ohutus läbi kõrgema teadlikkuse

Esmaspäev on sedapuhku tihepäev – Jaani ajaveebist jäi silma seminar/ümarlaud “Kõrgem internetiteadlikkus – suurem turvalisus” ning kohe pärast seda on MKMis järjekordne Informaatikanõukogu.

Nagu Jaani hilisemast postitusest lugeda võivad kutset mitte saanud ajakirjanikud veel meldida, miska käin siinkohal välja paar asjassepuutuvat ressurssi nii osalejatele kui lihtsalt huvilistele. Kõigepealt päevakava (ainult sisulised kirjed, st ilma kogunemise ja kohvita):

10.05 – 10.20 Ülevaade valdkonnaga tegelevatest osapooltest (Jaak Aab, Riigikogu liige)

10.20 – 11.10 Internetiohutus maailmas (Peter Fifka, Microsoft)

11.10 – 11.35 Olukorrast koolides internetiohutuse valdkonnas, Eesti näide (Hanna Toom, Tallinna Ühisgümnaasium)

11.35 – 12.00 Noppeid õpetajate ja õpilaste projektitöödest (Signe Piirsalu, Tiigrihüppe SA ja Birgy Lorenz, Pelgulinna Gümnaasium)

12.50 – 13.15 Meedia kui alternatiivne teadlikkuse tõstmise kanal õppekava kõrval (Halliki Harro, Tartu Ülikool)

13.15 – 14.45 Diskussioon: Kas kool on valmis internetis valitsevaid ohte õpetama? Kas koolile on teavitustöös alternatiive, millised need on? Näited elust, koolist ja kodust. Vestlusringist võtavad osa poliitikud, hariduseksperdid ja lastekaitsega tegelevad inimesed.

Ma ei tea kas ma diskussioonis osalemiseks kvalifitseerun, aga igastahes käiks välja veidi lugemist mis on mulle viimasel ajal silma hakanud.

  • ‘Internet Predator’ Stereotypes Debunked in New StudyAmerican Psychologist’is ilmunud artikkel võtab ette meedias korduma kippuvad väited ohuvektorite, riskigruppide ja potentsiaalsete kurjategijate profiilide kohta ning paneb sinna kõrvale nende uurimustest tuleneva statistika (2000-2002 baasil, aga neil on käimas 2007-2008 uuring ja väidavad, et olulisi erinevusi pole märgata), minu üle-jala-tõlkes:
    • vaid 5% juhtudest valetab seaduserikkujua ennast teismeliseks
    • ligemale 75% neist kes kohtusid seaduserikkuja näost näkku tegid seda korduvalt
    • enamus netiga seotud seksuaalkuritegudest ei ole vägivaldsed, väga harva esineb jälitamist või röövimist
    • noored kes tegelesid nelja või enama ohtlikuks loetud tegevusega (mh võõrad sõbralistis, seksiteemalised vestlused inimestega keda nad ei tunna ning jõhkrutsemine netis) said keskmisest enam seksuaalset laadi ettepanekuid
    • poisid kes onhomoseksuaalsed või kahtlevad oma orientatsioonis satuvad keskmisest enam internetist alguse saanud seksuaalkuritegude ohvriks
  • MacArthur Foundation ja MIT Press on andnud välja seeria artiklikogumikke noorte, digimeedia ja õppimise teemal: The John D. and Catherine T. MacArthur Foundation Series on Digital Media and Learning. Sellelt lingilt saab nii paber-raamatuid osta kui tasuta versiooni alla laadida – ning kuigi need minul endal veel to-read listis kutsuks (Tiigrihüpet? Micorosoft Eestit? Haridusministeeriumi?) üles kaaluma võimalust neid (a) raamatukogudele tellida (b) tõlkida ja levitada. Heaks sissejuhatuseks on John Palfrey blogipostitused (John ja Urs Gasser, kes parasjagu sarnasel teemal raamatut kirjutavad, on juhtumisi minu RSS-i põhilistis… jajah, sellest ajast kui ma neid iLaw’l kuulama sattusin):

Jätan endale vabaduse seda postitust täiendada kui peaks meenuma asjassepuutuvaid linke (või kui keegi midagi privas/kommentis soovitab). Ja kui ma peaks suutma lokaliseerida eelmise kevade TÜ bakatööd mis eriti just rate.ee teemat puudutasid siis need kah.

Postitatud rubriiki turvalisus. Talleta püsiviide. Kommenteerimine ja trackback-viidete lisamine ei ole lubatud.

4 Kommentaarid

  1. noname
    Lisatud 25. märts 2008 kell 12:26 | Püsiviide

    vaadake Tallinna uut kodulehte http://www.tallinn.ee ammu pole enam midagi nii puist näinud ja tõesti ajas harja punaseks, sest ma otsisin sealt bussiaegu. võimatu.

    see ohustab – kui mitte midagi muud siis närvirakke kindlasti! nii et minu meelest on tegu küberkuritegevusega.

  2. noname
    Lisatud 25. märts 2008 kell 14:26 | Püsiviide

    vaadake Tallinna uut kodulehte http://www.tallinn.ee ammu pole enam midagi nii puist näinud ja tõesti ajas harja punaseks, sest ma otsisin sealt bussiaegu. võimatu.

    see ohustab – kui mitte midagi muud siis närvirakke kindlasti! nii et minu meelest on tegu küberkuritegevusega.

  3. Lisatud 25. märts 2008 kell 20:12 | Püsiviide

    jajah, ma juba natuke katsun sellest spetsiifilisest kuritegevuse liigist aru saada :-)

  4. Lisatud 25. märts 2008 kell 22:12 | Püsiviide

    jajah, ma juba natuke katsun sellest spetsiifilisest kuritegevuse liigist aru saada :-)