Täna ETVs: odavad arvutid, X-tee ja PDA tuleviks

#

Alustaks sedakorda jälle Petsi pisikese kaameraga: ürituseks HP Bazaar’i sügisene laager Helsinkis ja teemaks “mobiilsed e-lahendused” — alates Lion Oasis’e dispetshersüsteemist taksodele & turvafirmadele (pihuarvuti + GPRS ehk märksa odavam kui spetsiaalne sidesüsteem) kuni… minu suureks üllatuseks mängudeni. G-cluster’il on kuuldavasti Tennispalatsis üleval süsteem, mis koosneb mänguserverist, traadita võrgust ja pihuarvutitest ehk sa saad selle ekraanile manada ühe täiesti tavalise PC-mängu (server jooksutab mängu, ekraanipilt keertakase MPEGiks ja saadetakse PDAle).

RJ Mical: HP Bazaar'i sügiseses laagris Helsinkis, seletamas PDA kindlat võidukäiku mängukonsoolinaSaates kommenteerib oma ettekujutust pihuarvutite tulevikust mängutööstuse veteran RJ Mical (vt www.fathammer.com, www.mical.org) — pikema versiooni intervjuust leiab aga siit: suurem fail (ca 10 mega) ja pisem fail (ca 1,6 mega), pikkus ca 6 minutit. Tegemist täiesti lõikamata materjaliga, keskel mh üks naljakas paus (hakkasin filmima tema aktiivselt vehkivaid käsi ja ta jäi igaks juhuks vait).

Aga põhiteemaks on sedapuhku kasutatud arvutid — mina valisin asjast rääkimiseks välja Beesting‘u ja ITC ehk kontoritehnika lammutuskoja. Ja moraal: 3000-5000 krooni eest saab täitsa surfimiskõlbuliku arvuti. Lisaks käime aga läbi Lehepunktist, kus vanadele arvutitele on leitud hoopis teist sorti (ja igati toetamist vääriv) rakendus: need on pandud mitte-kontoritöötajate jaoks kasutamiseks välja.

Arne Ansper: seletab X-tee toimimist 28.10.2001 saate jaoksLisateemaks on meil sedapuhku X-tee (vt www.riik.ee/ristmik, www.riso.ee) — ehk et mis siis ikkagi e-riigi rindel toimub ja kas on vähegi lootust, et meil IDkaarti ka riigiga suhtlemisel kasutada annab. Ilmneb, et esimene ring riiklikke registreid peab olema X-teega ühendatud 16. detsembril, samuti on tulemas “kodaniku portaal” kus igaühel meil on võimalik päringuid esitada (muidugi peamisele ikka enda kohta, ega siin miski imreperli-tüüpi süsteem ei toimi ;-) Arne Ansper räägib meile asjast lähemalt (paar kommentaari ka Uuno Vallnerilt), kogu Arne juttu saad aga vaadata siitsamast internetist (jällegi toimetamata kujul): suurem fail (ca 15 mega) ja pisem fail (ca 2,3 mega), pikkus ca 9 minutit.

Ja soovitustest: tasuta kontoritarkvara teemasse maksaks kindlasti proovida 602 Pro PC Suite’i: www.602software.com on aadressiks.

Postitatud rubriiki Arhiiv, Tehnokratt!. Talleta püsiviide. Kommenteerimine ja trackback-viidete lisamine ei ole lubatud.

5 Kommentaarid

  1. Priit Põldoja
    Lisatud 28. okt. 2001 kell 20:37 | Püsiviide

    Software602 tarkvara on võimalik ka Eestist tõmmata. Aadressiks on ftp://ftp.vemis.ee/Software602 .

    Lisaks sellele tegeleb “TRL Group OÜ” ka “Software602” registreeritud partnerina Eestis.

  2. indrek
    Lisatud 28. okt. 2001 kell 22:26 | Püsiviide

    MSN ja muud loomad

    Ei saa mitte vaikki olla… Tehnokratt soovitab juba “ei tea mitmendat” saadet kasutada MSN’i keskkonda oma asjade ajamiseks… eriti veel oma privaatsete toimingute tegemiseks. Kuid, võiks siis kasutajale mainida ka turvariske, mis kaasnevad sellega, kui oma tähtsaid ning privaatseid materjale sinna talletada.

    Võtaks ette andmeturbe kolm põhieesmaärki

    • konfidentsiaalsus – kas me teame, kuidas MSN meie faile hoiab? Kas ta neid ise loeb või annab kellelegi lugeda? Samuti andmevahetus, mis toimub arvuti ja MSN’i vahel, kas see on konfidentsiaalne? St. krüpto vahenditega kaitsud?
    • käideldavus – ärge tulge ütlema, et ühendus MSN’i serveritega on stabiilne ning alati olemas! Tõenäosus, et USA’ga ühendus katki on, on suhteliselt suur… mitu korda on teile e-mail hotmaili aadressilt tagasi tulnud, teatega, et ühendusega tekkis probleeme? Minul on seda korduvalt juhtunud…
    • terviklikus – saame me kindlad olla, et sinna üleslaetud failid on alati sellisel kujul, nagu me nad sinna panime? Samuti failide laadimine üle interneti ei pruugi failide terviklikkust säilitada.

