Torm kõrvade vahel

Oled sa sattunud kunagi mõtlema, kustkohast kõik need programmid tulevad mida sa kasutad? Mõistagi poest, internetist, Microsoftist – aga ma mõtlen pigem seda, et kes need teeb? Kusagil istub tõenäoliselt hulk programmeerijaid, kes kõik on hiiglama targad ning veidi ebamaised olendid…

Tegelikult on programmeerimine imelihtne, sa pead vaid veidi klotse teineteise kõrvale lohistama, nende vahel seosed looma ja (loodetavasti) asi ants. Kes tahab, võib avada siinkohal oma Wordi ning valida Tools -> Macro -> Visual Basic Editor ning järgi proovida. Hea võimalus avastada, et tegelikult on see siiski jube keeruline ja teema unustada.

Mõni aeg tagasi sattusin www.slashdot.org alt lugema arutelu teemal: mis võiks olla esimene programmeerimiskeel lastele õpetamiseks. Ja kõige rohkem soovitajaid tundus saavat Lego Mindstorms – õigupoolest polegi see lihtsalt keel, vaid osa robootika-komplektist. Sa saad klotsidest ehitada kokku sulle meeldivate omadustega aparaadi, kasutades lisaks ”lihtsalt klotsidele” selliseid, milles on mootor, arvuti või mõni andur – näiteks lihtne lüliti tundmaks ära, millal sein ette satub.

Programmeerimine käib mõistagi päris-arvuti abil ja on tehtud äärmiselt lihtsaks ja visuaalseks: lohistad ekraanil hiirega käsud nagu näiteks ”pane mootorid A ja C tööle”, ”oota sekund”, ”pane mootor C seisma”, ”oota sekund” ja ”pane mootor A seisma” vajalikku järjekorda ja valmis. Kui sa oled eelnevalt ehitanud valmis midagi, millel mootor A on juhuslikult parempoolne ratas, siis selle käsurea peale peaks sinu robot sõitma veidi edasi ja seejärel vasakule pöörama.

Edasi läheb umbes nii: kolmandal katsel põrkab sinu robot vastu seina või kukub laualt alla ja sa otsustad ehitada juurde midagi, mis seda väldiks. Umbes kuus kotsi kokku ja väike lisa programmile – ”mida teha kui lüliti leiab seina:”, ”pane mootorid A ja C tagurpidi käima” jne.

Ilmneb, et robotite ehitamine on imelihtne. Seda muidugi juhul, kui sa hakkad lihtsamatest asjadest pihta ja tasapisi keerukamate juurde edasi liigud – ja siin juba puudust ei teki, lisaks mõtlevad mänguasjatöösturid ööpäevaringselt uusi komponente välja: hetkel tundub Lego-maal kõige kuumemaks sõnaks olevat Vison Command ehk… kuidas ühendada kõige selle juurde videokaamera ja panna robot ära tundma mitte ainult seina ja lauaserva vaid ka vanaisal ja koeral vahet tegema.

Postitatud rubriiki Arhiiv. Talleta püsiviide. Kommenteerimine ja trackback-viidete lisamine ei ole lubatud.

Üks kommentaar

 1. ristiisa
  Lisatud 13. mai 2001 kell 02:12 | Püsiviide

  Tere

  Muidugi on see tore et lastele selliseid asju välja m6eldakse aga arvan, et kahjuks ei sa selle iga lapse vanem endale seda lubada olgu ta v6suke nii k6rge IQ-ga kui tahes.

  No jah mina kyll ei tea paremat moodust last progema panna.

 • Viimane veerg

  Mina olen Peeter Marvet (pets@tehnokratt.net). Ei saa täielikult välistada, et see siin oli kunagi minu ajaveeb. Kirjapandu ei pruugi väljendada seisu- ega istmekohti. Seoses surutisega esilehe mahtu vähendatud 8%. Lisandub käibemaks, Tallinna elanikel ka müügi- ja paadimaks. Pakendatud gaasikeskkonda. Valmistatud arvutis milles võib leiduda väheses koguses piima- ja pähklitükke. Ei sisalda hüdrogeenitud (transarasvavabasid) taimseid rasvhappeid, sisaldab vahustatud lämmastikku.

  Puhhi lõks imelike skännerite püüdmiseks, ära siia klõpsa :-)