vikipeedlased ja njuubid

Tänahommikune KUKU-intervjuu mis oli eetris 7:35, teemaks vikipeedia ja Rein Langi artikkel selles. Samal teemal suures meedias Postimees: Langi nõunik toimetas ministri kohta käivat artiklit Wikipedias ja EPLO: Langi nõunik üritas parandada ministrit käsitlevat Wikipedia artiklit.

Nõustun Jaanus Kasega lahenduste ja taustaselgituste osas, aga kutsuks kõiki osapooli üles enne teineteisega privas suhtlema kui milleski süüdistama asutakse: Rein Lang toetab NSVL stiilis ähvardamist ja telefoniõigust

Sest vikipeedias on palju reegleid, nii elavaid isikuid puudutavate artiklite kohta kui ka selline nagu Please do not bite the newcomers. Mulle tundub väga sedamoodi, et hetkel saab üks njuubi oma roheluse eest kaela ka mõnedele trollidele määratud pasa ja kangesti tahaks suunata diskussiooni suunas, mis aitaks kõigil osapooltel õppida.

Aga nüüd minu versioon asjast hommikusest KUKUst, MP3 kujul (ca 12MB). Lisajuttu laupäeval kratis, meiega on lubanud seltsida Alexia Death ja kui kellelgi on veel sõnasoovi siis antagu aga mulle teada.

Javeel, intervjuu on antud istudes eelmises Tehnokratis kirjeldatud seinteta peldikus. Et oleks nagu sümboolne, delfi-eelnõu jne :-) Kui ilm ilusaks läheb teen takkajärgi fotolavastuse ja lisan pildi siia juurde.

Postitatud rubriiki Arhiiv. Talleta püsiviide. Kommenteerimine ja trackback-viidete lisamine ei ole lubatud.

13 Kommentaarid

  1. Jaanus
    Lisatud 26. juuli 2007 kell 11:47 | Püsiviide

    Selle juhtumiga seoses on mõnelgi pool viidatud “Ilvese juhtumile”. Mul hetkel ei löö ette, milles asi oli. Kas sellest on kuskil asjalik kokkuvõte olemas? Või äkki räägite selle kah saates üle.

    • Peeter Marvet
      Lisatud 26. juuli 2007 kell 12:33 | Püsiviide

      Minu puhul käib jutt sellest muudatusest, mis on selgelt märgistatud kui “As the person described I eliminated false and nonsensical information” (http://en.wikipedia.org/w/index.php?title=Toomas_Hendrik_Ilves&diff=next&oldid=69656959). Sellele järgneva muudatusega samalt IPlt on muideks eemaldatud viide sellele, et ta lahkus Mõõdukate juhi kohalt pärast erakonna lüüasaamist valimistel (milline väide on olnud lisatud kasutaja poolt, kes on kunagi täiendanud hulka artikleid sotsdemide osas).

    • Jaanus
      Lisatud 26. juuli 2007 kell 13:02 | Püsiviide

      Ah ja veel üks huvitav bitt, mida teemaga siduda saab: valitsuse tegevusprogrammis http://www.valitsus.ee/?id=6902 http://www.valitsus.ee/failid/2007_05_31_VV_Tegevusprogramm_Loplik.pdf on punkt 10.25: “Toetab Eesti Entsüklopeedia veebientsüklopeedia arendamist, kus oleksid nii entsüklopeedilised artiklid kui ka süstematiseeritud info teemade kaupa” – et huvitav, kas selle puhul kavatsetakse kasutada jäika “ülalt alla” lähenemist või ka kuidagi vikipeedia meetodeid, kogemust ja praeguse Langi juhtumi õppetunde kasutada.