    Seega, kas ikka on hea omi faile ning muid materjale kuhugi ookeani taha panna ning neid sealt tarbimas käija?

    Mainiks siinkohal, et eelolev jutt ei ole ajendatud mingist Microsofti vastasusest… pigem ärritasid saates antud soovitused, mis ei räägi sõnagi eelpool mainutud probleemidest.

    Lõppeks, see et ma ei suuda välja pakkuda mõnda paremat keskkonda, ei tähenda, et MSN parim oleks… rahvas, kasutage oma e-mailide jaoks pigem Eesti servereid (mail.ee, hot.ee). Siis on teie andmed vähemasti teile lähemal ning Eesti juristikstioonis… mis sest, et Eesti seadusesilmadelegi loota ei saa.

    • Andres
      Lisatud 29. okt. 2001 kell 13:45 | Püsiviide

      MSN-iga on nii, et hea on aegajalt vahetada oma asukohamaad. Kui USA hakkas pidevalt jukerdama, vahetasin asukohamaaks UK, ka Soome võib võtta, on lähemal ja asjad liiguvad nats kiiremini. Asukohamaa muutmine ei välista spämmi, ikka saad lollide ja närvidele käivate ameerklaste käest kaalus maha võtmise ja laenude optimeerimise ja mida kõike veel eranditult ainult ameeriklastele suunatud spämmi. MSN laseb oma aadressid vabalt liikvele, natuke aitab oma andmete näitamise ärakeelamine, aga mitte palju. Usun et hot.ee on isegi mugavam ja parem sait oma asjade hoidmiseks ja ajamiseks, kalender on ka inimsõbralik (nädal algab ikka esmaspäevaga, nagu enamikul inimkonnast peale ameerika ja UK). Instant Messanger on hea odav ja arvutiressurssi säästev võimalus klaviatuuri abil eemalviibivate lähedastega “vestlemiseks”. Aga sarnane teenus on ka yahoo.com-il ja veel mõnel saidil.

      Nii et MSN on kasutatav, kui kindel spämmi lukk peale panna (läbi tulevad ainult need kirjad, mille saatja aadressid on MSN Hotmaili aadressraamatus). Asukohamaa valikuga kaasneb paraku ka vastava maa keel mõnedes menüüdes ja avaleheküljel.

  3. Peeter Marvet
    Lisatud 28. okt. 2001 kell 23:06 | Püsiviide

    Kui nüüd keegi minult küsiks, et miks me laseme Sarvikul sellist juttu rääkida… Põhjus umbes sama, miks mina üsna kõvasti higistades kolhoos.ee teenust üleval pean: ma tahan, et Eestis midagi sarnast aga kommertsalusel tekkiks.

    Minu puhul on selleks “sisuhaldus massidele” ehk et suvaline Maali saaks teha talle meeldival teemal koduka ja et see süsteem seejuures innustaks teisi Maali lehele kommentaare lisama (ning Maalit sageli oma lehte täiendama). Ma ei tee kolhoosi selleks, et selle kaubamärgi pealt kunagi teenida; ma tahan firma X jaoks turu ette sööta (kahjuks ei ole Xi veel trehvanud — kõik tegelevad pidevalt elukestva konsulteerimise ja täisteenuse osutamisega).

    Sarviku tahtmine on veidi erinev: tema tahaks laiemas mõttes majutusteenust, mitte “PHP ja SQL võimalustega serveripinda” vaid… (Sarvik, jätka palun siitkohalt ise) — aga ma usun, et ei eksi suuresti väites, et ka tema tahaks et (a) kasutaja-Maalid aru saaksid, mis on üldse võimalik teha (b) firmad X ja Y seda ka meie maal pakkuma hakkaksid.

    Mis puutub aga konkreetsetesse küsimustesse, siis:

    • konfidentsiaalsus: ma natuke ikka usaldan seda USA kohtuvärki kahh st ega nad ikka igasugust siga ja kägu ei saa teha. ja Microsoft on piisavalt otseselt kõigi häkkerite sihtmärk nii et küll me teada saame, kui midagi lekkima hakkab. ja küll nad selle ruttu ära lapivad. märksa rutemini, kui meie omad siin. lisaks: tegemist niikolesuure süsteemiga, et juba minu anonüümsus selles massis on parajaks kaitseks.
    • käideldavus: selle kohta leiab kusagilt kindlasti täpsemat inffi, aga ma usun, et minu ja nende vahelises sides on probleemiks peamiselt kohalikumat sorti ühendused, st Eesti välisühendus jne. igal juhul on MSN palju käideldavam kui mu enda serverid, mis igati tekitab usaldust ;-)
    • terviklikkus: no minumeelest esineb selle asjaga probleeme flopi-ajastust saati.

    Ega ma ei ole kah teab-mis-MS-fänn, pigem tahaks nagu asja tasakaalustada, aga kui ma just parasjagu ei jutlusta teemal “Wordpad rahuldab 90% inimkonna tekstitöötlusvajadustest” siis ei jää sageli suurt muud üle kui neid kiita…

  4. alard
    Lisatud 29. okt. 2001 kell 11:28 | Püsiviide

    Lisaks siia veel ühe soovituse tasuta kontoritarkvara teemasse.

    Soovitan proovida OpenOffice 638c.

    Aadressilt: http://www.openoffice.org/

    Ise pean seda paremaks kui 602-te