uus energia [iseklienditeenindus]

Javeelüks usability & veebi lugu – proovisin nimelt www.energia.ee uut kliendiinfosüsteemi ja tunded on (vähemalt esialgu) kahetised, isegi poole-kolmetised. On mitmeid detailide lahendusi mida tasuks kindlasti eeskujuks võtta ja maha viksida, on ühendatud avaliku ja kliendiveebi mudel millel on plusse koos (minumeelest) liigse keerukusega ning on ka kohti, mis mul karva tõsiselt turri ajavad. Olen eile-täna pisikeste juppide kaupa püüdnud mõista mis seal toimub ja panen kirja enne, kui (a) huvi kaob (b) minust saab profikasutaja.

Kõigepealt sellest keskmisest, ehk ühendatud avalikust ja kliendiveebist. Sama on Swedbankil, neid kahte seob täiesti juhuslikult Margus Simson (terv!) – aga kui Swedis satun ma sisselogimise järel oma konto “avalehele” siis uus energia.ee on realiseerinud julge nipi, lubades mul turvalise ID/mID/panga/isikukoodi+lepinguga sisselogimise järel jääda 8 nädalaks tuvastatuks (mõned karmimad tegevused nõuavad hiljem sessiooni taas-autentimist, mis on mõistlik). Praktikas tähendab see seda, et millal iganes energia.ee veebi naastes satun ma tiba personaliseeritud esilehele, kus on paremas servas võimalik teatada näite ja näha võlgnevust – mis on tõenäoliselt ka peamine põhjus, miks ma sinna veebi satun.

AGA kui ma tulen veebi, login ennast sisse ja satun oodatud iseteeninduse asemel esilehele kus on paremal näiduteatamine, vasakul mingi tervitus ja allpool … noh justnagu ülejäänud EE veeb (selle eripäraga, et iseteenindusse sisenemise nupp midagi ei tee) olen ma pehmelt öeldes taburetilt tõugatud. Umbes kolmandal korral hakkasin ma aru saama mis toimub ja see on natuke palju, IMHO.

Yess, ID ja mID on esile toodud, ilma tobeda graafikata, mainitud võimalus meeldejätmiseks koos inimkeelse selgitusega – ja pangalingid on diskreetselt ära peidetud ent vajadusel kättesaadavad. Kusjuures on välditud pankade logosid, kasutatud vaid korporatiivset tasutavärvi, ma kohe ei saa olla seda kah siia panemata (tõsi, hiirega hoverdades lähevad need nipsti ikka logodeks millega kaasneb tekstihüpe ja koleduse hirmutav kasv, äkki annaks lisada pisike fade? ja huvitav oleks teada, kas oli kõva kauplemine selleks et SEB saaks vasaku koha ja Swed lohutuseks gradient-tausta… või vastupidi?):

Ja edasi saabun ma siis lehele, mis oma täies pikkuses näeb välja vot täpselt sellise rull-kardiinana nagu paremal näha (klõpsates näeb 1:1 suuruses kah, fold on umbes tasumata arve teate juures – ja olgu lisatud, et see arve ootab lihtsalt otsekorralduse kuupäeva saabumist).

Tere ise kah, aga kus on lubatud e-teenindus? Rullides pilti allapoole tekib tunne, et sisselogimine ebaõnnestus, sest mulle kuvatakse midagi mis sarnaneb esilehega kust ma just tulin – ainult selle vahega, et nupp “sisenen e-teenindusse” ei tee enam midagi. Veidi sekeldamist ja avastan näidukasti juurest lingikesed, mis tõesti viivad mind e-teenindusse ehk peamenüü alla tekib juurde suurte ikoonidega alamenüü. Raske saatuse tahtel satun ma seejuures mitte võrdlemisi adekvaatsele arvete-lehele (kus mulle kui hetkel ärikliendi rollis olijale paraku midagi ei kuvata) vaid … näitude teatamise lehele.

See näeb välja nagu vasakul, mõistagi saab klikkides vaadata 1:1 – ja fold on selle koha peal kus tütarlapse dekoltee algab (lõpeb?) ehk sisuliselt saan ma teada, et oleks tore näite ikka teatada.

Edasi siis näidutabel, pealkirjastatud arve saatmise aadressidega ning väikselt kuvades tarbimiskohta – v.a miskipärast minu erakliendivaates, kus on ainult paberarve-aadressid mis on eriti abiks, kuivõrd olen tellinud e-arve juba aastaid tagasi. Paremal pakutakse mulle hulka teenuseid millega ma olen juba liitunud ja all võimalust anda näit kord aastas ja maksta ennustuse alusel – mis muideks juhtub nii ehk naa kui ma ei suvatse näitu teatada, ainult et nüüd pean ma sisseloginud olekus ja tarbimiskoha näitude lehel olles täitma käsitsi mingi ankeedi. Halllooo?

Ja siis õpetused selle kohta kuidas veel saab näite teatada, täitsa brå ju (mmmm… kas lepingu number pole siis unikaalne, st miks on vaja ka isikukoodi?).

Aga ma ei saa vastu kiusatusele värvida sellel lehele ära alad mis puutuvad minu käsilolevasse näiduteatamistegevusse ja mis mitte. Sisu / müra suhe pole just kiita ning kogemus ütleb, et mu pilk õpib kiiresti fikseeruma eesmärgikohasel ning EE võib tulevikus seal kõrval käia välja mida tahes head ja kasulikku, minu jaoks on see müra-ala.

