Täna ETVs: TOM, arvutite testimine ja ADSL modemid

#

Seekordse saate pikemaks teemaks on arvutite testimine, seda tänu Eesti Arvutiklubile kes Tehnikamaailma novembrinumbri artikli tarvis 8 arvutit läbi proovis ja ära järjestas. Minumeelest päris hää test, mis teie kommenteerite? Kuna TM novembrinumbrit enam müügil pole, siis leiab TM lahkel loal selle siit PDF-kujul: TMarvutitest.pdf (PDFi vaatamiseks-trükkimiseks on vajalik Acrobat Reader). Loost leiab ka kogu infi kasutatud testprogrammide kohta.

Alustame aga hoopis kodaniku & riigi suhtlemiseks loodud Täna Otsustan Mina veebiga… Ja lisaks räägime seoses ET liigutusega mis eraldab ADSL modemite hinnad teenuse hinnast veidi sellest, mida võib saavutada endale ise ADSL-modemi ostmisega. Moraal üldiselt suht ühene: arvatavasti sama hea hinnaga modemit sa poest ei leia, küll võid saada sinule vajalikke lisafunktsioone. Eriti hea mõte on ADSL-marsruuterid, mis võtavad sisse ADSL-liini ja osakavad seda n+1 kasutaja vahel jagada. Nagu kommenteerib Marko Sakkos Starmanist: nii on märksa vähem kartust, et iseehitajad häkkerite jaoks turvaaugu tekitavad…

Lisaks: Sarvik seletab kuidas Netmeetinguga videokonverentsi teha (jah, Netmeeting’u leiab www.microsoft.com/netmeeting).

Pets on aga avastanud sellise eriti cool’i asja nagu Keyboard Pro Junior mis sobib pisimudilastele arvutiga mängimiseks (mh täiesti eesti keeles rääkiv papagoi!). See tuleb muideks kaasa ka ML jõuluarvutiga… Aga mis eriti oluline: kes tahab, saab sinna ise pilte juurde lisada — peaks vist mingi klubi tegema nende omavaheliseks vahetamiseks, ahh?

Postitatud rubriiki Arhiiv, Tehnokratt!. Talleta püsiviide. Kommenteerimine ja trackback-viidete lisamine ei ole lubatud.

10 Kommentaarid

  1. pruleone
    Lisatud 10. dets. 2001 kell 17:14 | Püsiviide

    Saan aru, et ei ole tegemist kohaga, kus reklaamida erinevaid tooteid müüvaid firmasid, kuid huvi pakub siiski. Kus kohas oli müügil nii suur ja lai valik ADSL modemeid. Ma olen siin mõne firma kodukal ringi jalutanud ja seal toodete alt küll midagi ei leia. Võibolla ma ei oska otsida?

    Ma arvan, et neti väljaandes võiks olla vähekese viiteid sellele, kus kohast neid tooteid leida võib, mida teles näidatakse.

  2. Taavi Jurtom
    Lisatud 11. dets. 2001 kell 17:31 | Püsiviide

    Jahh…. Tehnikamaailmas oli väga huvitav artikkel arvutite testist. Võitjaks tuli Microlingi arvuti… see selleks. Siiski uues Detsembrikuu TM on jälle juttu arvutitest ja seekord teemal: “Koduarvuti sisekujunduse osana.” Täpsemalt räägitakse arvititest, mille hinnad koos monitoriga on üle 30 000 krooni. Näiteks üks võrrelduist oli APPLE G4 CUBE, millest on nüüdseks saanud kultusobjekt. Vaadage järgi…

    Veelgi huvitavam test oli Päevalehe vahel olnud viimases”Tehnika ja sidegiidis.” Seal testiti sülearvuteid.. (graafikat, opsysi jne)

  3. Risto
    Lisatud 13. dets. 2001 kell 17:57 | Püsiviide

    ADSL modemite koha pealt on küll ET kodukal viidatud, millised modemeid ET nüüd müüb aga millise hinnaga, selle kohta infi pole. Pidi vist poehinnast soodsam olema. Aga kui ma antud artiklist õieti aru sain, ei tegele ET nende “kopsikute” müügiga, millega oleks ühendust võimalik rahuldavalt ja suurema kismata ka naabritele jagada. Niiet tuleb ikka poe poole vist sammud seada …

    Kahjuks missisin “Tehnokratt” vastava saate ja selle korduse ning dialupiga ma seda alla tõmmata ei ihna.

