eelinfoks saatele

Merlis oli nii lahke ja pani kokku eelreklaami tänasele Tehnokratile, stuudios nimelt külas Jaanus Pikani ja räägime Steri tehasest kus hakkab toimuma kiiritusmeetodil steriliseerimine.

Esimene pilt minu eilses setis on tehtud Saue linna piiril oleva kaardi juures: “Ükski instants ei ole veel ega suudagi adekvaatselt hinnata põhjavee ja õhureostust mida AS Steri oma tegevusega põhjustab.” (kirjapilt muutmata), “Ütle EI Tsernobõlile oma kodu lähedal!”, “Meil ei ole vaja väärarenguga lapsi ja kiiritusest põhjustatud haigusi vaid elutervet keskkonda”… jne. Ülejäänud siis teavitamis-ürituselt kuhu sõitsin.

Nagu Merlis märgib on enamus artiklitest Postimehes kus Kärt Anvelt 02.02.2006 esimese loo avaldas igati mõistlikud.

Postimehe lood:

Pilt on oluliselt sitem kui vaadata paanika-klaarika tegevust mujal meedias:

Eesti Päevalehe lood:

SLõhtulehe lugu:

Äripäeva lood:

ÄP seisukoha kokkuvõtteks sobiks vahest eelviidatud 03.03 repliik:

Saue vallas paikneb meditsiinivahendite steriliseerimise tsehh AS Steri, mida juhib Jaanus Pikani ja mis kasutab Eesti võimsaimat gammakiirguse allikat. Debatt tuumajaama üle on seega post factum.

Mida sellest kõigest õppida? Ennekõike seda, et mistahes arendusprojekti puhul tuleb arvestada vajadusega kohalikke teavitada. Kui kirjastus Koolibri rajas Hiiule kontorit kartsid kohalikud mürareostust (kümned toimetajad kirjutusmasinate taga? või ajasid nad kirjastuse ja trükikoja segi?). Ja ajakirjandusega, mille toimetulek filoloogiakaugete küsimustega pole alati ette teada (ehk nagu ikka leiab nii- ja naasugust lähenemist). Ja nii arendaja kui ajakirjandus peavad arvestama sellega, et alati on osa inimesi “lihtsalt vastu”. Nende arvamus tuleb ära kuulata, aga — olles just ärakuulamises osalenud — pole sellega sageli midagi teha, sest “mutid turul rääkisid” osakaal põhjendustes on ülemäära suur.

Andamaks moonutamata edasi opositsiooni seisukohta on mul pakkuda pisike helitsitaat eilselt rahvaharimisürituselt. Ja vaadake siis pilte kõrvale :-) Raadios kell 17-18 oleme koos Jaanus Pikaniga kes saab võimaluse aidata Keskkonnaministeeriumil seadust täita, sest:

Seadus kohustab kiirgustegevusloa muutmisega seonduvaid küsimusi selgitama ka kiirgusvaldkonda mittetundva inimese jaoks arusaadavalt.

Avatud menetluse käigus esitatud ettepanekuid ja vastuväiteid analüüsib ministeerium enne otsuse tegemist ja võtab neid põhjendatuse korral otsuse tegemisel arvesse.

Olin kohal ja “kiirgusvaldkonda mittetundva inimesena” julgen väita, et jutt oli arusaadav. Vastaspoole ettepanekute ja vastuväidete analüüsimisest võiks aga ministeeriumi vabastada sest siin oleks pigem vaja Ärapanija abi.

Postitatud rubriiki Arhiiv, Foorum. Talleta püsiviide. Kommenteerimine ja trackback-viidete lisamine ei ole lubatud.

Üks kommentaar

  1. Ivo
    Lisatud 25. märts 2006 kell 20:40 | Püsiviide

    Aga kus kohast saab saate .mp3’e vms?