X33, X34, ISS ja mismanagement

#

Pole vist kellelegi enam uudis, et NASA on otsustanud hüljata X-33 ja X-34 SSTO (single stage to orbit) kosmeosesüstikute projektid (aga retk Plutole võib ehk siiski toimuda). Põhjuseks see, et riigil raha vähe… ei, vist sedapuhku siiski see, et mõlemad X-tähistusega projektid muutusid algelsetest kontseptsiooni-tõestustest (milleks X-i on pikka aega kasutatud, X-1 näiteks tõestas ülehelikiirusega lendamise võimalikkuse) ohtralt raha õgivateks tootmisettevõtmisteks.

Kiika näiteks Jerry Pournelle’i kodulehele: kohe esilehelt leiad DEO GRATIA, taustaks võid lugeda The Strategy of Technology (abiks lugemine kui tahad lisada oma teadmistele nn külmast sõjast seda, mida USAs toona mõeldi; lisaks aitab aru saada kogu seda jama X ümber), Getting to Space, MegaMissions, Why have NASA? ja muud kosmoseteemalist (Pournelle on juhtumisi üks minu lemmikkirjanikke).

Kõige selle juures on mul eriti kurb meel mõelda ühe erakordselt geniaalse aga tänaseks kahjuks sügavalt raskustesse sattunud VTVL (vertical takeoff, vertical landing) SSTO projekti peale millel nimeks Rotary Rocket — läheb üles nagu rakett ikka (ainult et pöörleva raketimootoriga!), alla tuleb nagu helikopter. Eesmärk luua aparaat, mis suudaks rutiinselt iga päev LEO (low Earth orbit) kõrgusele kauba kohale toimetada. Ohh jah… Aga vaatake vähemalt nende videoarhiivi katselendudest ja animatsiooni.

Postitatud rubriiki Arhiiv, Science, not fiction. Talleta püsiviide. Kommenteerimine ja trackback-viidete lisamine ei ole lubatud.