skype prank ja noored tüdrukud

Sattusin just KUKUst kuulma Vox Populi teemat, milleks on noorte tüdrukute pildid reidis… siia juurda pakuks ühe lingi:

http://pranked.hopto.org — kodanik on loonud programmi, mis logib Skype’i naisenimega, vastab chatis … ühendades kokku kaks lantima tulnud meest (kes mõlemad arvavad, et suhtlevad naisega)… päris pull eksperiment, samas annab hea ülevaate millisel viisil sinu poole pöördutakse kui profileerid ennast kui suhtlemisaldist tütarlast :-)

Täiendet: Ja otsapidi seotud teemal: Eesti Ekspress hakkab netiroppuste vastu võitlema. Teen Tiina Kaalep & Co’le (see kõlab veidi kehvasti, aga kuidagi tuleb ju netiroppustega võitlemise töögruppi nimetada) ettepaneku alustada seminarist, mis käsitleks sotsiaalset tarkvara ning iseadministreeruvate süsteemide loomist. Olen nõus aitama välisesinejate leidmisel, aga kindlasti on ka kohapeal spetse. Eelfilter pole lahendus, kuigi ma olen nõus, et meil on mitmeid “roppusi levitavaid äriühinguid”, nt Delfi omadele olen seltanud Slashdoti jms tööpõhimõtet … oli vist 2001. Igastahes ilmatuma ammu.

Seda probleemi ei saa lahendada justminiga vehkides, vaja on aru saada kuidas vihkamise/roppuste levitamine ärimudeliks saab ning siis sellele piir panna. Minu väide (teaduslikult tõestamata) on vaadata reklaami suunas: kuniks reklaamiandjad soosivad mõtetuid flame-war‘e loovaid netikeskkondi puudub viimasetel vajadus muutuda. Paraku on mh ajalehtede liit siiamaani näinud süüdlast kusagil mujal, kui nende enda veebimootorite disainis…

Täiendet: lisasin paar lugemissoovitust kommentaaridesse… aga need võiksid siin kah väljas olla, soovitan nii Tiinale, justminile, delfikatele ja paljudele-paljudele teistele:

Postitatud rubriiki Arhiiv, Foorum. Talleta püsiviide. Kommenteerimine ja trackback-viidete lisamine ei ole lubatud.

9 Kommentaarid

  1. Priit Kallas
    Lisatud 22. sept. 2005 kell 18:20 | Püsiviide

    Ma mõtlen tihti Delfi kommentaare lugedes, et kuidas sellised inimesed üldse olemas saavad olla aga see ei tähenda, et ma neid vaikima sooviks sundida. Kui need, kes kurdavad roppuste ja mõnitamise üle on nii täiskasvanud ja stabiilse psüühikaga nagu ma loodan, siis miks nad kõike seda nii südamesse võtavad. Miks pöörata tähelepanu jobukommijatele? Las koerad hauguvad, karavan läheb edasi…

    Samas oleks põnev vaadata, mida teeb Delfi, siis kui mõni reklaamiandja nõuaks, et nende reklaami näitaval lehel ei oleks, midagi solvavat, mõnitavat ja kaksipidi mõistetavat.

    • madis
      Lisatud 22. sept. 2005 kell 19:13 | Püsiviide

      Pets, väga ühekülgne vaade Delfi kommentaaride teemal.

      Ekspressi probleemipüsitutus on väga hambutult esitatud(loe lauset peakorterist) ning tegelikud EE driverid on poliitilised ning majanduslikud eesmärgid, mis on suunatud ühe konkreetse internetikeskkonna vastu.

      Rohkem erapoolest hinnangute andmisel…

      Ning soovitan lugeda http://2ran2pi.blogspot.com

    • Peeter Marvet
      Lisatud 22. sept. 2005 kell 21:40 | Püsiviide

      Priit — kasutaja ei ole siinkohal oluline, ka äärmiselt paksunahalisi ja tasakaalukaid kodanikke annab närvi ajada kui see eesmärgiks seada. Näiteks minu saab üsna kiiresti leili Madise poolt vihjatud Interneti korrapidajat (http://www.eall.ee/uritused/2002/interneti_korrapidaja.html) mainides. Ütled kolm korda “interneti korrapidaja” ja mina vastan kindlasti “EALL, tramaivõi”… hakkab juba vedama, eks?

      Madis — igasse probleemi võib suhtuda kahel moel. Ma kõigepealt kirjutasin oma nupu lähtudes neist pol/ök draiveritest. Aga siis leidsin, et täpselt sellise ürgnegatiivse lähenemise pärast meil ongi elu suht kolkapõhine… ja kirjutasin ümber, tulemus siis see mis hetkel väljas. Äkki nad lihtsalt ei tea (olles EALL liikmed jms), mis on probleemi olemus, ei suuda eristada põhjust tagajärjest, ning vajaksid veidi abi? Vahest annaks kuidagi dialoogi aretada? Sest ma olen üsna üheselt veendunud, et nii Delfi kui Postimehe kommenteerimis-reeglistik on märkimisväärselt jama.

