Veel Eesti Asja: Tartu pikendas …

Veel Eesti Asja: Tartu pikendas m-pileti pilootprojekti ühe kuu võrra. Mis on kindlasti ju tore uudis, eks? Minule meeldivad sellest nupust eriti just kaks lauset:

  1. […] Samuti vajab kokkuleppimist m-pileti edasise opereerimise ärimudel” — huvitav kas linnavalitsus ütleb, et operaator leppigu paber-piletitega trüki- & levihinnaga või pannakse kasutajatele kroonike-paar otsa, kuna tegu ikkagi “mugavusteenusega”?
  2. Tartu m-pileti pilootprojektis on müüdud umbes 3700 piletit“. Nonii, siis on vist ainus ärimudel see, et linnavalitsus ostab kogu krempli välja. 7 kuud käinud piloodi puhul teeks see tööpäeva kohta 25 piletit (üks varasem artikkel räägib küll suuremast numbrist, nii et vahest müüdi siiski 35 piletit päevas?)

Selle teise lause juurde maksab meenutada, et juulis-augustis Tallinnas toimunud m-pileti piloodi käigus (Mobi / Regio rakendus) müüdi päevas ca 330 piletit, kokku üle 16 tuh pileti, mis oli ligemale 2x suurem neil liinidel tavaliselt bussijuhi käest ostetud piletite arvust. Jah ma tean, et Tallinn on suurem kui Tartu: aga jutt käib ka vaid 3 bussi- ja 1 trammiliinist… Ja Mobi keskmine on saadud puhkepäevi kah arvesse võttes.

Moraal? Minu meelest peab edukas piletisüsteem olema kohe algusest operaatorist sõltumatu ja võimalikult lihtne. Loomulikult on minul kui tehnofriigil olemas m-kontod jms… Aga tühjagi ma neid hetkel kasutada viitsin. EMTi GPRS-terminalide ja RFID’ega süsteem on m-pilet versioon 3.0, mitte beeta ja piloot.

Muideks, Tallinnas maksab bussipilet juhi käest ostes 15 krooni, 1-kaupa putkast 10 krooni ja 10-kaupa putkast 7 krooni. Arva ära, palju ma olen nõus m-pileti eest maksma!

Postitatud rubriiki Arhiiv. Talleta püsiviide. Kommenteerimine ja trackback-viidete lisamine ei ole lubatud.

5 Kommentaarid

  1. Alar
    Lisatud 2. apr. 2003 kell 13:58 | Püsiviide

    Et ma seda teenust kasutaksin, selleks peab:

    • Odavam, kui endine teenus
    • Mugavam kui eelmine teenus

    Paraku pole ma leidnud sellist piletiputkat, mis mulle seda RFID kaarti müüks. Kõikjal on kirjas, et lähim info Connexist.. nende lehelt ma küll mingit infot selle kaardi kohta ei leidnud. Ilmselt on siis selliseid laisku inimesi veel… sellest ka vähene populaarsus. Marketing on tegemata.

  2. Larko
    Lisatud 2. apr. 2003 kell 22:56 | Püsiviide

    Mis puudutab pileti hinda, arvan ma ära, et Pets oleks ehk Tallinna m-pileti eest nõus umbes sama palju maksma kui minagi ehk maksimaalselt 7 krooni. Helsingis, kus see samune e-piletindus oli katsetusel nii kaua, et oli vaja juba alaliseks teha, oli ja on e-pileti hind maksimaalselt sama kui vastava mitte-mobiilse variandi kõige odavam.

    Kõige hullem aga on see, et mina, kes ma praegu just Tartus viibin, ei saa seda mobiilset sõidupileti endale sellepärast osta, et see lühinumber, kuhu helistama peaks, paistab kõige suurem saladus siin linnas olevat. Ei tea seda bussijuhid, ei ole seda veebist mitte kusagilt lugeda. Ma ise kirjutasin sel teemal mõni kuu tagasi, aga selles loos pole seda üleolulist infot sees ja tagantjärele meenutades oli see vist just nimelt sellepärast, et ma seda mitte kusagilt leida ei suutnud. Ehk on selle pileti vähene populaarsus kuidagi sellega seotud, et inimesed ei tea, kuidas seda kätte saada?

  3. Peeter Marvet
    Lisatud 3. apr. 2003 kell 00:23 | Püsiviide

    hmmm. Siis et … jälle üks Eesti asi, mille puhul marketing tegemata?

  4. Larko
    Lisatud 3. apr. 2003 kell 11:37 | Püsiviide

    Asi pole mitte ainult turustamises. Lisaks nimelt juhtus mulle täna hommikul järgmist:

    Järjekordne bussijuht juhtis mu tähelepanu sellele, et see igatsetud number on bussi ukse peal kirjas. Ja tõepoolest oligi, ent seespool ust. Reisija jaoks oleks ehk oluline seda numbrit teada saada juba enne kui ta sõidukisse siseneb.

    Helistasin siis tunnipileti jaoks ette nähtud lühinumbrile 9661, kusjuures mulle pileti läkitamise asemel teavitati, et on juhtunud viga numbri valimisel. Ei jäänudki muud üle kui järgmises peatuses paberikandes pilet juhilt osta.

    Millegipärast mulle tundub, et seda pilootprojekti teostatakse Tartus eesmärgiga see marru ajada ja siis mobiiliteenusest loobumist puuduliku üldsuse huviga põhjendada.

  5. Alar
    Lisatud 10. apr. 2003 kell 13:14 | Püsiviide

    Uurisin asja Connexist läbi arvmanuste ja ettepanekute lehe. Et kui veel leidub minusuguseid asjadest mitteteadvaid inimesi, siis neid platkaarte jagatakse Toidutorni alusest Connexi müügipunktist. Ja telefoninumbri sidumiseks kaardiga paluti ühendust maili teel.