Petsi jutud IDkaardi teemadel

#

Endiselt kipuvad mu IDkaardi lood olema veel poolvalmis, aga siin nad on:

NBNBNB! kui meedial on asja edasi-kajastamise vastu huvi, siis on palve enne minu pooliku teksti kasutamist minult üle kontrollida, ega vahepeal midagi olulist muutunud pole. Ühtlasi olen heameelega nõus vihjama, kes mida teab ja teeb (minister või parlamendiliige ei ole näiteks tehnilises teemas kõige parem infoallikas) aga kuna kõik vastavad kodanikud on suht hõivatud siis neid siia kirja ei pane mõistagi.

Postitatud rubriiki Arhiiv, Tehnokratt!. Talleta püsiviide. Kommenteerimine ja trackback-viidete lisamine ei ole lubatud.

3 Kommentaarid

 1. Marko Livental
  Lisatud 14. jaan. 2002 kell 13:40 | Püsiviide

  Küsimus võib tunduda hetkel loll, kuid ma pole kuulnud, et sellest oleks räägitud. Või on see, siis nii loomulik:-)

  Kui ID-kaart on mul taskus ja lähen näiteks poodi midagi suuremat ostma ja maksan kaardiga. Tavaliselt küsitakse passi või juhiluba, mis on täitsa õige ja normaalne. Peavad nad siis ID-Kaarti tunnistama? Kas müüja peab, piirduma ainult ID-Kaardi vaatamisega või peab ta kontrolliks selle ka masinast “läbi laskma”, et kontrollida et see ikka mina olen mitte elevant:-)

  Plaan soetada, kui see on tõesti ikka “sinise passi” n.ö. asendaja. Sinist passi on tüüta kaasas kanda ja juhilube pole ja 1-2 korda nädalas on ikka passi vaja enda olemasolu tõestamiseks:-(

  • Priit Roosimägi
   Lisatud 14. jaan. 2002 kell 14:36 | Püsiviide

   hmm… seaduse kohaselt peaks ID-kaart juba praegu kehtima tavalise isikuttõendava dokumendina, nii et võid jah marssida poodi ja seda kaardiga maksmisel näidata. Ei nad ei peaks seda läbi massina tõmbama, et elevanti sinust eristada, peaks visuaalsel vaatlusel ka kõik toimima. Selles see ID-kaardi mõte ongi et ta on JA visuaalne JA digitaalne isikuttõendavdokusment. Kui ta oleks AINULT digitaalne, siis poleks seal peal ju ei pilti ega muud trinaträna vaja, piisaks ainult kiibist.

   P.S. iseasi, mida need poemüüjad selle peale teevad, kui sa ID-kaarti näitad – tõenäoselt küsivad ikkagi passi või juhiluba, kuna neid pole veel keegi instrueerinud. See u sama nagu see EEkspressi eksperiment kus käisid lahtilõikamata 100-krooniste poognaga ringi ja tahtsid sellega maksta. Kõik oli seaduslik jne, aga keegi ei tunnistanud seda, kuna keegi pole sellega kursis.

 2. Peeter Marvet
  Lisatud 15. jaan. 2002 kell 01:10 | Püsiviide

  tjah, mul oli siin mõni aega tagasi käes üks Andreas Urs Musterlehmann’i pildi & nimega demo-IDkaart ja mis te arvate, mis mul Selveris esimese asjana pihku jäi kui paluti dokument esitada :-)

  (kahjuks puudus pildil igasugune sarnasus minuga)

  Aga tõsiselt:

  • kui saad oma IDkaardi kätte ja müüja ei oska selle kohta ahh ega öhh teha, siis lase kutsuda juhataja (kui juhataja kah ei taipa, siis luba kirjutada Pravdale kaebekiri)
  • ja tõesti, sellistel puhkudel ei ole vajalik selle kaardi kusagilt masinast läbi tõmbamine