essee 90st päevast eesti.ee sisulise juhina

Vaadates läbi nimekirja neist kes tahaksid mind Twitteris jälgida jäi silma e_riik kes/mis rikastas minu infosfääri järgmise olulise teadmisega:

Eesti.ee mängus on auhinnaks aknalaua-maitsetaimeded [sic]. Statistika: populaarseim on basiilik, teisel kohal tüümian. Majoraan on kaugel taga. #

… ning veidi allpool, enne otsereportaazhi Kaubamajas algavalt Linna&Padari kontserdilt ja ISKEt:

Otsime riigiportaal eesti.ee’le sisulist juhti. Kuulutus on siin:http://www.ria.ee/index.php?id=30333 #

Kuigi ma ilmselgelt ei kvalifitseeru absoluutselt üheski punktis (ok, peale emakeeleoskuse) ei saanud ma vastu panna kiusatusele vaadata mis on siis see keskkond mida kõigepealt Padari, Linna, Tüümiani ja Basiilikuga reklaamitakse ning mis kohe seejärel vajaks uut visioneerimise oskusega juhti.

Loomulikult hakkab see kõik pihta SUURE LOOSUNGIGA kus öeldakse “kes meie teile oleme ja mis meil täna uudist on”  ja pakub mulle peale sisselogimist väikest valikut teenustest mida mul elukaare jooksul vaja võib minna (nt ametlike vormide all leidub võimalus saata TÜ Kliinikumile e-posti ja veel paar asja).

Vähemasti on kõik seal leiduv sujuvalt integreeritud ja tavakasutajale mõistetav:

… ning kasutab aastate jooksul rajatud digitaalse selgroo x-tee võimalusi nagu andmebaaside ristkasutus eesmärgiga vähendada info dubleerimist ja käsitsi sisestamist:

Lisaks hulgaliselt igapäevaselt vajalikku inffi keskmisele kodanikule arusaadavas sõnastuses ja illustreerituna, ent samas hüperlinkidega täiendavale lugemismaterjalile… (vt nt rubriiki Päike. Õhk. Vesi. – meie sõbrad 3kesi)

Kesiganes selle töö saab, soovin siiralt jõudu ning täiendaksin omalt poolt vajalike omaduste nimekirja mõne punktiga:

  • oskus arvutit kasutada (kui keegi miski “arendusega” maha saab oleks hea mõte järgi proovida mis see teeb ja kas asjast ka lihtsurelikule tolku on)
  • interneti kasutamise oskus (oskab klikkida hüperlinkidel ning nõuab ka alluvatelt nende tekitamist loodavasse sisusse)
  • elementaarsed kogemused kasutatavuse testimise vallas (on aidanud oma emal e-hääletada ja e-stat’i kasutada)
  • kogemus mõne netikeskkonna rajamisel, mille puhul polnud oluline suur “kasutajate arv” vaid reaalselt neile ostutatavad teenused (palk sõltus sellest kas arendatut ka keegi kasutas)

Aga see essee… Päevade kaupa võiks pihta hakata näiteks nii –

  1. Vaatan üle keskkonna GA ja sisemised mõõdikud – mida loetakse, mida kasutatakse, sisselogimise määr, esmakordsete sisselogijate määr, tüüpilised probleemid (404, saidisisese otsingu kasutamine, teenuste vead jms). Leian võimaluse hoiduda kuulamast ametlikku briifingut sellest kui hästi meil läheb.
  2. Kolan läbi kõik teenused ja üritan kasutajana kaardistada keskkonna võimalused. Ei tutvu enne seda senise infoarhitektuuri kontseptsiooniga, maksu mis maksab.
  3. Mulle hakkab kohale jõudma mis mind selles keskkonnas häirib. Ei küsi veel kes selle usability disainis.
  4. Kolan ringi mööda e-riiki / e-KOVi ja vaatan kui suur on maailm väljaspool eesti.ee’d. Ei arva, et see kõik peaks eesti.ee sisse kuuluma.
  5. Katsun avastada infoliike mida pole ei eesti.ee’s ega mujal. Huvitav kas ma saan sellelt positsioonilt selgitada välja, miks ma ei näe kodamigrabaasis mind maanteel peatanud liikluspolitseiniku päringut? Või kui detailne inff õnnestub saada rahvastikuregistrist minu isikuandmete kasutamise kohta?