  4. Taavi Jurtom
    Lisatud 14. dets. 2001 kell 16:11 | Püsiviide

    TO: Risto.

    Imelik, et Sa ei näinud…..

    Kui teada soovid, siis ET “sild” maksab täpselt 2508 krooni. Üks lihtarvutaja oli arvutanud välja, et ostetud modem (ET oma, NOKIA must purk) tasub ära 24,6 kuuga. Siiski selle aja möödudes on kindlasti vingemad tehnoloogiad välja nuputatud.(Paar aastat tagasi kasutati ADSL lighti juu pangas…) ET uus tehnoloogia on Atlas Citynet, mis nagu Metrood rohkem meenutab. Vastupidi alates 1 detsembrist on võimalik neid “purke” välja osta. Ka ET renditud purgiga (kuu hind 95 krooni) on võimalik Netti jagada, kuigi Hub toetus (liides) puudub, lihtsalt tuleb progre ära vahetada. Ning väljaostetud Sillal Nokia MP5121 on Hub olemas ja sa ei ole teistele turvaauguks. Poodides on olemas ka teisi lahendusi… mis sisaldavad ka tulemüüri!!!! (Ka Starmani võrguadmin kiitis kopsikute head kaitset häkkerite vastu.)

    Külma Talve!!

  5. Taavi Jurtom
    Lisatud 14. dets. 2001 kell 16:13 | Püsiviide

    TO: RISTO.

    Infi leiad rohkem ET modemite kohta siit:

    http://www.atlas.et.ee/tooted/atlas_adsl_modem.html

    Ilusti on hind kirjas….

  6. Ama
    Lisatud 18. dets. 2001 kell 10:57 | Püsiviide

    To Taavi: Ning väljaostetud Sillal Nokia MP5121 on Hub olemas ja sa ei ole teistele turvaauguks.

    Ega ikka ei ole seal kyll mingit huubi, mul omal kodus sama karp .. tee või tina pole HUUBI.

    äkki on järgmised pildid abixs?

    http://www.nokia.com/networks/systems_and_solutions/pics/downloadable/BB_mp5121cover.jpg

    http://www.nokia.com/networks/systems_and_solutions/pics/downloadable/BB_mp5121plain.jpg

    http://www.nokia.com/networks/systems_and_solutions/pics/downloadable/BB_mp5121behind.jpg

    Hub On tesit tüüpi kastil mida ET millegipärast hetkel ei müü (Nokia M5122)

  7. Taavi Jurtom
    Lisatud 18. dets. 2001 kell 15:28 | Püsiviide

    TO: AMA

    Nimelt M5122 on Lightiga kaasas olev modem, mis küsib renditasu 95 krooni kuus.(Type code T66250.01 nimelt). M5112 versjoon IDSN-le on ka müügiks, aga hind on soolane- 7080 krooni. Just M5122-l puudub Hub ning MP5121 on hub olemas.(nii mulle öeldi ühes arvutipoes) Selliseid NOKIA kopsikuid piltidel polegi veel näinud, äkki see mida nägin oli mingi vanem versjuun. Tahaks teada, kas sul on väljaosteud ET ADSL modem või renditud. Rentimisel lisandub kuutasule (lighti omale) 95 krooni. Kui sul on renditud modem, siis teadmiseks, et ET ei rendigi välja MP5121, vaid M5122, MILLEL ON HUB.

