kuidas ma osalesin MS promos

Näe, mind on jälle lahkelt tsiteeritud Postimehes: Riik peab netitelefoni veel ebaturvaliseks. Millegipärast tundub asi MS/Elioni tootepromona, kuigi ma ei saa ühest vastust küsimusele kas pakutav Exchange lahendus siis rahuldaks MKM IT-poiste krüptovajaduse või mitte. Aga huvitav on minu tsitaadi saamislugu mille avaldan (hariduslikel eesmärkidel) koos Postimehe ajakirjaniku küsimusepüstitusega:

Aleksei Günter: Kogun materjali artikliks, mis räägib Microsofti plaanist integreerida oma Windowsi op. süsteemi netitelefoni tarkvara (MS ostis Teleo, taust sel teemal on netis olemas). Väidetavalt tomub see selle aasta lõpuks.

Artikli point on näidata, millised perspektiivid avaneksid riigisektoris seoses netitelefoni integreerimisega Windowsi. Olen juba vestelnud Elioni ja MKMi inimestega, on vaja ka Teie arvamust.

Millised uued võimalused avaneksid kommunikatsiooniks Eesti riigi- ja ka erasektoris, kui turul domineerivas op.süsteemis juba oleks mingi Skype’iga sarnane ja tasuta tarkvara?

Peeter Marvet: Mina küll ei arva, et VoIP peaks olema operatsioonisüsteemi ja brauserisse integreeritud — või et nimelt see integreeritus kuidagi uusi võimalusi avaks. Senise telefonivõrgu piirid on siiski olnud tingitud pigem kinnistest keskjaamalahendustest, kus iga pisike lisafunktsioon paljuraha nõudis. Vabal tarkvaral põhinevad VoIP-keskjaamad nagu näiteks Asterisk on mugavaks platvormiks kasutustava radikaalselt muutvate rakenduste loomisel…

Siit moraal: kui ajakirjanik tahab kuulda kuidas domineerivasse operatsioonisüsteemi “tasuta” tarkvara integreerimine riigi- ja erasektorit edendab pole mõtet minna oma vabal tarkvaral põhinevate lahendustega vehkima. Teinekord loen kaks korda läbi etteantud artikli poindi ja alles siis kirjutan (või ei kirjuta) kommentaari.

Täiendet: muideks, Skype turvalisusega tegeleb Simson Garfinkel’i ülevaade mis toob kenasti esile võimalikud ohud, aga samas ei unusta lisamata, et need esinevad ka tavatelefoni ja e-posti puhul… Kõlab kangesti nagu riigiametnikud oleksid seda lugenud ja võtnud ainult ohtude poole… Või äkki ma pingutasin allikaotsingutel üle ja tegemist on tüüpilise kartusega “luues kodanikele mugava võimaluse riigiga suhtlemiseks nad äkki teevadki seda”?

Postitatud rubriiki Arhiiv, Foorum. Talleta püsiviide. Kommenteerimine ja trackback-viidete lisamine ei ole lubatud.