kontakt2006 turundus-seminari slaidid

nii, nagu päeval Olümpsis lubatud — tänase Kontakt2006 “Internetiturunduse töötoa” slaidid minu ja Kaja Pino ettekandele kuidas leida internetis sind puudutavaid vestlusi ja neis adekvaatselt osaleda? (NB: enamus veebipilte on lingitud vastavate saitide peale, vaadates slaidiseansi vaates ja klõpsates peaks avanema sama pilt bauseris!)

PS: Mari Sarv on meie jutust meelde jäänu ka EPLis kirja pannud: Mida teist internetis arvatakse? (tundub igati adekvaatne kirjapanek olevat, kui üks teksti lipsanud “Technoratt” välja arvata, aga ma umbes kujutan ette kui kergesti selline näpukas tekib :-)

Postitatud rubriiki Arhiiv, Foorum. Talleta püsiviide. Kommenteerimine ja trackback-viidete lisamine ei ole lubatud.

12 Kommentaarid

  1. JK
    Lisatud 18. apr. 2006 kell 23:55 | Püsiviide

    Paar mõtet, mis slaide vaadates tulid.

    Meeles peab pidama, et Technorati ega teised USA blogiotsingud ei indekseeri enamust Eesti ajaveebe. Meie inimesed ei ole taibanud neid sinna lisada ning Eesti community on piisavalt eraldatud ja omakeelne, et see sinna automaatselt satuks. Seega sisu jälgimiseks oma firma või märksõnade osas nad ei kõlba, kuna sealt leiab ehk vaid 5-10% huvitavaid vestlusi.

    Kohalik blog.tr.ee ei otsi aga sisu järgi.

    Mis veelgi hullem, enamus rahvusvahelisi teenuseid ei otsi ka kommentaaridest midagi.

    Ainus võimalus on seega ise kõike lugeda. Või kel äriidee, teha Eesti blogisisu otsing või siis korralik ülemaailmne blogide kommentaaridest otsing (oo, see on väärt miljoneid dollareid).

    • toivo
      Lisatud 19. apr. 2006 kell 04:39 | Püsiviide

      *http://blogsearch.google.com/

      *sort by date

      *language: estonia

    • Peeter Marvet
      Lisatud 19. apr. 2006 kell 08:23 | Püsiviide

      Jüri — sellepärast ongi seal pärast technorati’sid & Co’d slaid “nõudke ajusurnud meediamonitoorijatelt eesti-keskset teenust!” (sõna ajusurnud sai pandud ühe oluliselt ebaviisakama asemele, muideks). Ehk jah, olen probst teadlik. Teine pool on veel see, et sa ei leia midagi näiteks Microsoft Eesti kohta(nt rahvusvaheline sõna Eesti blogides).

      Lahendus tõenäoliselt kaheosaline — tuleks panna ntx tr.ee pingima weblogs.com’i kui avastab miski muudatuse tema blogilistis, sealt leiab juba technorati jt üles (loomulikult võib ka miskit muud autosubmittimist teha taustal). Ja teine pool siis see, kuidas teha nimelt Eesti blogid eraldi ühikuna leitavaks. See esimene peaks olema suht lihtne. Kas tr.ee tiim loeb mind, ah? Kas rate.ee / delfi.ee blogid pingivad weblogs.com’i?

      Toivo — google’i blogiotsing on jah vahest väärtus kui otsida mingi ala blogisid, aga vestluste operatiivseks träkkimiseks siiski mitte.

    • andris
      Lisatud 19. apr. 2006 kell 08:56 | Püsiviide

      tr.ee tiim loeb loomulikult tehnokratti. idee poolest on sisuotsing meil kergesti implementeeritav, kuna me kogume aastavahetusest saadik ka rss failidest kättesaadava postituste sisud andmebaasi, mida me algul ei teinud.

      aga me oleme natuke ummikus hetkel oma asjadega, hakkasime suure hooga veel uuemat ja uhkemat versiooni nullist tegema, kus oleks precaching ja asjad, et navigeerimine toimuks silmapilkselt ning oleks korralik tag-ide süsteem jne. Pooleldi on valmis ka, kuid asi seisab hetkel juba tükk aega – võtsime liiga suure tüki vist ja ei jõua hästi tehtud neid asju, vigade otsimine ja silumine, et kõik brauserid toimiks, võtab liiga palju aega, oleks pidand vist hoopis vana edasi arendama, mitte kohe uuesti nullist algama.

      Me oleme siiani teeninud kaks pakki komme (kaseke ja komeet) ühelt tänulikult kasutajalt ning 300g grammise šokolaadi Elionilt koostöö eest ajaveeb.ee-ga. Million dollar business indeed (Y), aga noh me pole ka kunagi teenimise peal väljas olnudki :)

    • Peeter Marvet
      Lisatud 19. apr. 2006 kell 09:07 | Püsiviide

      jah-noh, eks see ole meie kõigi häda :-)

      aga äkki mõtleks kiire häki korras midagi ping-suunal, pistaks lihtsalt sinna skripti sisse mis teil uusi postitusi tuvastab et pingiks paari kohta? vt http://www.technorati.com/ping ja http://weblogs.com/api.html (ühtlasi võiks muidugi tuvastada weblogs.com abil, et kes juba pingib… ja vahest leida selle abil ka uusi eestikeelseid bloge?)

