tsiteerides klassikuid: roonemaa

Tsiteeriks veel kommentaare, sedapuhku siis sõber Roonemaad eilse postituse sabast:

[…] mida vähem konkreetset infot reklaampinna ostja selle mõjukuse kohta
saab, seda rohkem meeldib see reklaampinna omanikule ehk müüjale. Mitu
telekat osteti meie veebis olnud bännerile klikkides? Oo, meile
tegelikult meeldib mõõdetamatu kaugem, üldisem mõju sada korda rohkem.
Ma üldse ei välista, et mõnikord ka reklaampinna ostja jaoks töötav
inimene, kes reaalseid otsuseid teeb, ei taha neid numbreid väga
konkreetselt teada :)

Jahloomulikult, seda ma kogu aeg räägingi. Reklaamiturg elab usus, et nende toode töötab väga hästi (kuna seda ju ostetakse, eksole?). Nett võimaldab usu asendada teadmisega (ning kui tulemus ei vasta ootustele siis kiiresti strateegiat muuta ja tulemusi monitoorida). Nagu Henriku jutust aru saada pole aga meil suurt lootust, et reklaamipinna omanikud selleks vajalikku teadmist jagama hakkaksid… Mina heameelega jagaks, aga puudub märkimistvääriv huvi sihtgrupi hulgas.

Postitatud rubriiki Arhiiv, Foorum. Talleta püsiviide. Kommenteerimine ja trackback-viidete lisamine ei ole lubatud.

6 Kommentaarid

  1. Jaak Laineste
    Lisatud 20. dets. 2006 kell 10:01 | Püsiviide

    Ärge neid ärimehi nii lolliks ka nüüd pidage :) Kui ma ei eksi, siis Rokenfeller ütles juba ammu-ammu (vaba tsitaat): “ma tean väga hästi, et 99 reklaami peale kulutatud dollarit 100st on mahavisatud raha, aga ma kahjuks ei tea millised 99 dollarit”. Kui sul tõesti on reklaamiandjale olulist infot anda: et kes on see lugeja kes seda lehte loeb (mis on ta huvid, sugu, vanus, rahaline olukord jne), küll siis reklaamiostjad heameelega ka sellest juhinduksid. Nad ei ole laialt raha tuulde loopijad, vaid tahavad väga võimalikult oma kliendini jõuda parima võimaliku sõnumiga. Google näiteks suudab seda infot pakkuda (ja müüa) ja sellepärast ongi ta nii rikas. EPL, ÄP ja tehnokratt seda infot aga ei oma ja kõik mida saavadki pakkuva on Emori counteri suurus. V.a. väga triviaalsel tasemel, et ÄPd ja Tehnokratti ei loe ilmselt koduperenaised.

    Muide minumeelest oleks isenesest Eestis ruumi oma kohaliku “google” jaoks küll (sh kohalik adwords). Maailm on globaalne ja usa google ruulib, aga inimesed on ja jäävad lokaalseteks.

    • Peeter Marvet
      Lisatud 20. dets. 2006 kell 12:27 | Püsiviide

      Ma pakun, et Google on kõvasti hr Rockefelleri probleemiga tegelenud.

      Võtame või segmenteerimise koduperenaisteks jne — luuakse sisu mis orienteeritud vastavale sihtgrupile ning seejärel müüakse reklaami neile, kes on sellest sihtgrupist huvitatud. Tõepoolest 99 koduperenaist 100st ei vaja su kraami…

      Aga Google müüb võimalust reklaamida neile, kes on mingist teemast aktiivselt huvitatud. Suht savi, kas infot keerdtrepi kohta (lihtsalt näiteks) otsib firmajuht, ehitustööline või koduperenaine — tõenäoliselt on AS Trepp ja Pojad huvi neist igaühele midagi pakkuda (v.a muidugi praeguse ehitusbuumi ajal).