    INFI: http://www.atlas.et.ee/tooted/atlas_adsl_modem.html ja samal leheküljel vaata infi, millele viitab tekst:Juhul, kui Teil on olemas mujalt ostetud ADSL modem vői plaanite seda teha, siis ülevaate, mida ADSL modemi ostmisel/valikul peaks silmas pidama leiate siit. Klõpsad selle siit peale. Lehitsed seal veidi ning leiad modemite infi. Oma suureks imestuseks, eelnevale jutule leian sealt dokumendist read:

    Bridega funktsiooniga modemid:

    Nokia M5122 (Type code T66250.01)

    indikaatorlambid ADSL, ETH seisundi kohta.

    sisseehitatud 4- pordiga 10 Base-T hub.!!!!!!!!

    kaasas liinijuhe ja ETH kaabel (Straight- through)

    Nüüd küsimus kõigile, kas jumala pärast on välja renditav modem (kui ostad modemi vahetatakse see MP5121 või M5112 IDSN modemi vastu) M5112 sisaldab sisseehitatud Hub-i.

    No olen ma loll, aga infis ET mehed väidavad nii.????!!!!!!!!

  8. Taavi Jurtom
    Lisatud 18. dets. 2001 kell 15:33 | Püsiviide

    No vaatan veel piltidelt seda MP5121 modemit ja näen et sellel on LAN Ja ADSL auk peal. Aga kuna see on ikka parem modem kui M5122, siis miks sellel pole ETH auke, millel M5122-l on kogunisti neli!!!!!! Põhjus on selles, et kopsikul puudub Hub.

    Nüüd ütlen, et AMA-l on mõnes mõttes õigus. Just UUEL MP5121 puudub Hub, sellisel mida mina olen näinud oli Hub olemas ja mulle öeldi viisakalt, et see on Nokia MP5121. Äkki mulle aeti soga pähe!!!!

    Võtaks nüüd asja võrguehitaja poolelt. Mis mõttega, üks võrguehitaja peaks modemi välja ostma, kuna ET saidil, mida olen juba eelnevalt näidanud, on kirjas, et välja saab osta ainult MP5121 ja M5112 IDSN. sildu. ST. kui ostad modemi välja vahetatakse see nimetatud sildade vastu ümber. Siiski nüüd on selge, et MP5121 PUUDUB HUB ja ka ETH augud. (Vaatasin AMA piltidelt). Nüüd võrguehitaja ostab selle modemi välja ja vaatab, et HuB üldse puudub ja võrku ei saa ka teha. (Vaatage AMA pilte). Dokumendil, millest olen ka juttu teinud, on kirjas, et ka M5122 saab välja osta?????

    KUMBA DOKUMENTI USKUDA, ??!!! MÕLEMAD ON ET MEESTE PRODUKT!!

  9. Ama
    Lisatud 18. dets. 2001 kell 22:00 | Püsiviide

    Mnjah .. ühesõnaga jutu jätkuks – mul on see sama kopsik, mis eelpool olevatel piltidel on, Hubi pole! ning sedasama kopsikut rendin ET-lt. Küsisin siis kah sellelt karvaselt ET mehelt, kui too mulle seda paigaldama tuli, et miks mulle selline natuke pisem kast, too vastas sellepeale, et see pidi jah miski uuem mudel olema ja ET-le ei meeldi kui adsli jagatkase blablabla jne. Einoh võta või jäta.

    JA mis puutub võrguehitusse siis saab seda teha küll, vaja aind eraldi HUB või switch ja asi toimib!

    MP5121 doc manual: http://www.nokia.com/pc_files/MP5121%20Manual_18_01_2001.doc

    Samas kui lugeda lehelt:

    http://www.hot.ee/nuhk/adsl.htm

    http://my.tele2.ee/pm/fm5122.pdf

    ja uurida seda manuaali siis tundub, et polegi eriti mõistlik võrku jagada kasutades seda sisemist huubi silla M5122 puhul!?

  10. Taavi Jurtom
    Lisatud 18. dets. 2001 kell 22:32 | Püsiviide

    TO: AMA

    Uhh, sul on vedanud mõnes mõttes. Kui ma üks peaaegu aasta tagasi ADSL ligti sain, siis polnud MP5121 mitte kõppugi ja seniajani rendin seda veidi algelist M5122 kopsikut. Samas need ET mehed, ütlesid mulle hiljuti, (modemite ostmise kohta) et nemad rendivad seniajani M5122 välja, siis ime on see, kuda Sinu kätte on jõudnud renditav MP5121 sild.

    Kas jälle aetakse udu pähe, aga eks see üks tume maa ole!!!