustutan siis pannakse midagi vaikmisi asemele vms). Kolisin sinna üle, kuna enne olid .ee domeenid püsika tõttu Microlinkis, aga nendega suhtlemine eeldas miski idiootliku veebivormi täitmist ja ma leidsin, et mingu nad kõige täiega…
  • DNS tahab muidugi mõnevõrra õppimist (igast pisiasjad, nagu domeeninime lõppu käib punkt). Veendumaks tehtu korrasolekus kasutan dnsstuff.com raportit.
  • Ja siis on hulk lisanippe mida viisakad teenused pakuvad – nagu tagavara-MX-teenus, veebisaidi alternatiiv-IP juhuks kui põhisait pikali kukub, erinevat sorti redirectid (mis vahel võiksid olla tehtud veebiserveris, aga vahel on hea võtta teenust juba DNSpakkujalt).
  • Tegelt tuleb selle kõige juurde rääkida ka veebimajutusest, sest “keskmise firma” jaoks on siiski mõistlik võimalikult palju teenuseid ühes kohas hoida. Ning miskipärast on nii, et mul on kodumaiste majutajatega alati mingeid pisijamasid – selliseid, mida mul kusagil suurfarmides nagu pole. (a la mingid WordPressi pluginad ei toimi, server ei jookse kasutaja õigustes jne).
  • Kui on majutus, siis tuleks vaadata et see püsti püsib ja survele vastu peab. pingdom.com (hea nõuda teenusepakkujalt oma virtuaalhosti kolimist kuhugi vähem maas käivasse kohta) ja loadstorm.com (simuleerimaks olukorda, kui sinu blogi kajastab lives iPad’i lanseerimist).

Mida veel, mida mitte? Ahjah, kõik see eelnev tuleks ette kanda kujul, mis annaks IT-juhtidele infot selle kohta kuidas teha ja ülejäänud kuulajatele motivatsiooni seda tegemist nõuda.

Postitatud rubriiki sahteldamata asjad. Talleta püsiviide. Kommenteerimine ja trackback-viidete lisamine ei ole lubatud.

4 Kommentaarid