vastates lehelugejate küsimusele

Kodanikel on tekkinud õigustatud küsimus miks EMT.ee ostis RATE.ee (muideks, pressika mitte-kvaliteetne audio: emt-rate_2006-04-05.ogg).

Välisajakirjandusel on oma teooria koos kenade tulpdiagrammidega (thnks, Steve!). Muideks, miks keegi blog.ee’d ei taha? Miks Elion ärilahenduse käigus vikimajutust ei paku?

Mina arvan, et EMT ostis kuna muidu oleks olnud oht, et keegi teine ostab. Kasutajad. Igastahes mõistlikum investeering kui suhkrutrahv.

Sest kui nad oleksid ostnud know-how’d (nagu Valdo pressikal vastas) oleksid nad ühtlasi teatanud, et Korobeinik on nüüd EMTi chief technical officer vms. Aga ei teatanud. Seega on neil hetkel veel piisavalt WE know how’d järel :-)

Aga negatiivse poole pealt — Eesti tehnoloogilise arengu probleemiks on tibatilluke turg kus esimene tegija saab nii suureks, et keegi ei suuda temaga konkureerida. Maailmas jääb Myspace kõrvalt nishshi paljudele, meil suurt ei midagi. Ses mõttes ma olen kurb. Konkurendid peavad tegema asju, mida EMT+RATE enam ei suuda (olema paindlikud, mõtlema maailmaturule).

Postitatud rubriiki Arhiiv, Foorum. Talleta püsiviide. Kommenteerimine ja trackback-viidete lisamine ei ole lubatud.

8 Kommentaarid

 1. JK
  Lisatud 6. apr. 2006 kell 07:56 | Püsiviide

  Telkod ostavad eelkõige asju, mis neil ise hästi välja ei tule. Selles osas meenutab Rate müük mulle natuke MicroLinki müüki. Ostetakse ikka paljuski inimesi, kes oskavad midagi paremini teha, kui telko ise. Airport ei tulnud EMT´l ju hästi välja. Seega on tiimi ostmine kindlasti tähtis lisaks brändi ja turuosa ostmisele.

  Ma ei usu hästi, et ühelgi alal vaid ühele tegijale turgu jätkuks. Ikka jätkub ka vähemalt paarile teisele tublile tegijale. On ju ka palju noori või veelgi rohkem vanemaid, kellele erinevatel põhjustel (olgu see kujundus, kasutajaliides, seltskond, sisu vms) Rate ei meeldi ning kes valiks meeleldi teise saidi. Küsimus pigem selles, et neid tegijaid tuleb tikutulega taga otsida. Isegi proovijaid ja üritajaid on vähe. Ning ei piisa vaid kokkuklopsitud Rate koopia kiirest ülespanekust, asja tuleb sel juhul ikka teha ihu ja hingega. Aga tõsi ta on, et ka maailmas on Facebooki ja Myspace ja teiste oma ala turuliidritega juba raske konkureerida.

  • aga
   Lisatud 6. apr. 2006 kell 09:12 | Püsiviide

   emt on sidefirma, korobeinik ei saa mitte kuidagi seal CTO olla.

  • Peeter Marvet
   Lisatud 6. apr. 2006 kell 09:35 | Püsiviide

   EMT on marketingifirma, Korobeinikul on aga ettekujutus kuidas luua kasutajate (mitte omanike) soovidele vastavaid lahendusi (mis seeläbi ka müüvad). Mina küll väga tahaks, et keegi aitaks EMTil oma “tooteid” kliendi poole pealt vaadates arendada.

   Olen viimased paar-kolm aastat palunud, et õhtul m-parkimise käimajätt ei tähendaks laup-hommikust SMSi “kõik teie 75 krooni on nüüd sirgeks löödud, lisage kohe pappi”. Ja et tehtaks erikuradilihtne kõnepost mis teataks teistkordse vastamata kõne puhul “Pets on vist koosolekul, ole inime saada SMS või epost”.

   A side käib neil üsna kobedalt. Mida näitab kasvõi see, et Tele2 järel on ka Elisa otsustanud hakata kõige ilusamat leviala tugijaamadega risustama :-)

  • Kaja
   Lisatud 6. apr. 2006 kell 12:04 | Püsiviide

   Pets, m-parkimise hommikune taaskäivitamine on sügavalt demokraatlik otsus. Ehk siis teenib nende rohkete autoomanike huve, kes õhtul auto linna peale jätavad ja pummeldama kukuvad ja taksoga koju sõidavad. Erikarm oleks, kui nad peaks hommikul kell 8 ärkama, et autot taas parkima panna :) Nii et kui parkimisteenuse käivitamisel sai arutatud, kumba pidi teha (hakkab hommikul taasparkima või mitte) jäi peale nö joodikute (sh minu) soov :)

  • dr. lepik
   Lisatud 6. apr. 2006 kell 12:22 | Püsiviide

   Kaja,

   äkki väike turu-uuring? Ma ei tea ühtegi inimest, kes kasutaks m-parkimist üleöö. Samas kuuldub seda hommikust kirumist, kuidas m-parkimine tahtmatult raha sööb vägagi tihti.

  • Peeter Marvet
   Lisatud 6. apr. 2006 kell 15:08 | Püsiviide

   vaadake, kui me ehitame neljarajalist teed Tallinnast Tartusse siis peab see olema üks tee ja minu soov sõita läbi Aegviidu ei ole teostatav. m-parkimise puhul seda probleemi pole, st süsteemi võiks olla kasutajate poolt tuunitav. puudub absoluutselt igasugune vajadus referendumiks ja kompromissiks.

   ja kuna ma olen seda N+1 aastat tulutult rääkind… siis ma mõtlesin, et äkki kuluks sinna üles otsa keegi kes oskaks ise programmeerida ning oleks igapäevaselt olnud sees süsteemis, mis vajab kasutajate soovidele kiiret reageerimist :-)

   lugege mida Kathy tütar Skyler ütleb:

   “myspace keeps doing what everybody really wants, and it happens instantly”

   http://headrush.typepad.com/creating_passionate_users/2006/03/ultrafast_relea.html

  • aga
   Lisatud 6. apr. 2006 kell 22:58 | Püsiviide

   sellisel juhul oleks korobeinik ikkagi CMO (marketing) või CCO (customer) mitte CTO. ükski firma ei ole 100% marketingifirma, isegi mitte 51% marketingifirma, too mõni näide? pendeldatakse kahe äärmuse vahel, “marketing ja imago on jumal”, “innovatsioon ja tootmisliin on jumal”. töötavas firmas on mõlemad tasakaalus, lisaks veel palju funktsioone nendele lisaks.

  • Marko
   Lisatud 16. apr. 2006 kell 02:53 | Püsiviide

   m-parkimine võiks lihtsalt teatada kui tasuline parkimine on ajaliselt lõppenud. Mis aga veel tootearendusse puutub, siis ma olen pikka aega unistanud võimalusest, et kui mobiilil on määratud äratus, siis enne seda lastaks kõnesid läbi ainult whitelisti alusel. Kõikidele teistele läheks SMS vastus, et “Magan praegu, äratus on kell 9.15” Aga tundub, et see on liiga keeruline mõte ja tekib ainult väheste peas :)