    • Sander Säde
      Lisatud 26. juuli 2007 kell 13:17 | Püsiviide

      “Don’t bite the newbies” – Gerog112’e suhtes käituti vägagi viisakalt, isegi siis kui ta hakkas loopima pärle a la “Viimane võimalus sulle Alexia, järgmine on politsei.”, “Lõpeta vandalism.”, “Palun lõpetada valeinformatsioonil levitamine elus oleva inimese kohta. Sellel on tõsised õiguslikud tagajärjed.” jne. Ning isegi pärast seda ei toimunud “newbie’de hammustamist”, üritati inimesega suhelda – kuid Gerog112 keeldus dialoogi asumast ja selgitamast isegi seda, mis talle seal artiklis ei meeldinud. Dialoogi asumiseks on vaja kahte poolt…

    • Peeter Marvet
      Lisatud 26. juuli 2007 kell 14:26 | Püsiviide

      Jahnoh, ma rohkem vihjan sellele, et hetkel on meil gerog112 ja siis potentsiaalselt newbie riigiametnik kes saab vatti, samas peale kirjaviguse “mileadingu” otsest siduvat faktorit nagu pole…

    • Alexia Death
      Lisatud 26. juuli 2007 kell 15:21 | Püsiviide

      Noh, selle seotagvusega on nii et huvitav mitu telefonikõnet Floridasse meil oli ja kes siis lõpuks helistas. Timeline viitab, et helistajaks oli Gerog112 alt esineja, sest peale seda saabus admin. Samas tunnistab Kairi Õun et tema helistas… AGa kuna tõestada midagi ei saa ja ei tahagi siis olen sunnitud eeldama(WP:AGF) et tegu on kahe erineva isikuga.

    • Kairi
      Lisatud 26. juuli 2007 kell 15:22 | Püsiviide

      veidi teema väline – aga sandri blogis olen mina siiski veel gerogi sõnade autoriks pandud. ja kes kommentaare lõpuni ei viitsi lugeda, sellel jääbki mulje, et see kairi on alatu ülbik. ometi võiksin teile näidata enda kirja wikisse ja seda, mis ma sealt vastuseks sain, et olen siiski viisakas inimene. kahju minu suhtes (oma teadmatusega tehtud veaga) jääb praegusel hetkel sandri blogisse ülesse… nii et antud juhul “please do not bite the newcomers” ühtpidi küll kehtib, sest minu suhtes oldi alguses viisakad, kuid minu meelevaldne sidumine teiste kasutajanimedega (tunnistan, et ei gerog ega ka mops ei olnud häälestanud end heatahtlikult, seega ei olnud võimalik ilmselt ka viisakalt edasi suhelda) – on viinud olukorda, kus mina njuubina kannatan topelt.

    • Kairi
      Lisatud 26. juuli 2007 kell 15:23 | Püsiviide

      Ma ei ole Floridasse helistanud, ma kirjutasin. Ja selle tõestuseks on mul meil olemas.

    • Alexia Death
      Lisatud 26. juuli 2007 kell 15:28 | Püsiviide

      Kairi, aga tule osale wikipeedias, nii nagu peab, reegleid järgides. Me oleme sõbralik punt, aitame sind. Kurdad et osa artiklist mis kirjaldas synnipäeva saagat oli liiga pikk? Sinul kui Langi nõunikul on ju teada kõik väärt allikad asjadele mida sinna kirja võiks panna, mis igasuguse, ka tulevase, jama osakaalu vähendaksid…

    • Alexia Death
      Lisatud 26. juuli 2007 kell 15:30 | Püsiviide

      Kairi, kui sa vastu pole siis äkki avaldad täpse kirja saatmise aja? Kirja sisu polegi nii oluline… Lihtsalt timeline huvitab…

    • Kairi
      Lisatud 26. juuli 2007 kell 15:35 | Püsiviide

      esmaspäeval 14:09 eesti aja järgi.

    • Peeter Marvet
      Lisatud 26. juuli 2007 kell 15:55 | Püsiviide

      Alexia ja Kairi on muideks mõlemad nõustunud meil laupäeval 17-18 krati-saates olema.

    • you better start running because the cops are coming
      Lisatud 28. juuli 2007 kell 17:34 | Püsiviide

      Väga timm saade. Tehnoloogia tehnoloogiaks, aga jutt on ju põhimõtteliselt demokraatiast. Kellele avalikkus ja demokraatia tegelikult ei meeldi, seda ajab ka Wikipedia närvi. Netikommentaaridest rääkimata.