See on tõenäoliselt viimane võimalus vaadata asju värske pilguga, nii et andestage mu vähene visionäärlus ja rõhuv hoidumine delegeerimisest.

7-12. Aga mida tegelikult vaja oleks? Mitte et see kõik peaks eesti.ee alla käima, aga mis on kodaniku / ettevõtja / jne meelest vajalikud suhtlusprotsessid, kuidas need igapäevaselt nihu lähevad ja mis tunduks loogiline lahendus? Eks tuleb tutvuskond läbi käia…

Siit edasi läheb keerulisemaks, sest sellel eesti.ee nimelisel õnnetusel on omad mõjuvad põhjused täpselt selline olla nagu ta on.

15-19. Ilmselgelt on Basiiliku ja Tüümianini viinud mingi strateegilise arenguplaani elluviimine. Tulemusest on ülevaade olemas, nüüd tuleks pihta saada kuidas selleni on jõutud. Ilmneb, et põhjuseks on interneti-eelse ajastu inimeste poolt seadustesse kirjutatud protsessid, nende digitaliseerimine olukorras kus igaüks tahaks registrit koos eelarvereaga enda poole sikutada.

Koostöö saab olema probleem, seega on vaja tekitada revolutsiooniline olukord. Teate küll, ühed ei taha ja teised ei saa (vms). Veidi häkeradmist aitaks…

22-26. esilehele inff selle kohta mida hea külastaja nüüd ja kohe võiks enda elu parandamiseks teha; stats popimate teenuste kohta avalikuks, sisemised edumõõdikud nende baasil; sõnaline/hinnanguline feedback, soovitavalt kasutades väliseid teenuseid (sotsvõrkude monitooring? bugtrack?); mõni nakkav teenus olemasoleva info pealt (kodaniku info koondpäring koos edit-nupuga mis saadab ametnikele parandused?)

Usutavasti annaks olemasoleva info peale teenuseid tekitada veel, paraku enamus neist pole (a) seadusega kohustuslikud (b) äriliselt huvitavad. Kas siin võiks abi olla mõnest pühendatud code-a-thon’ist vaba õhkkonna ja pizzaga? Dee-vee-loo-peeers, junõu…

29-33. Õigupoolest … eesti.ee peal on alajaotused kodanikule, ettevõtjale, ametnikule – aga kui ma loen/kuulan seda mida nt lombi taga mh riigi läbipaistvuse suunal tehakse siis on selles oluline roll “kolmandal sektoril”. Kõige lahedamad e-riigi täiendused nagu nt e-kool, WLEX ja kogu riigi wifiseerimine on tekkinud väljaspool riigihanget lihtsalt mingite jäärapeade tegevuse tulemusel… a kuidas sellist tegevust julgustada?

Noh, kolmandik valmis. Nüüd tuttu, mu selle aasta ühiskasuliku mõtlemise norm sai just täis :-)

Ja on ilmne, et selle asja puhul peaks motivatsioonikirja koostama mitte kandideerija, vaid RIA. St mida riik tahab teisiti teha, et see asi võiks mõnele kasutajakesksusese-spetsile huvi pakkuda?

ps. nüüd hommikul tahaks mõne punkti siiski lisada, näiteks:

36-37. terminoloogia-häkk – torpedeeriks kõiki seniseid jõupingutusi sõnade nagu seagripp ja emapalk vältimiseks ning sokutaks need sobilikesse kohtadesse eesmärgiga teha riigipoolne nägemus leitavaks

