longab

Kuigi PT siin kommentaarides palus mul piirata tavameedia vigadele viitamist… ei saa siiski hobist lahti. Postimehes on laias laastus üsna mõistlik artikkel Virtuaalmaailmas tehtud samme on raske peita, autor Margus Mihkels on tõlkinud ja veidi laiemaks kirjutanud nädalataguse AP jupi mis soovitatab TORi jne (tõsi, jättes viitamata AP’le ning pidades seda CNNi omatoodanguks, nagu ühe tsitaadi juurest ilmneb)

AGA: “Näiteks peavad kõik suuremad otsingumootorid alles hoidma kuude, mõnikord isegi aastate kaupa andmeid selle kohta, mida inimesed otsinud on.” … minuteada ei pea, tõsi hoiavad omaenda töö tarbeks ning võimalust mööda võitlevad nende andmete väljanõudmise vastu. Originaalis kõlab see lõik muideks niimoodi:

All of the major search engines, which sometimes keep data for months or even years, acknowledge that they will hand over records when served with a court order, search warrant or subpoena, although Google Inc. earlier this year successfully fought to limit the scope of a Justice Department request.

SAMUTI: “Alles hiljuti kohustas Euroopa Liit isegi mobiilifirmasid säilitama kõikide kõnede salvestusi vähemalt paari kuu jooksul. Vajaliku tehnika pidid mobiilifirmad seejuures ise hankima.” … minuteada käib kogu tants siiski vaid kõnesid puudutava info talletamise ümber, sama kehtib interneti-teenusepakkujate kohta. Omaloominguline 5%-panus artikli mahtu osutub jamaks… (mitte et ma kõneandmete kohustuslikku talletamist heaks peaksin, aga nimelt sellised süvenematusest tingitud apsud on need, mis lubavad ametnikel sirgeselgslet ajakirjanikud ebakompetentideks kuulutada ning selgitada, et mitte midagi sellist tegelikkuses ei ole toimunud, ei toimu ega hakka ka kunagi toimuma)

Online-ajakirjanduse võlu peaks olema see, et Margus saab nüüd oma artiklis vead ära parandada (soovitavalt nii, et parandused näha jäävad), sest postimees.ee veebimootor aitab tal jälgida nii kommentaariumi kui mujal veebis tema kirjutatu kohta arvatavat.

[ see on lihtsalt jätkuks meie laupsele jutule Igor Rõtoviga: mida võiks online-ajakirjandus teha teisiti… peale selle, et uudised jõuavad huvilisteni kiiremini kui “järgmiseks päevaks” ]

Postitatud rubriiki Arhiiv, Foorum. Talleta püsiviide. Kommenteerimine ja trackback-viidete lisamine ei ole lubatud.

2 Kommentaarid

  1. Heiki
    Lisatud 26. sept. 2006 kell 09:33 | Püsiviide

    Paar sõna noore autori kaitseks.
    M. Mihkelsil on väga eepilised ja nauditavad autoartiklid. Vähemalt ei loe nendest välja automüügi firmade “peost söömist”, need on pigem kirjutaja poole erapoolikud. Tubli saavutus seegi. Aga faktide moonutamine ja seksikamaks muutmine on ajakirjanduse pärisosa. Kadestav käepigistus, kui Sa Pets sellest patust ise puhas oled. MM arvatavasti valdab vähem infot ja konkreetset teemat. Mis meie kiires ja inforikkas ajas üsna tavaline on. Ka ajakirjanduses. Paraku.

    • Vabandust et teemast mööda aga
      Lisatud 27. sept. 2006 kell 00:17 | Püsiviide

      Ma ei saa aru kuhu need podcastid nüüd jäävad…