jätkuks tln.ee teemal

Marek kirjutab vastuseks üleskutsele arvata Tallinna veebi teemal:

sinu kannet lugedes jääb mulje, et kõige olulisem oleks selle portaali? juures teenuse pakkumine linnakodanikule, seda teemal: kuidas lihtsustada kodaniku ja linna vahelist suhtlemist, muuta see pädevamaks, mugavamaks, kiiremaks jne. kindlasti on see oluline! aga sama oluline on tutvustada (valgustada) linna enda tegemisi. tartu.ee näiteks teeb seda ühest küljest hästi ja teisest küljest mitte piisavalt hästi. hea on see, et kajastatud on konkreetsed planeeringud ja projektid. mitte nii hästi seetõttu, et kogu sellel informatsioonil puudub seletuslik (nägemuslik) osa. mind ei pruugi alati huvitada üks või teine (ehitus)projekt konkreetselt. aga mind huvitab tihti, milleks neid vaja on. ehk siis, millega linn üldse tegeleb neil päevadel?

üks näide. otsides materjali energeetika kohta Saksamaal, sattusin ma berliini kodulehele berliin.de ning leidsin sealt põhjaliku ülevaate linnas ja linna kaasamisel toimuvast energeetikategevusest http://www.berlin.de/energie . alates infost, mis aitab energiat säästa koduses majapidamises kuni ülelinnaliste päkeseenergiaprojektideni välja. see on info, mida varem sai üksnes kohale sõites ja kõike oma silmadega vaadates. täna on see olemas nende veebis, hästi vormistatud ja korralikult viidatud. minu jaoks on see kvaliteet.

ahjaa, vaatasin seda toorikut mis praegu tallinn.ee all väljas on. kas kogu seda haldusjura on vaja tuua esilehele (Linna juhtimine, Linnavalitsuse ametid jne), kas tõesti ametnikud on selles linnas nii tähtsad? see pole ju linnavalitsuse kodulehekülg, see on linna enda veeb. mina paneks sinna vasakule hoopis infot lasteaedade või ühistranspordi kohta.

Tõesti, linnavalitsuse-kesksus lipsas ka meie koosoleku-diskussioonist läbi. Ja see “mind ei huvita projekt, vaid taustinfo” on mul endal kah peas olnud — kusjuures sama kehtib ka ministeeriumide jne kohta. Nt MKM esilehelt leiab palju infot toimuva kohta, aga sealt olulise eraldamine nõuab tõsist süvenemist. Mida ma vajaksin, oleks… ausalt öeldes ajaveeb. Ma vajaksin poliitikute ja ametike ajaveebe, sest hetkel on meeletu kuristik pressikajastuse ja operatiivinfo vahel. Enamust linna pressiteadetest on võimatu mõista ilma tausta teadmata.

Ja ühistranspordi esilehele toomise peale mõtlesin kah. Ma olen bussist maha jäänud, sest üritasin saada aru sõiduplaani-mootori tööst (see on põhjalik, aga miskil hetkel jooksin mina kokku). Ma tahaksin lüüa sisse “Hõimu p Hiiu Õlletuba” ning saada lähimad ajad koos parimate ümberistumistega… öeldes süsteemile kas stardi või soovitava kohalejõudmis-aja. San Diegos ma põhimõtteliselt ei sõitnud taksoga, sest veebimootor andis mulle alati hea marsruudi. Kes tahab võib mängida läbi minu hommikuse marsruudi hotellist konverentsikohta — OTISe otsingus pane alguspunktiks 2151 Hotel Circle S ja lõpuks Horton Plaza. (võib sihtkohaks panna ka Sea World, see on mõrtsukvaaladega veepark)

Postitatud rubriiki Arhiiv, Foorum. Talleta püsiviide. Kommenteerimine ja trackback-viidete lisamine ei ole lubatud.

3 Kommentaarid

  1. Liina
    Lisatud 20. apr. 2005 kell 11:00 | Püsiviide

    Ühistranspordi viisardi näite järele ei peagi väga kaugele minema: naaberlinnas Helsingis on võimalik täiesti veenvalt liigelda veebimootori antud marsruuti kasutades. Isegi peatustevaheliste jalutuskäikude suund, pikkus ja orienteeruv kestus on täpselt ära näidatud. Lisaks ütlevad, et marsruudiviisardi taskuversioon võiks toimida mobiilsidevahendeid kasutades.

    Peaks ju, palun, olema võimalik korraldada analoogne situatsioon ka Tallinnas?

    Praeguse Tallinna mootori abil vajaliku marsruudi leidmine nõuab sihtkoha leidmiseks iga viimase kui võimaliku transpordiliini ükshaaval läbiklõpsimist, ja nii iga peale- või ümberistumispeatuse kohta. Lasnamäelt läbi kesklinna Õismäele, kujutage ette..

    Sõiduaegade orienteeruv viga peaks saama olla sissearvestatud; ka Helsingi mootor reserveerib eksimise võimaluse.

  2. Peeter Marvet
    Lisatud 20. apr. 2005 kell 23:24 | Püsiviide

    Jahloomulikult, ma ei tahtki öelda et San Diego oleks ainus või revolutsiooniline, ta lihtsalt jäi mulle teepeale ette :-) Ning kui vaadata veel veidi maailmas ringi siis võiks kindlasti tuua välja ka nende süsteemide puudused nagu veidi liiga “karm” kasutajaliides (näiteks minul oli see häda, et tänava nimi oli “Hotel Circle South”, aga OTIS ei saanud sellest aru, sest baasis oli sees “Hotel Circle S”)… ja kindlasti veel midagi.

    Mis asja teostamisse puutub… siis väidaks, et mootori keerukus on suurusjärku “anname üliõpilastele kursatööks” (või “võtame koodiseppadest miski GPL tüki”). Frontend vajaks aga läbimõtlust, sest seda peaksid suutma kasutada ka mitte-koodisepad :-)

  3. Liina
    Lisatud 21. apr. 2005 kell 12:05 | Püsiviide

    Nii tallinn.ee veebi kui ühistranspordisse puutuv noot: muuhulgas on Viru Keskuse alla paigutet touchpad-iga automaadid, mis lisaks marsruuditabelitele todasama eelpoolnimetatud ühistranspordikaarti kuvavad. Aga flashis lahenduse ettemanamiseks kulub vaesel automaadil pool minutit peale puudutust, miska kasutaja ammu kannatuse kaotab ja asja mittetöötavaks hindab :)

    Idee ise on muidugi igati tervitatav, loodan, et automaadid ka kohalike arendajate tegu.

    Frontendide usability, ehk siis kasutajamugavuse analüüsi ja ülesandepüstituse tegijaid oskaksin isegi nimetada. Ehk saab mõni neist ka uue Tallinna veebi juures rakendet.