38-39. multikeelsuse-häkk – ilmselt on keegi lihtsalt .po-failid valesse kohta kopeerinud mistõttu toredad e-teenused muukeelsetes versioonides ikkagi eestikeelsed on; delegeerin ülesande asjapulkadele, motivatsioonipaketina lepin Tallinna linnaga kokku avaliku nuhtluspingi sisseseadmise Raekoja platsil kus neljapäeviti antakse nuuti kõigile arendajatele kes vaikimisi mitmekeelsust koodi sisse ei kirjuta (kuna see aitab luua meie innovaatilistele tarkvaratoodetele mingisugusegi võimaluse välisturgudel ning hõlbustab minu edasist tööd e-edu tutvustamisel välisdelegatsioonidele peaks selleks atraktsiooniks kaasama EASi rahasid nii inno-, ekspordi- kui turismiedenduse vallast)

40. ma saan operatiivselt kinga või satun KAPO huviorbiiti kui potentsiaalselt ida- ja/või läänenaabrite mõju all olev isik, sest kui juba politsei.ee alla kuuluv koda-migra-info on rõhutatult tõlkimata siis ilmselgelt olen ma kuristiku serval seistes teinud julge sammu edasi…

Postitatud rubriiki sahteldamata asjad märksõnaga , , . Talleta püsiviide. Kommenteerimine ja trackback-viidete lisamine ei ole lubatud.

6 Kommentaarid

  1. Lisatud 19. jaan. 2010 kell 01:23 | Püsiviide

    Ära näe vaeva, ma tegin sellise mõeldamatu teo, et küsisin lapsukeselt, kelleks ta tahab saada
    http://paawo.blogspot.com/2010/01/eestiee.html
    http://paawo.blogspot.com/2010/01/inee-tootukas
    ja mulle anti teada, et kirjutagu ma kõik oma mõtted ilusti üles – järgmine kord paberiga hea perset pühkida.

  2. Lisatud 19. jaan. 2010 kell 07:01 | Püsiviide

    Vaevanägemise lõpetamine oli mu aasta-2009-lubadus ning suht edukalt on õnnestunud seda pidada. Aga see “vajutades nupule sisene väljute Riigiportaalist” (ja mõni liigne roheline tee) lihtsalt ei lasknud mul uinuda :-)

  3. Lisatud 20. jaan. 2010 kell 23:37 | Püsiviide

    Paawo kirjutab: “Visualiseerides millest eesti.ee praegu koosneb leiame me /—/ koosluse neti.ee taolisest lingikogust ja K.K.K. seletavatest pisiartiklitest.”

    “Neti.ee taoline lingikogu,” on olnud täpselt ka minu mõte eesti.ee kohta.

    Lingikogude (directory) asemel kasutame me kõik juba ammu info leidmiseks pea eranditult otsingumootoreid. Kas ei võiks siin peituda võti ka eesti.ee kasutatavuse parendamiseks? Tuua võimsalt fookusesse otsing ning kogu see lingipudru kuhugi taamale lükata. Hea mootor koos hea soovitussüsteemiga (suggest).

    P.S. Kui ma eile selle jutu pealkirja RSS-is märkasin, mõtlesin, et küllap polegi kõik kadunud, kui Pets on eesti.ee sisuliseks juhiks saanud/hakanud ;) Noh, vähemasti on ta endiselt hää pealkirjanik..

  4. Lisatud 21. jaan. 2010 kell 01:24 | Püsiviide

    “Usutavasti annaks olemasoleva info peale teenuseid tekitada veel …”

    Riigi datat, kõigile, tasuta. Ja ärgu kellelegi tehtagu liiga.

    Nagu US http://www.data.gov/ ja UK http://www.data.gov.uk/

  5. Lisatud 21. jaan. 2010 kell 08:02 | Püsiviide

    Ma tulin spets siia lehele kommima, aga Lembit ütles selle just ära data.gov/uk osas. Andmed vabaks ja siis näeb, mida eraalgatus nendega teeb.

    Kahjuks kommenteerin siin ilma ID-kaardita, seega on idamaa tarkade arvates tegu ühe nõmeda ja väärtusetu kommentaariga.

  6. Lisatud 22. jaan. 2010 kell 06:57 | Püsiviide

    Jajah, selle 29-33 läbipaistvuse all mõtlesin ma sama – tõsi mainides selle toru kasutavat poolt ehk kolmandat sektorit nagu http://sunlightfoundation.com, sest ilma selliste tegelasteta poleks ka data.gov'ist suurt tolku.

2 Trackback-viited