Küsimus pole isegi selles, et oluline osa lükatakse allapoole foldi kuhu kasutaja kunagi ei satu (L saatis mulle seepeale isegi lugemist, aga too jutt ei käi kasutajaliidese funktsiooni olulise komponendi ärapeitmise kohta) – lihtsalt neid asju tuleks mulle kaela määrida sobilikul hetkel ning mitte hoida navigatsiooniks vajalikud jubinad enamvähem koos.

Javeel – mulle meeldivad vasakul asuvad tekstimenüüd läbimõeldud võtmesõnadega. Muudaks selle hulga erinevaid sõnumeid oluliselt paremini leitavaks, hetkel on kogu veeb üks suur tekstikastikeste põld millest ma pean ennast läbi närima (eeldusel, et mul on mingi motivatsioon seda teha). Kui inimkonnale meeldiksid suured värvilised ikoonidega varustatud tekstid oleks issand loonud adwordsi tekstireklaamid just sellistena ;-)

A lõpetaks jällegi positiivse noodiga. Läbi viimase aasta on üheks minu valve-argumendiks (jah, hea mõte on enne programmeerijaks hakkamist käia koolis ja kuulata ära vähemalt Priit Raspeli andmebaaside kursus, sest …) olnud näide aadress-andmete sisestamisest nii, nagu see käib enamuses infosüsteemides st valid dropdownist riigi (Afganistan, yes?), siis regiooni jne kuni lõpuks, kui aadress on korteri täpsusega määratud, palutakse mõelda välja postiindeks.  Aga EE uues veebis on nii, et harmoniseerimata aadress on punane ja kui muutmiseks sisestada osa aadressist pakub ta välja Eestis olemasolevad harmoniseeritud vasted ja ei mingit lahter-haaval selektimist. Selle nipi võiks kasutusele võtta veel paljudes lahendustes:

Aga miks mul on 2 viitenumbrit, teine e-arvega ja teine paberiga? Krt seda teab. Samuti nagu seda, miks ma saan siseneda korteriühistuna ja lisaks on veel miski eraldi volitus kirjas… Minge lugege parem levinumaid müüte tuumaenergia ohtlikkusest ja tundke ennast hästi :-P

Kolm asja mis mina teeksin kohe ümber:

  • logini järel satun lehele, mis jätab mulje saabumisest e-teenindusse: menüü, asjakohane sisu prominentsel kohal (37BB oleks muidugi palju küsida)
  • kui ei ole kindel, et sellele kliendile peab praegu mingit pakkumist / jutustust näitama, jätaks näitamata
  • sisseloginud klienti ei hakka naasmisel tervitama, näiduteatamine on kenasti integreeritud avalehe kujundusse, samuti nupp mis viib mind e-teenindusse (hetkel ei leia ma seda nagu üldse)

ps. tänu WPtouch’ile võib tehnokratt.net’i nüüd üsna julgesti ka telefoni ja muude i- ja a-seadmetega vaadata

Postitatud rubriiki usability. Talleta püsiviide. Kommenteerimine ja trackback-viidete lisamine ei ole lubatud.

3 Kommentaarid

  1. Lisatud 21. apr. 2011 kell 00:43 | Püsiviide

    Mulle väidetakse avalehel järgnevat:

    “Te ei ole Eesti Energiaga elektri- ja võrgulepingut sõlminud. Lepingu sõlmimiseks saatke oma andmed ning meie kliendihaldur võtab Teiega ühendust.”

    Huvitav, enda teada olen juba veidi kauem kui ühe aasta siin elektrit tarbinud ja kõik arved ka tasunud, välja arvatud viimane. Kusjuures mu aadress on täitsa korrektselt kirjas. Arvete lehekülg väidab küll, et arveid ei ole, samuti kinnitatakse, et pole tasumata arveid, ehkki kindlasti pole viimast tasunud. Äkki ei peagi tasuma?

    Näitude leheküljel aga antakse teada järgmist:

    “Teil pole ühtegi tarbimiskohta, mille arvesti näitu saaksite teatada. ”

    Ahsoo. Mu korter pole siis tarbimiskoht. Ja ma ilmselt enam ei peagi näitu teatama. Kui tõesti enam ei pea näiduga mässama ega ka arveid tasuma, hakab mulle Eesti Energia koledalt meeldima. Vähemalt nii kaua kui elekter ikka sisse lülitatud.

  2. Lisatud 21. apr. 2011 kell 08:01 | Püsiviide

    Mul ikka kumiseb kõrvus kunagises Tehnokrati raadiosaade kus Simsoniga intervjuu.

    Enam-vähem tsitaat: Pets – kas swedi veebi tegemisel ka mingit know-howd sisse sai ostetud? kasutajaliides jne? Simson – Meil on siin omal selline kompetents et mingit välist abi ei vaja.

    Miskipärast tuleb alati swedbank.ee kui ka energia.ee lehele sattudes meelde :)

    • Lisatud 21. apr. 2011 kell 08:44 | Püsiviide

      Ma ei ole vist eladeski arvestand, et mu tehtul selline mõju võib olla lgp kuulajate edaspidisele maailmatunnetusele :-) (tõsi, see konkreetne point tuli hiljuti välja ka ühes teises vestluses, miska äkki pole lihtsalt tegu olnud väga originaalse intervjuuga)