tagsonoomiast ja /riigikogust

Priit Tamboomilt väga hea del.icio.us’i tuvustus Tudengiportaalis: del.icio.us rakendamine. Seletab lahti miks ja kuidas del.icio.us’i pruukida ning arvustab pikemalt ka minu del.icio.us/riigikogu “automaatkasutajat”. Erilised tänud kitsaskohtade lahtiseletamise eest: ma olen nende peale mõelnud süsteemi luues, aga pole kirjutanud sest see nõuaks kedagi vaidluspartnerit kes tagsonoomia / folksonoomia pointi veidi sügavamalt mõistaks… Noh ja kui see Priidu näol on olemas siis on mul hea vastata (a loe enne kindlasti del.icio.us rakendamine läbi, võid vaadata ka minu screencasti).

Ma olen nõus, et automaatmärgendus läheb lahku üldisest del.icio.us’i kontseptsioonist — olles oma olemusest lähtudes tehniline ja ebaloomulik. Aga ma käsitlen seda kui “seemnesisu” mis võimaldab asjast huvitatud kasutajatel ehitada “ametlikule materjalile” ümber laiem kontekst või noppida välja enda jaoks olulist: kui ma olen “oma kasutajaga” sees näen ma iga del.icio.us/riigikogu juures copy-linki mis lubab vastava URLi minu juurde kopeerida ja siis ma võin selle juba märgistada nii, nagu mulle rohkem meeldib (“merendus” või “inimõigused” või “ehääletus” vms). Ja ma tahaks edaspidi ehitada midagi sellist, mis suudaks näiteks del.icio.us/kopamees märgendusest ära tabada “660SE” ja “riigipiir” seose ning midagi sellega ette võtta. Sest mitme inimese esmane reaktsioon on olnud “oh jess, kas ma saan siit tellida endale RSSi kõige keskkonnakaitset puudutava kohta?”

See kiirelt vananeva / eluagse lingi kitsaskoht … sõltub sellest, milleks sa linke kasutad. Kui ma töötan mingi eelnõu kallal (olgu “mina” siis uuriv ajaveebnik, kodanikuühiskonna-aktivist või mõne riigikogu komisjoni nõunik) on kogu toimuv kommunikatsioon oluline kontekst mille juurde ma tõenäoliselt tagasi tulen viitamaks, valimaks tsitaati või … mõne uue teadmise valguses ülelugemiseks. Ja ma tahan, et see kontekst oleks mugavalt edastatav teistele, nt uuele kampaaniaga liitunud aktivistile, riigikogulasele vms. Mul on oluliselt lihtsam seda teha kasutades viidatus seemnesisu ja avalikku tagsnoomiat.

Aga nagu juba öeldud, tänud Priidule arvustuse eest, need taustad vajasid kindlasti lahtiseletamist :-) Jamuideks, kui keegi midagi del.icio.us/riigikogu teemalist kirjutab või märkab, siis märgendagu palun see kui deliciousriigikogu, nii on hea teema arengut jälgida.

Postitatud rubriiki Arhiiv, Foorum. Talleta püsiviide. Kommenteerimine ja trackback-viidete lisamine ei ole lubatud.