Täna ETVs: Prangli & peastrehkendamine

#

Seekordne saade on senistest veidi erinev: nimelt sattusin ma pöörasesse vaimustusse sellisest üritusest nagu Prangli peastarvutamise seitsmevõistlus. Põhjuseks mitte rehkendamine ise vaid see, kuidas interneti abil õnnestub ühel pisikooli õpetajal midagi tõeliselt mastaapset ette võtta. Ja nagu Prangli Põhikooli koolipapa Kalev Põldsaar ise ütleb — kui seda ettevõtmist poleks olnud, oleks tema juba mandrile kolinud.

Saate teise poole teema leidsin kah Kalevi abil, nimelt veebisaitide turvalisus: Miksike kutsus nimelt häkkereid üles kommenteerima “võistlusplatsi” turvalisust ja vastuseid tuli mitmeid, sh 4-leheküljeline arvustus Tõnu Samuelilt. Kalev kirjutas seepeale paraja jupi süsteemist ümber — Tõnu on aga meil saates ja kommenteerib asja veidi laiemal taustal.

Aga saate alustuseks kuulutame sedapuhku välja päris oma maavõistluse: nimelt ootame ideid, kuidas ehitada vana mobiiltelefon ümber aiavärava, saunakerise vms juhtimise seadmeks ja loomulikult oleks ääretult poose kui ka rakendus oleks vähemalt kerge kiiksuga. Hästi lühidalt reeglid:

Kuidas toimib?

EMTil on selline teenus nagu M2MLink — saad endale ca 30kr kuumaksuga SIM-kaardi mis erineb tavalisest kõnekaardist selle poolest, et jaamas tehakse mõned spets-seadistused, näiteks selle osas kes ja millal sinna helistada tohib (ainult omad saavad väravat avada). M2MLink’i saab endale tekitada mistahes EMT-võimelisest teeninduspunktist (aga oma terminali saad alguses katsetada ka tavalise telefoni-SIM’iga).

Mida ehitada vaja?

Vaja oleks seadet, mis saaks aru, kui moblale tuleb kõne (nt vibro-alarmi kontaktide pealt) ning selle peale midagi lülitaks. Lihtsaim lahendus võiks lihtsalt kella kuuldes releed lülitada, sealt edasi võiks ju ka korraks kõnele vastata ja sekundi pärast toru jälle hargile panna; ning muidugi võib mõni suurem leidurgeenius ka asja külge ühe DTMF’i ehk toonvalimist ära tundva kivikese keevitada ning ehitada valmis hoopis keerulisema seadme.

Kuidas võistelda?

(a) Mõtle välja praktiline või kreisi kasutus ja ehita valmis oma terminalseade; (b) pane asi toimima, kasvõi “prototüübi” tasemel st sa ei pea seda igapäevases elus pruukima; (c) anna oma saavutusest teada [email protected] — võid lihtsalt kirjelda, saata pilte ja skeeme jne.

Oleme valmis esimest leidurgeeniust auhindama ja rahvale tutvustama juba 2 nädala pärast, nii et andke aga jootekolbidele valu!

Ah jah, auhinnad: Tehnokratil hakkavad kohe-kohe valmis saama T-särgivõistluse võidutööd, nende hulgas üks kruvikeeraja-Petsiga. Vot need särgid saavadki meie poolt auhinnaks, lisaks on aga EMT lubanud ka omalt poolt midagi M2M-teemalist välja käia.

Postitatud rubriiki Arhiiv, Tehnokratt!. Talleta püsiviide. Kommenteerimine ja trackback-viidete lisamine ei ole lubatud.