s3 kasutusõpetus

Nagu kunagi varem viidatud jätavad Amazoni veebirakendused mulle sügava mulje. Näiteks S3 ja ECC. Viimase beetasse pole mind veel lastud, aga täna leidsin aega esimest testida ning hea meelega seletaksin kuidas.

S3 on lahtiseletatult Simple Storage Service kus gigabaidi hoidmine maksab $0.15 kuus ja gigabait traffikut maksab $0.20 (aga seda annab populaarse kontenti puhul kokku hoida, kui S3 rakendada torrenti-seed’i ja tracker’ina). Näiteks kogu KUKU audioarhiiv (ehk midagi peale 100G) maksaks S3’s hoituna umbes 200 krooni kuus ehk vaid tiba rohkem, kui ma hetkel maksan koduISDNi eest (mida ma vajan oluliselt vähem kui KUKU audioarhiivi). Kui iga Keskpäevatundi tõmmataks podcast’ist 1000 korda, teeks see umbes 4×78=312 krooni kuus (bittorrenti abi arvestamata). Seega max 31.2 senti kuulaja kohta. Või siis ühe umbes 12-sekundilise reklaamiklipi kuus A-ajal (Tehnokrati ehk B-ajal tervelt 25 sekundit). Mahuks ütlema “Erakordselt raju ilma toob teieni Amazon Web Services” või “… Simple Storage Service”, aga mitte mõlemat korraga.

Lihtne lahendus käivitub nii: mine aws.amazon.com, regi kasutajaks, telli S3. Maksmiseks sobib SEBi Visa Electron (kuigi maksmise lehel räägitakse krediitkaardist). Account’i lehelt leiad

AWS Access Identifier nimelised võtmed, 2 tükki. Edasi lae ja installi Dave Winer’i OPML Editor support.opml.org, desktopile peaks moodustuma Amazon S3 kataloog. Käivita, võta Community menüüst Preferences ning sisesta avanenud brauseriaknas Web Services: Amazon S3 alla AWSist saadud identifikaatorid. Sisesta ka sulle meeldiv bucket’i nimi (mina tegin /tehnokratt) ning selle loomiseks löö OPML editoris ctrl-, ning avanenud aknasse s3.newBucket(“misiganesbucketinimesavalisid”).

Edaspidi peaks igal minutil kontrollitama desktopil oleva Amazon S3 kataloogi/folderi sisu ning see automaagiliselt S3 pilve süngitama.

Mina pistsin faili test.txt mida saab vaadata http://s3.amazonaws.com/tehnokratt/test.txt, http://s3.amazonaws.com/tehnokratt/test.txt?torrent aga peaks andma samale failile viitava bittorrenti. Kui ?-järgse osa eemaldamise abil algfailile ligipääsmine häirib, siis allalaadige ?torrent, nimetage saadud fail ümber ning pistke uuest Amazon S3 folderisse… nt vinge.torrent (friikidele olgu lisatud, et S3 tracker toimib edasi ka pärast seda, kui seed’i S3st kustutate).

Postitatud rubriiki Arhiiv, Foorum. Talleta püsiviide. Kommenteerimine ja trackback-viidete lisamine ei ole lubatud.