sain eluaegse garantii

Ostsin apteegist kraadiklaasi, sellise elektroonilise. Lugesin kasutusjuhendi läbi ja avastasin eluaegse garantii. OÜ Sanata kirjutab:

Me anname tootele eluaegse garantii alates toote ostukuupäevast. Kõik kahjustused, mis tulenevad mitteotstarbelisest kasutusest, ei kuulu garantii alla. Garantii ei kehti patareide ja pakendi kohta. Garantii nõue tuleb esitada koos ostutsekiga, pakendi ja kasutusjuhendiga. Küsimuste tekkimisel palun võtke ühendust maaletoojaga või konsulteeriga edasimüüjaga.

Soome-rootsi-jne-keelsetel juhenditel on muideks vaid 2-aastane garantii ja nõutakse ostutsekki. Ja ingliskeelses juhendis mille leiab valmistaja veebist:

We grant you a lifetime warranty after the date of purchase. Any damage caused by improper handling shall not be covered by the warranty. Batteries and packaging are also excluded from the warranty. All other damage claims excluded. A warranty claim must be submitted within the warranty period. Please package your defective thermometer well and send with sufficient postage to:

Pakendi ja kasutusjuhendi eluaegset alleshoidmist ei nõua keegi peale meie maaletooja. Ja 2-a garantii puhul ostutseki küsimine on mõistetav, eluagse puhul piisaks nähtavasti proof-of-life’ist tingimuse “submitted within the warranty period” täitmiseks, nt foto elusast omanikust koos värske ajalehega? Seda mõistagi eeldusel, et toode saadetakse garantiisse PÄRAST ostmist.

Või… mida mõista “eluaegne” all?

Postitatud rubriiki Arhiiv, Foorum. Talleta püsiviide. Kommenteerimine ja trackback-viidete lisamine ei ole lubatud.

4 Kommentaarid

 1. Kaido
  Lisatud 28. apr. 2006 kell 23:08 | Püsiviide

  Toote puhul tähendab “eluaegne garantii” tavaliselt seda, et kehtib garantii, kuni seda tüüpi toodet üldse toodetakse, ehk seda tüüpi toote eluea aegne garantii. Tavaliselt lubatakse siis ka, et seda toodet toodame me veel n aastat. IT kiirelt maailmas seda väga vist ei praktiseerita, küll aga näiteks kohvrite vms kaua muutumatuna kestvate toodete maailmas.

  • aabram
   Lisatud 29. apr. 2006 kell 09:39 | Püsiviide

   Pakendit käsivad paljud edasimüüjad alles hoida, peamiselt selleks, et neil oleks, mille sees toode emakontorisse tagasi/edasi saata, kui rahulolematu klient sellega tagasi jalutama juhtub.

  • Peeter Marvet
   Lisatud 29. apr. 2006 kell 09:44 | Püsiviide

   See seletaks “must be submitted within warranty period” nõudmise. Aga kuidas me nüüd maaletoojale seletame, et toote eluea saab teada pigem tootjalt kui kasutamisõpetusest või pakendilt?

  • Roman
   Lisatud 29. apr. 2006 kell 11:26 | Püsiviide

   Lifetime warranty-ga on asjad täpselt nii nagu vanasti oli floppydega. Eluaegne garantii kehtib täpselt niikaua kuni toode katki läheb ja tema eluiga sellega lõppeb.
   Eluaegse all peetakse silmas toote eluiga, mitte sinu kui ostja
   :)