au riivamisest mujal ja meil

Juhtumisi on kahel järjestikusel päeval silma hakanud lood au riivamise juhtumitest – eile arutles Kemppinen Soome ülemkohtus lahenduse leidnud e-posti teel au riivamise juhtumi üle, kus kodanik kirjutas hulkuvate koerte hoimise ja tähtaja järel hukkamisega tegelevale ettevõtjale ning tema tegevust julmaks rahaahnuseks nimetas. Kohus otsustas, et kodanikul on õigus ettevõtjale oma arvamust avaldada. Muideks, Kemmpinen jätkab täna posttusega sellest, kuidas au on tekkinud ja kellele seda kunas on olnud. Meil kuluks kah mõni selline ajaveebis arvav jurist marjaks ära.

Poolamaal ootab aga kuni 3 aastat vangistust 23-aastast Marekit, kes presidendile googlebomb’i korraldas. Artiklis olevad viited programmile mis seda tegi on mõistagi mõnevõrra kaheldavad, aga kommentaaridest leiavbviiteid pommi olemasolule.

Mis toob mulle meelde Delfi-eelnõu, mis Rein Langi vikipeedia-artikli kohaselt Riigikogus läbi ei läinud. Tõepoolest, justmin algatatud 800SE tõesti mitte, küll aga fraktsioonide algatatud ja pea täpselt sama sõnastusega eelnõu 913SE (jah, erinevus on KarS §151 “Vaenu õhutamine” lõike 1 eest ette nähtud karistuse osas, justmin oleks tahtud kriminaliseerida ja anda 3a, Riigikogu versioonis on rahatrahv ja arest). AGA mis jäi sisse ning oli olnud mh õiguskantsleri vastuseisu põhjuseks – “üksikpäringud” ehk IP tuvastamine pisemate kuritegude puhul nagu rahvusvaheliselt kaitstud isiku solvamine ja arvuti või võrgu ebaseaduslik kasutamine kui sellega ei kaasnenud olulist kahju. Muideks, rahvusvahelise isiku kaitse teema osas on World Press Freedom Committee väga negatiivsel seisukohal, nagu meenub ühest ammusest NPR OnTheMedia saatest.

Tahtsin lihtsalt need lingid kirja panna, siis on hea tulevikus leida. Kes tahab leiab veel minu tagitud linke langleim ja delfieelnõu.

Postitatud rubriiki Arhiiv. Talleta püsiviide. Kommenteerimine ja trackback-viidete lisamine ei ole lubatud.