    • madis
      Lisatud 22. sept. 2005 kell 22:28 | Püsiviide

      vaata Peeter, slashdot on IT friikide maa.

      Delfi on laiatarbetoode ning systeemi algelisus ongi p6hjus miks Delfi on nii kõva antud vallas

      Varalahkunud Mega.ee yritas teha samme selles suunas mida on teinud Slashdot ning umbes pool aasta peale seda pani pillid kotti.

      Ei EPL, ega EE ning ka nende taga seisev Luik ning Hõbemägi ei suuda seda asja unustada ning tunnevad igapäevaselt oma nahal kuidas online uudised ning kommentaarid söövad nende kasumit.

    • madis
      Lisatud 22. sept. 2005 kell 22:33 | Püsiviide

      ehk ma tahan öelda et Sa lased ennast manipuleerida EE poolt ning üritad pakkuda välja lahendusi, mis tegelikult on olemuselt tehnokraatlikud

      eneseregulatsioon ei teki IT lahendusest vaid teadlikuse kasvust. hea kui IT lahendus seda toetab…

      http://2ran2pi.blogspot.com

    • Kaido
      Lisatud 22. sept. 2005 kell 22:59 | Püsiviide

      Lugesin seda kiimaste meeste ähmi ja paanikat täis logi pranked.hopto lehelt….. komööödia :D

      Niiet nüüd ongi siis nii, et Skype kood avalik ja iga progeja võib sellega teha mis tahab ja kuidas oskab?! Et Skype logod asjale külge ja toode nö turule?

    • Peeter Marvet
      Lisatud 23. sept. 2005 kell 09:52 | Püsiviide

      Kaido: Ei ole Skype kood avalik, Skype API on avalik. Ja huvilised saavad kirjutada programme, mis… kuida nüüd öeldagi — juhivad Skype’i, suhtlevad sellega.

      Madis: palun seleta, mida Mega muutis ja mis olid selle tulemused? Sellised asjad on vaja läbi analüüsida ja tulevikus arvesse võtta, loeks huviga. Ja miks sa arvad, et mitmeparameetrilised isemoderatsioonisüsteemid (nt slashi’l: karma, moderatsioon, metamoderatsioon) ainult tehnokraatidele sobivad, mootori olemus pole ju näha? Või ei suuda tavakodanik üle elada teema forkimist?

      Olgu ka öeldud, et foorumi kontrolli alla saamiseks ei pruugi vaja minna slashi-laadset lahendust, alustada võib oluliselt lihtsamate nippidega — mis, nagu Madis õieti mainib, on suunatud teadlikkuse kasvule. Minu lemmiknäide on photo.net kommentaarium, kus enne kommentaari-kasti näitamist küsitakse kasutajalt üle, kas ta ikka tõesti tahab kirjutada midagi sellist, mis on teistele huvitav lugeda ka 2-3 aasta pärast…

      Mida on vaja on arusaamine kasutajate käitumisest ning sellest lähtuvalt siis oma süsteemi kohendamist.

    • Peeter Marvet
      Lisatud 23. sept. 2005 kell 10:01 | Püsiviide

      nääh, leidsin lõpuks ka lingi mille tahtsin siia lisada: Joel Spolsky, Building Communities with Software http://www.joelonsoftware.com/articles/BuildingCommunitieswithSo.html (ja Clay Shirky Group as User: Flaming and the Design of Social Software on kah asjakohane http://www.shirky.com/writings/group_user.html)

    • Martin Vahi
      Lisatud 23. sept. 2005 kell 16:25 | Püsiviide

      Mina soovitan h2stitoimiva foorumi mustern2itena vaadata foorumit
      http://lwn.net. Seal n2ib olevat asi nii, et teemad on kyll juhitud, kuid
      arutelu v2ljub oluliselt teema raamest ja kuigi esmapilgul n2ib olevat
      v2ga IT-keskse foorumiga, ei ole see tihtipeale yldse IT-keskne.

      Mulle n2ib, et roppuste/lolluste regulatsioon toimub seal umbes nii nagu see toimub
      samas ruumis suhtlevate inimeste korral: kui ikka keegi tulesylitajast
      v2lja ei tee ning ylej22nud praktiliselt seda peaaegu ignoreerivad v8i
      selle kohta m2rkusi teevad, siis tulesylitajal hakkab sellises kohas
      lihtsalt igav. T8esti, seal ei ole absoluutselt mingit tsensuuri, asi
      toimib t2iesti seltskondliku enese-regulatsiooni p8hjal.

      Aga, v8ibolla ma yldse eksin. V8ibolla seisneb http://lwn.net edu
      hoopis selles, et http://lwn.net
      lugejaskond/kommenteerijaskond on seoses IT-valdkonnas vaja mineva
      suhtlus-stiiliga natukene teistsugune kui
      v8ibolla m8nele muule valdkonnale keskendunud inimesed seda oleksid.
      V8ibolla on asi ka hoopis selles, et seoses http://lwn.net m8ningase
      tehnokraatlikkusega on sinna sattuvate/seal pysivate
      matside protsent on lihtsalt liiga v2ike.