    • aabram
      Lisatud 19. apr. 2006 kell 09:51 | Püsiviide

      Pets, kommentaariks sinu ja Kaja slaidide kohta (mitte võtta kriitikana vaid tähelepanekutena):
      Jube vahva oleks, kui te kasutaksite eestikeelseid väljendeid, kui need on olemas. Monitooringu asemel seire, outdoor asemel väli- või tänavareklaam. Blogi asemel kirjutate ühes kohas “ajaveeb” aga paar slaidi edasi on “blogosfäär” ja “blog”. Huh? “Jälgi referere” ei ole ei eesti ega inglise keel. Ja ž tähte peaks olema juba kümmekond aastat meil võimalik tekitada. Jne jne. Ma saan aru, et natuke slängilik ja semulik spiik on popp aga arvestage, et kõnepruuk võetakse üle just arvamusliidritelt (ära hakka vastu punnima! :) ja eeldatavalt pädevatelt esinejatelt. Kust müügimehed ja firmajuhid siis veel peaksid korralikku terminoloogiat õppima, kui mitte otse spetsialistidelt? Natuke eesti oma asja ajamist, palun :)

      Andrisele: mõelge välja kasvõi ideetasandil mingisugune grid-süsteem, kus sõlmed saavad osa andmetöötlust ära teha ja ma usun, et leiate neid, kes on nõus natuke serveriaega ülla ürituse nimel annetama. Teine võimalus – laiendage oma tiimi, mitu pead on ikka mitu pead. Ma saan aru küll, et oma lapsuke ja võõraid silmi juurde ei taha lasta aga noh, kui tunned, et ajale jalgu hakkab jääma siis on ka narr.

    • musimumm
      Lisatud 19. apr. 2006 kell 10:31 | Püsiviide

      tr meestele ütleks , et kasutage agiilset programmeerimis tehnoloogiat. Üksikute monstrumprogrammide tegemise aeg on jäädavalt möödas. Kui see ükskord valmis saab, on juba vajadused muutunud. edu võti kiiresti teha , et kohe saaks kasutad..

    • andris
      Lisatud 19. apr. 2006 kell 10:39 | Püsiviide

      Ise pingida võiksime me vabalt, ainult et enamus blogisid teeb seda juba niikuinii, vähemalt blogspot, wordpress jne kasutajate blogid.

      Sellest weblogs.com saidilt värskeid postitusi otsimisest on meil varem juttu olnud http://blog.tr.ee/logi/blog/35/blogtree-blogide-aeglane-uuendamine#Kommentaar kuid tuleb tunnistada, et me ise sellist süsteemi (tegu on siiski üpris nõela otsimisega heinakuhjast, kuna eesti blogid moodustavad seal nimekirjas vaid tühise osa) ehitada ei osaka, meil on ainult hunnik ideid ja piisavaid teadmisi, et vastav front-end kuidagi kokku klopsida, aga korraliku ja stabiilse back-end osaga on lood kehvad. See praegunegi süsteem toimib nagu Moškvits, et näed küll kuidas kõik ligadi-logadi on ja füüsika seaduste järgi liikuda ei tohikski, aga vaata ikka sõidab.

      Lisaks, ma liigutasin end vähe ja tegin mingisuguse sisuotsingu ka blog.tr.ee lehele, selleks et see toimiks tuleks küll vist cache tühjaks teha või vähemalt refresh lehel, et vanad javascripti failid eest saaks, kuna vastasel korral valikut üldse ei ilmugi. Toimib nagu standard MySQL MATCH AGAINST BOOLEAN MODE päring ehk et vaikimisi otsitakse vähemalt ühte antud sõnadest, jutumärkide korral fraasi ja kasutada saab tuttavaid argumente, AND, OR, * on wildchar jne. (blogi- ja pealkirjaotsing kasutavad LIKE %%, mitte MATCH AGAINST)

    • andris
      Lisatud 19. apr. 2006 kell 13:51 | Püsiviide

      Aabramile (ja teistele ka): ma arvan, et seda teed tulekski minna, et tiimi laiendada. Ma ise näeks hea meelega sellist varianti, kus teeks asja võimalikult vabaks, et igaüks, kes vähegi soovi omab, saaks arendusest osa võtta – annaks ligipääsu ftp-le ja andmebaasile ning koondaks asjad mingi üldise keskse juhtimise alla, milles saaks omi ettepanekuid teha ja mis tähtsam, need ka ellu viia. Sest oluline on saada võimalikult hea tulemus, mida ka ise rõõmuga kasutaks, mitte kiivalt oma kolme head mõtet luku taga hoida.

      Ainuke küsimus on, et kuidas teha seda niiöelda juriidiliselt korrektselt, et ei tekiks olukorda, kus näiteks mõni tüüp alguses teeb lahkelt mingi jupi valmis, aga hiljem hakkab selle eest tagantjärgi mingit kompensatsiooni nõudma või miskit taolist.

    • JK
      Lisatud 19. apr. 2006 kell 15:18 | Püsiviide

      Väga vinge, et blogtree otsing nüüd toimib, tubli :) Ainuke asi, et 3-tähelisi sõnu nagu EMT ei saanud otsida ;)

    • andris
      Lisatud 19. apr. 2006 kell 15:32 | Püsiviide

      See piirang tuleb sellest andmebaasi otsingu eripärast, aga peaks mööda saama, kui kasutada “emt” asemel otsingusõnana “emt*”

      Samuti annab tühja vastuse, kui otsitud sõna leidub enam kui pooltes kirjetes. “Ja” oleks väga tugev kandidaat selle jaoks, kui vaid kahetähelisi otsingusõnu kasutada saaks :)

    • toivo
      Lisatud 19. apr. 2006 kell 17:41 | Püsiviide

      Google otsing sobib ka vestluste jälgimiseks, kui seda kasutada korra päevas. Good enough. Mõned saidi leiab peale postitamist üles praktiliselt minutitega, sõltub page rank’ist. Kui see on midagi “suuremat”, siis maandub see teema varem või hiljem suurematele blogisaitidele nagu tehnokratt, teller.com jne.

      Näiteks selle leidsin
      http://liider.blogspot.com/2006/04/poliitik-l-esimesena.html