saate saateks

Tänane saade on harilikust erinevas formaadis, nimelt kuulasin leimi/laimu/vihamise/delfi teemal neljapäevast Vikerraadio Argipäeva (kuula täies pikkuses RM kujul või Tehnokrati poolt arhiiviks palutud kvaliteetsemat OGGi) ja mul tekkis hulk punkte, mida tahaksin kommenteerida. Mispeale küsisin Tarmu Tammerkilt luba kasutada Tehnokratis lõike Argipäevast ja selle ka sain. Tänud siinkohal Tarmule ja Vikerraadiole, nii saate juhtimise, lubamise kui eetrikvaliteedis helifaili eest! Aga olgu ka seletatud, miks ma nimelt nii saadet teha tahtsin, sest see on kogu teemakäsitlusega kenasti seotud:

 • me oleme jõudnud multimeedia-aega, kus audio kommenteerimine audios on sama
  lihtne ja loomulik kui artikli kommenteerimine veebis (muideks, vt BBC audio-annotatsiooni
  projekti
  )
 • internet tekitab olukorra, kus dispuut kipub jätkuma pärast selle formaalset lõppu
 • saates on juttu moderatsioonist ehk toimetamisest, proovime siis seda, “turvavõrguks” õnneks väljas ka terve tekst nii et igaüks võib kontrollida, kas meie tõlgendus adekvaatne
 • ministri aeg on kallis, tema sõnade taaskasutus säästlik lähenemine riigi rahakotile
 • Tarmu on selles teemas oluliselt neutraalsem saatejuht (rspct!) ja seltskond suutis ennast mõnes teemas sügavamalt rappa rääkida kui mina oleks eladeski lasknud :-)

Alljärgnev on saate plaan koos viidetega, kaldkirjas osad koristan pärast salvestust ära, et oleks lihtsam linke kasutada.

Vihkamisest

 • Postimees: «Üleskutse vihkamisele seisneb tegevuses, millega süüdlane tahab teises isikus kutsuda esile konkreetse vihkamise. Süüdlasel peab olema vastav ootus ja tuntav soov, et avalduse adressaadid vahetu üleskutse tagajärjel hakkaksid kedagi või midagi vihkama,» ütles [Katrin] Sutt BNSile.
 • Uudis Delfis, mille ühest kommentaarist on meeletult juttu olnud: Iisrael: Eurooplased on juudivaenulikud
 • Eksperiment KAPOga ja Olevi abipalve (siit leiab ka kohtuotsuse, äsjase kassatsioonikaebuse jne)

Takedown

Identiteet, andmete kogumine

Premoderatsioon

Takedown

Kahepoolne suhtlus

Ahjah, tahaks veel linkida-tsiteerida, näiteks riigi suhtekorralduse lipulaeva SVOS-blogi:

Kui rääkisin, milliste reklaamide pärast meile kirjutatakse, ärritus üks konverentsi osalejatest niivõrd, et küsis, kas tõesti peab iga idioodi pöördumisele reageerima. Ütlesin ma talle ja ütlen ka teile, armsad lugejad – EV riigiametniku jaoks ei ole EV kodanikud idioodid. Kirjutage meile alati, kui teil muresid on, me püüame teile vastata :-)

SVOS rokib täiega!

Postitatud rubriiki Arhiiv, Foorum. Talleta püsiviide. Kommenteerimine ja trackback-viidete lisamine ei ole lubatud.

4 Kommentaarid

 1. Martin Vahi
  Lisatud 5. nov. 2005 kell 23:00 | Püsiviide

  Kuulasin loo(OGG-faili) l2bi ning, juhin t2helepanu, et saate l8puminutitel p8hjendab ka Rein Lang KAPO kaasamist asjasse terrorismi vastu v8itlemisega.

  Kui arvestada asjaolu, et G.W.Bush’i terrorismi vastu v8itlemine kujutab endast massm8rvu(need niinimetatud s8jad, mitte ainult Iraagi oma), piinamist(Google: “Guantanamo Bay”, “Abu Ghraib”, “CIA prison Eastern Europe”), tavakodanike 8iguste v2hendamist, siis minu meelest on sellise p8hjenduse TOON kyll tsipa k8hedust tekitav, v2hemalt minu jaoks.