    • Jaak Laineste
      Lisatud 20. dets. 2006 kell 15:22 | Püsiviide

      Google müüb tänu sellele et tal taeb mida kodanik otsib, mis teda huvitab. Tal on killer otsimootor ja kogu reklaamiäri on selle täiendus. Siit järeldub et näiteks Eestis saaks analoogsel tasemel reklaamiprogrammi arendada eelkõige Neti; aga Elioni põhiäris läheks see vist kaugele ja nad ei viitsiks sellega jännata. Kõik teised on meil google-eelses universiaal-bannerite maailmas ja ilma vahendita mis kasutajate täpsema profiili infot (veel parem kui huvisid) välja meelitaks sinna ka paraku jäädakse.

      Tegelikult on profileerimiseks mõlemad lähendused head. Google paneb minuteada mõlemat:
      a) Mis hetkel huvitab – google otsingu lähenemine. See on magus turg, klient on sageli juba “soe” ja valmis ostma midagi
      b) Teades üldist sihtgruppi, siit saame teada kes võiks veel asjast huvituda. Neid inimesi on tegelikult palju rohkem (tead ju lugu kus läksin tampoone ostma, ostsin dziibi), aga nad vajavad osavat “soojendamist” ja tabavus on juba madalam. See töötab kah hästi kui sa ikka tead oma tegelikku sihtgruppi; vahel tuleb ka välja et näe Cosmot loevad hoopis paljud mehed.

      ÄPO juurde tagasi tulles – nemad ei tea ega vist saagi kuidagi eriti teada kumbagi parameetrit kasutaja kohta, seega on ainus võimalus põmmutada haavlitega kõvasti metsa poole lootes et ehk mõni tabab ja suur osa reklaamirahast/pinnast lähebki lihtsalt raisku. Mõni kogemata haavata saanud metsaelanik viriseb ka muidugi :)

    • Peeter Marvet
      Lisatud 20. dets. 2006 kell 16:23 | Püsiviide

      No aga miks mitte võtta laiemalt kasutusele Google’i platvorm? Mulle küll meeldiks diilida ühe lahendusega selle asemel, et hakkan siin näitama eraldi reklaami Google’i ja Neti kaudu tulijatele…

    • Jaak Laineste
      Lisatud 20. dets. 2006 kell 16:52 | Püsiviide

      Hea küsimus – miks sa ei ole Google AdSense platvormi siin kasutusele võtnud? :)

      Mõned hüpoteesid, miks eesti saitidel üldse seda väga vähe kasutatakse :
      – infopuudus. Ma ise näiteks arvasin et eestisse ei saa raha saata (nagu paypal-is ei saa), seega ei saa ma selle programmiga liituda. Ausaltöelda ma ei tea kas see on tõsi või mitte, mul pole ühtegi kodulehte millel järele proovida.
      – ahnus. Kel vähegi suurem portaal/sait (nt Delfi, ÄP), see arvab et ta müüb oma pinda ise paremini. Miks ma peaks x% vahendajatele ameerikas andma, jätaks selle parem endale.
      – suure&kauge asja tehniline jäikus. AdWords on nagu big-Mac ja CocaCola, ühtmoodi hea kõikidele, kuid minu ilusale kodulehele nende standard-reklaamid nagu hästi ei sobi.
      – muud, nt ei huvitu rahast, vihkan põhimõtteliselt reklaame vms.

      Kui teha oma maavillane asi, siis see tegelikult kergendaks kõiki neid probleeme (v.a. viimane), kuigi jah konkurents oleks tõenäoliselt googliga tõsine. Aga seda teha pole üldse lihtne, vaata kaua eBay on lubanud oma programmiga välja tulla, aga pole ikka veel hakkama saanud. Võibolla on neil ka jama, et puudub enda otsimootor ja ilma selleta ei saa kriitilist massi klikke taha?

    • Jaak Laineste
      Lisatud 23. dets. 2006 kell 12:51 | Püsiviide

      Võttis mõned päevad, et google adsense programmiga liituda: vt http://www.laineste.eu tulemust. Reklaamid (vähemalt need mida mina näen) on ilusti maakeelsed, vürtituseks lingid “Google-mainokset” ja “Mainosta tässä” juures. Lõuna-Soomes nagu me siin ju elame. Oma eluajal miinimumsummat $100 sealt ma ilmselt ei kogu, aga tehniline liitumisvõimalus google rahateenimisprogrammiga on tõestatud:)