eNtroopia

Linnar juhib tähelepanu eHääletust käsitlenud Riigikogu istungi stenole, mis on tõepoolest megatase, kusjuures mitte ainult entroopia osas. Näiteks Tiit Tammsaar tunneb huvi:

Lugupeetud ettekandja, sa väitsid, et teie valimised on turvalised. See tähendab siis seda, et nad peavad olema turvalisemad kui panga vastavad teenused. Teatavasti alatasa häkitakse meil panga kõikvõimalikesse serveritesse sisse, tehakse ülekandeid jne, jne. Alles oli siin eelmine nädal, mingi koolipoiss oli jälle pinkoodid teada saada. Millel põhineb see väide, et need valimised on turvalised? Aitäh!

Tammsaar on olnud nii riigikaitse kui KAPO komisjonis, nähtavasti äärmiselt informeeritud inimene — KUI IKKA TEMA ÜTLEB, et “alatasa häkitakse meil panga kõikvõimalikesse serveritesse sisse”, siis küllap see nii ka on, tuleks vaid välja uurida millisest pangast käib jutt?

Jarno Lauri küsimus on seevastu tehnoteadlik, ent vastus tuleb kusagilt teiselt planeedilt:

Kas praeguse eelnõu teksti kohaselt ja ettevalmistatud niiöelda rakenduste kohaselt on tagatud kõigile niiöelda tarkvaraplatvormidele või õigemini nende kasutajatele võrdne võimalus e-valimistel osaleda?

Ja Kristiina Ojuland vastab:

See võrdne võimalus on selles mõttes kindlasti tagatud, et igal Eesti kodanikul mitte ei ole õigus, vaid lausa kohustus omada ID-kaarti. See ID-kaart on siis see võti selle võrdsuse suunas. Teine pool sellest küsimusest kindlasti puudutab tehnika olemasolu ehk nende arvutite olemasolu ja ka selle koha pealt, arvestades vähemalt või uskudes seda statistikat, mis meil täna olemas on, siis see juurdepääs arvutitele peaks olema tagatud igas Eesti vallas, mille kaudu on võimalik hääletada.

Jarno kordab hiljem oma küsimust tuues mängu “näiteks Linuxi või muid mitte Microsofti tooteid kasutaval arvutikasutajal“, Kristiina: “sellisele tehnilisele küsimusele ma siit puldist küll jään praegu vastuse võlgu“… paljud valijad muideks arvavad, et see pole mitte niivõrd tehniline kui maailmavaateline, majanduslik, riigikaitseline, välispoliitiline jne küsimus.

Ja siis aetakse Kristiinake täeisti purki, sest selle asemel tunnistada, et ta ei tea kuidas puutuvad asjasse välisvaatlejad, tuleb vastuseks:

Nii et rahvusvahelistel vaatlejatel võib-olla lihtsalt tuleb rohkem sellevõrra tööd teha ja käia nii kaua ukse tagant ukse taha, kui neil kusagil õnnestub seda valimist oma silmaga lähemalt vaadata.

(ja sealt läheb neil Sven Mikseriga jahumine veel edasi, kah hästi jabur)

Ja lugupeetud Mart Opmann (majanduskomisjon, KAPO komisjon) kardab, et spordipoed võivad tema eest hääletada:

Ja kui suur võiks olla nende osa või see protsent, kes ise tegelikult ei ole kas osalenud vahetult või isegi ei saa teada võib-olla, kas nad on osalenud valimistel või ei ole? Ma toon lihtsalt näite. Kui näiteks mingi spordipoe, kuhu me kõik oleme andnud oma ID-kaarti andmed, ei ole üldse välistatud, et keegi ei hääleta meie eest ja me ei pruugi isegi teada saada, et me osalesime hääletamisel, kuigi me tegelikult ei käinud hääletamas.

Ma ütleksin, et siinkohal teeb Opmann Tamssaarele pikalt ära, uus jaburuse rekord küsimuste voorus, kas palun keegi võtaks ette ka järgnenud kõned?

(ja mulle tundub, et kõik Linnari kirjeldatud Riigikogus entroopia edendamise võtted olid eile täiega käigus)

Postitatud rubriiki Arhiiv, Foorum. Talleta püsiviide. Kommenteerimine ja trackback-viidete lisamine ei ole lubatud.