e-Hääletamine ja valimised infoühiskonnas

[ Greetings to visitors who are interested in e-voting but do not understand Estonian language – this page brings together audio and presentations from conference on e-voting held in Tallinn, Estonia on 27.10.2006. All presentations in English are prefixed with eng. We should talk with ega.ee if we could also publish English translations of Estonian speeches as they translations were also recorded, but not by me. Thanks for being interested in what we are doing here in Estonia! Peeter Marvet, [email protected] ]

Täna toimub ega.ee korraldusel konverents e-Hääletamine ja valimised
infoühiskonnas
, kus mul on au ühte sessiooni juhtida.
Siinkohal aga audiosalevstused. Panen valmimise
järjekorras (või vaata kataloogi):

Postitatud rubriiki Arhiiv, Foorum. Talleta püsiviide. Kommenteerimine ja trackback-viidete lisamine ei ole lubatud.

9 Kommentaarid

  1. silver
    Lisatud 27. okt. 2006 kell 16:50 | Püsiviide

    Kindlasti soovitan vaadata Ülle ettekannet. Väga hea, nagu alati!

    • Alexander H. Trechsel
      Lisatud 28. okt. 2006 kell 20:28 | Püsiviide

      This is a fantastic resource and it is up to me to thank you, Peeter, for the great work you’re doing. I would be very pleased to see more content of your blog in English (or maybe even an entire English version!). I also think that Estonia is an extremely interesting case to be studied and I hope we’ll be able to collaborate in the future! Best, Alex

    • Uudishimulik vaatleja
      Lisatud 29. okt. 2006 kell 02:39 | Püsiviide

      Nagu ma olen varemgi ühte asja mõelnud ja võibolla isegi siin-seal seda mõtet kirjutanud …

      Ja nagu raadiosaatest välja tuli, kinnitas ühe inglise keelse härrasmehe jutt saates mu varasemat mõtet. Sama mõte tekkis mul eelmisel e-hääletusel.

      Mõte ise on selline:

      E-hääletus ei too rohkem noori hääletama. Mitte sugugi. E-hääletus tähendab seda, et hääletamas käib sama kontingent e-hääletusel, kes ka varem sedelitega hääletas. Kuna e-hääletus on lihtsam, neile kes on arvutiga rohkem sina peal või kellel on keegi sugulane, kes juhendab, siis inimesed hakkavad kasutama e-hääletust. Pean siin silmas vanemaid inimesi.

      Hääletama mineku või mittemineku otsustamise piir ei jookse mitte seda joont mööda, mis määratleb kas hääletada on mugav (arvutist) või mitte (peab jaoskonda kohale minema) vaid see otsustamise piir jookseb ikkagi seda mööda, et kas inimene teadlikult tahab või ei taha hääletada.

      Ehk siis, kas inimene on aktiivselt hääletama mineja või inimene on aktiivselt mitte hääletama mineja (protestivariant) või inimene on teadlikult ükskõikne (ükskõiksus-variant), siis, kas inimene hääletab valimisjaoskonnas niikuinii või hääletab arvutis või jätab hääletamata nii jaoskonnas kui arvutis.

      Ise ma olen ikka käinud valimistel valimas ja viimastel valimistel valisin e-valimistel.

      Kas tegelikult on õige sõna “e-hääletamine” või “e-valimine” ?

    • Peeter Marvet
      Lisatud 29. okt. 2006 kell 09:33 | Püsiviide

      täpselt.

      ja üldiselt on soovitav rääkida “e-hääletamisest”, kuna “valimised” on see sündmus ja hääletamisviise on seal palju, e-hääletamine vaid üks neist. e-valimised oleksid ainult e-viisi võimaldavad valimised.

    • P6
      Lisatud 30. okt. 2006 kell 12:24 | Püsiviide

      Kui juba terminoloogiaks läks, siis kas kellelgi on hea põhjendus, miks meie hääletamisele viidatakse kui “E-hääletamisele” (mida oleks loogiline kasutada esmajoones tähistamaks hääletamist valimisjaoskonnas, kuid elektroonilise abivahenditega, nt nende kurikuulsate Dieboldi valimismasinate abil) vs “I-hääletamine” – “I” nagu üle Interneti (sest Internet on ju tegelikult see mis just selle meie konkreetse hääletamisvõimaluse omapäraseks teeb)?

    • Tõnu
      Lisatud 31. okt. 2006 kell 13:23 | Püsiviide

      Ei taha norida, aga lause: “We should talk with ega.ee … “, jääb vähemalt mulle arusaamatuks.

    • Jens-Olaf
      Lisatud 31. okt. 2006 kell 16:36 | Püsiviide

      Thank you for the great work Peeter. I often submit your conference coverage (speeches in English) to http://www.politik-digital.de/metablocker/
      best site about digital politics in Germany. They should get to know about e-developments in Estonia and some English makes it easier here.

    • mart
      Lisatud 1. nov. 2006 kell 15:15 | Püsiviide

      i, personally do not have any problem of writing a comment or reading a review in english. so what that i’m estonian and this is my mother tongue. i can read it and i will understand it as well.. so peeter, go for the i-revolution :)

      and about he i-voting, in the first year when i had the possibility to vote, i did it, offline. now i guess if i would not have the possibility to i-vote i wouldn’t vote at all. i do it just for the possibility and testing of our high-tech system. i’m glad i have the possibility and i’m for with both of my hands.. so as a fact, this is one extra vote they get thanks to the i-possibility.

    • Tõnu
      Lisatud 2. nov. 2006 kell 12:28 | Püsiviide

      Mart – some modesty about one’s foreign language skills would do you and many others a world of good!