Täna ETVs: terminal vs arvuti ja IDkaardid Soomes

#

Seekordse Tehnokrati algusnupu kohta arvab nähtavasti hulk kodanikke, et huhh? Nimelt on tuleb juttu sellest, et Eesti Telefon võttis paar nädalat tagasi ADSL-teenuseserverite vahetamise ajal nõuks lisada oma 08009966 helpdeski telefoni tavalisele järjekorra-tekstile (“olete sattunud… oodake”) lisada ka seletuse, kuidas probleem tegelikult lahendada. Ehk et pideva mõtetu tilu-lilu asemel saad sa hetkel kõige sagedasemale küsimusele vastuse kätte.

Minu meelest väga tervitatav trikk ja see sai saate algusesse endale aukoha nimelt selle pärast, et ma tahaksin ka kõiki teisi kõnejärjekorra kasutajaid kutsuda üles midagi sama nutikat tegema — näiteks aastavahetuse paiku võiks taksofirma järjekord teatada, et “Juhul, kui te viitsite siin ootejärjekorras umbes 10 minutit oodata, saate teada, et takso ei tule teieni enne kui kahe tunni pärast. saatke meile parem SMS ja me võtame teiega uuel aastal ise ühendust ;-)”

Edasi — räägime terminalidest. Ja mitte sellistest rohelise ekraaniga peletistest mis vanasti arvuti aset täitsid, vaid täiesti kobedatest Windowsi-terminalidest. Justiitsminiteeriumis on neid hetkel ca 170 tükki kasutusel (istuvad kahe 4 x Xeon proseg serveri taga) ning 350 lisaks hankimisel. Ja mis eriti vinge: on olemas täiest Eestis tehtud terminal, Artec Design’i Thincan (mida mõned ka õllepurgiks kutsuvad).

Saate teises pooles räägime Soomlaste ID-kaardist ehk elektroonilisest isikutunnistusest — kes tahab, võib asja kohta lisa uurida www.fineid.fi alt.

Ja Pets räägib veidi CDde elueast — ehk mis vahet on eri värvi CD toorikutel. Vajalikud viited leiast sellest Jeff Harrow loost: A Dye To Die For — Data Preservation Thoughts…

Postitatud rubriiki Arhiiv, Tehnokratt!. Talleta püsiviide. Kommenteerimine ja trackback-viidete lisamine ei ole lubatud.

3 Kommentaarid

 1. Hardi Uutma
  Lisatud 30. dets. 2001 kell 16:02 | Püsiviide

  CD/DVD toorikute koha pealt paar head linki loole kaasa panna:
  http://www.cdmediaworld.com/ – kõik CD’dest vist
  http://www.gum.de/cdrid/ – testi oma toorikut CD-Identifieriga

 2. aymzh
  Lisatud 30. dets. 2001 kell 19:16 | Püsiviide

  ee…loll küsimus aga mis need terminalide hinnad võiks olla, mingeid linke ka äkki veel

 3. Peeter Marvet
  Lisatud 30. dets. 2001 kell 19:36 | Püsiviide

  Compaq’i thin client’ide kohta leiad lisainffi siit (Justiitsministeeriumis oli kasutusel Evo T20), hinnad… nagu sealt näha. Ehk ca 8-9000 krooni kanti. Arteci omadel on unistus, et asi maksaks 5000 krooni, aga kuniks keegi nii 1000konda ei telli on see samas suurusjärgus vist.

  Kes tahab kasutajate käest lisa küsida, siis Justiitsministeeriumist rääkisid meiega Marko Lehes ja Kalev Truusalu. Lisaks helistas mulle veidi enne saadet Virko Püss Zebrast ja mainis, et nad on kah päris mitmeid terminalisüsteeme üles pannud. Ja Artec’ist oli meiega (pioneer) Andrus Aaslaid.

  Ja veel — vahest on abiks ka Microsofti thin clients lehekülg, eriti aga nende FAQ.