otsin testpilte ja trükikogemusega fotograafe

Mul on praktiline huvi kutsuda ühe test-/näidispoogna tegemisele kampa fotograaf/-id, kellel oleks kogemusi piltidega mis kipuvad trükis probleemseks osutuma. Iseenesest võiks ju pruukida midagi pildipangast või ammutuntud skanneritootjate näidiseid, aga vahest saaks koos parema tulemuse ning oleks teineteiselt midagi õppida kah (janoh, mittemiski ei takista sinnajuurde welcome to estonia motiivi kaasamist :-).

Täpsemalt oleks mul vaja leida pilte näidispoogna jaoks mida trükiks erinevatele paberitele (kaetud, katmata, kergelt kollakas, matt, ühekordselt kaetud mahuline jne) demomaks nüansse mida annab ettevalmistuses korrigeerida ja mis juhtub kui ei korrigeeri või paberi eripäraga ei arvesta, erinevusi ühe- ja mitmekordselt kaetud paberi vahel, kollakast toonist tingitud detailikadu heledamas otsas jms.

Kes on sattunud käima minu prepressikoolitusel teab mida ma räägin nt Altona Testsuite piltide juurde:

Või siis mida ma arvan katmata/ajalehepaberile trükkimise erivajadustest:

Ja siis on mõistagi kõik see mis on mu näidistekohvris, nii trükised kui paberifirmade promomaterjalid millest leiab nii järgitegemist kui vältimist väärivat. Äärmiselt ebatäielik soovide nimekiri ehk “midagi tumedat, midagi heledat, midagi sinist jne”:

  • Altona testpildid on mustvalge (hea dünaamika, detail nii veerand- kui kolmveerandtoonis), nahatoon (tume liiga kinni minumeelest), neutraalne hall, pastellid (veerandtoonid), tume pilt, kärtsude värvidega pilt
  • väga tahaks, et oleks pooltoonidest tumedamaks mineva objektiga värvipilt – see läheb õpetlikult lamedaks kui punktikasv suur / paber vähem kaetud (must kass pimedas toas), peaks aitama näidata ka vale total ink’iga lahutamise probleemi
  • väga hea on ka valge pesu, kollakal paberil määrdub ja kaotab detaili (lisaks läheb nahatoon liiga kollaseks)
  • rasked toonid nagu sinine
  • tumedad värvid (kipuvad tooni kaotama)
  • midagi detailiderohket (pilt läheb udusemaks / lamedamaks kui tuleb rastrit hõredamaks tõmmata)
  • katmata paberile sobiv pilt kus detail on pooltoonist heledama poole, sealt edasi tuleb juba täistoon kontrastiks

Kui on huvi siis võiks leppida kokku miski aja, saaks kokku kusagil kus saab seltskonnakesi uurida trükiseid ja projektoripilti ning vaatab mis välja tuleb. Väiksema trükikogemuseta tegeleased kes aitavad mõne vanema CMYK-fotokala kampa meelitada on kah teretulnd, hint-hint :-)

Huvide lahtiütlus: mul on tavaks teha trüki/pilditöötluse valdkonnas koolitusi, konsulteerin hetkel trükikoda Uniprint ning olen sõbralikes suhetes paberimüüja MAP Eestiga.

Postitatud rubriiki sahteldamata asjad märksõnaga , , , , . Talleta püsiviide. Kommenteerimine ja trackback-viidete lisamine ei ole lubatud.