  • Peeter Marvet
   Lisatud 6. nov. 2005 kell 10:37 | Püsiviide

   Jajah, ma tegelikult tükk aega kaalusin kas kasutan seda lõpuklippi kus terrori-suunitlus paremini välja tuleb või siis seda, mis ma saate algusesse panin (ja mis paljuski kordavad). Aga see esimene klipp selgitas asja minu meelest paremini.

   Samas on ju Lang sõnades õigel teel — meil on siiamaani vaenu õhutamise nime all peedistatud keda ja mida vaid, kui õnnestuks KAPO panna tegelema meie turvalisuse tagamisega ja mitte “koolipoiste jahtimisega” oleks ju tegemist vajaliku ettevõtmisega. Paraku minu reaalne usk, et nii tugevat organisatsiooni õnnestub panna oma tegevust analüüsima ja muutma a la ÄP fotograafid… on suht olematu. Pigem pakuks, et KAPO soovib vaenu õhutamist endale kui lihtsat tööd millega on enne jõulu hea plaane täita.

  • Martin Vahi
   Lisatud 6. nov. 2005 kell 11:43 | Püsiviide

   Peeter kirjutas:
   Pigem pakuks, et KAPO soovib vaenu õhutamist endale kui lihtsat tööd millega on enne jõulu hea plaane täita.

   Kahjuks ma viidet ei tea, aga kuskil ajuk22rude vahel on yks versioon Shrlock Holmsi yhest j2rjekordsest filmist, kus Sherlock Holms ytles korduvalt oma abilisele:
   Ja pea meeles selle linna kirjutamata seadust: “Always do as little as You can.”

  • Martin Vahi
   Lisatud 6. nov. 2005 kell 12:18 | Püsiviide

   Oi 8udust, Oi pagan. Kahjuks on asjaga ikka v2ga tihedalt seotud vist siiski ka viimane uudis, et Ida Euroopas on CIA salavanglad. minut.ee vastava postituse alt leidsin kommentaari, mis v2itis,
   et CIA lennuk olevat maandunud ka P2rnus.

   Kahjuks ma linki ei ole viitsinud ylesse otsida, sest selle otsimine on p2ris suur t66, kuid umbes ajalvahemikul, mil “rendition’it” esmaselt indy-meedias k2sitleti, k2idi
   http://www.democracynow.org
   yhes saates v2lja v2ide, t8en2oliselt mingi uuriva ajakirjaniku t66na, et vangide transpordiks olevat CIA yhelt jalgpallikoondiselt operatsiooniks lennuki yyrinud. Yhes8naga, asi ei pruugi sugugi alati v2lja n2ha, suurte kirjadega: “me oleme CIA’st, siit me tuleme.”. Nii pidi v8ttes on toodud kommentaaris mainitud tsiviillennuki kasutamine igati koosk8laline syndmuste yldise mustriga.

   Samuti, http://www.democracynow.org ja v2hemalt yhe teiseallika, p8hjal on ka kanadalasi piinatud. Ma m2letan, et esmane avalikkuse ette j8udnud juhtum oli just yhe kanada noormehe juhtum, kes vahistati ja saadeti lennukiga yle ookeani, oli umbes aasta vangis(j2rjepideval piinamisel) ja siis vabastati.

   Siis olen kuulnud, et ka Saksamaa pinnalt on inimesi inim-r66vitud ning “tasuta reisile egiptusesse”(v8i mujale sarnastesse kohtadesse, Tuneesia n2iteks) viidud. Itaalia pinnalt teostatud inimr66vi kohta olevat vist isegi Itaalia valitsusel midagi 6elda olnud, a la USA ei austa Itaalia suver22nsust, v8i midagi sellist.

   Kahju, et ma ei suuda talutavalt kiiresti viiteid leida: erinevalt Anvar Samoste’st, kelle kiirlugemise(==faktide detailse meeldej2tmise) rekord rippus mingi aeg ka lausa kiirlugemiskooli kodulehel v2ljas.