jätkame teadetega rindelt

Veel valimisrindelt, tänu JMO anonüümsele vastusele KR küsimusele ja teemal, millel igisesin laupse saate/podcasti viimasel minutil: nimelt on Nõmme Sõnumites (PDF) vastanud anonüümsete kodanike pöördumisele järjekordne abilinnapea (sedapuhku Aivar Reivik) ning valvas PM ajakirjanik tunneb muret sellest tingitud linnaosalehe politiseerumise pärast. Kodanikud kirjutasid nii:

Meie, Kivimäe (Hommiku, Lauliku,Kivimäe tn.) elanikud protestime seoses meie piirkonna detailplaneeringuga. Kuna valmimas on lasteaed, mis on kindlasti vajalik jäi ära vestlus kohalike elanikega.

Lugupeetav abilinnapea vastab muuhulgas:

Nimetatud krundi detailplaneering (Kivimäe tn ja Lauliku tn vahelise maa-ala detailplaneering) oli avalikustamisel 10.05.2004 kuni 24.05.2004 meie infosaalis ja Nõmme Linnaosa Valitsuses. Vastav teade ilmus ajalehes Postimees 03.05.2004. Avalikustamise käigus planeeringu vastu huvi ei tuntud, pretensioone ega eriarvamusi projekti muutmiseks keegi ei esitanud. Oma kirjas väidavad Nõmme elanikud, et nendega vestlus on ära jäänud ja planeering tuleb nendega kooskõlastada. Vastavalt PlanS § 3 lõikele 1 on detailplaneeringu menetlus avalik menetlus. Detailplaneeringu menetlemisel on Tallinna Säästva Arengu ja Planeerimiseamet toiminud vastavalt planeerimisseaduse ja Tallinna ehitusmääruse sätetele ja avalikustanud planeeringu kahe nädala jooksul, teavitades avalikust väljapanekust nädal enne avaliku väljapaneku algust.

Lugupeetav PM ajakirjanik võiks tähele panna, et lugupeetav abilinnapea saadab elanikud lihtsalt eriti kauni bürokraatliku pilotaazhi abil perse ja norida pigem selle kallal. Elanikud tunnevad et nende käest pole küsitud, abilinnapea soovitab rohkem Postimehe linnateadete rubriiki lugeda. Kangesti meenub surematu Douglas Adams’i HHGTTG algus (järgnev pärit Aivar Reidla tõlkest):

“Maa inimesed, palun teie tähelepanu,” ütles hääl ja see oli imetore. Imetore täiuslik kvadrofooniline hääl koos nii väheste moonutustega nagu seda tekitab vapra mehe nutt.

“Räägib Prostetniline Vogon Jeltz Galaktilise Hüperkosmose Planeerimise Nõukogust,” jätkas hääl. “Nagu te kahtlemata teate, vajab Galaktika kõrvaliste regioonide arendamise plaan hüperkosmilise ekspresstee ehitamist läbi teie tähesüsteemi ja kahetsusväärselt on teie planeet üks nendest, mis määratud hävitamisele. Protsess võtab aega natuke vähem kui kaks teie Maa minutit. Tänan teid.”

Hääl suri välja.

Kujuteldamatu hirm laskus Maal vaatavatele inimestele. Hirm liikus vaikselt läbi kokkukogunenud salkade nagu oleksid need rauapuru lauaplaadil ja magnet liiguks nende all. Paanika tärkas jälle, lootusetu põgenemispaanika, aga põgeneda polnud kuhugi.

Jälgides seda lülitasid Vogonid oma valjuhääldi jälle sisse. See ütles:

“Teil pole põhjust olla sellest üllatunud. Kõik plaanid ja hävitamiskäsud on olnud nähtaval teie kohalikus plaaniametis Alfa Centauril juba viiskümmend teie Maa aastat, nii et teil on olnud küllalt aega esitada ükskõik milliseid formaalseid kaebusi ja on liiga hilja hakata nüüd sellest lärmi tegema.”

Valjuhääldi vaikis jälle ja selle kaja kandus üle maa. Koletud kosmoselaevad keerasid end taevas vaiksel käigul. Kõigi alaküljel luugi kohal avanes tühi must ring.

Samal ajal pidi keegi kusagil olema kruttinud raadiosaatjat, määranud kindlaks lainepikkuse ja saatnud tagasi Vogonite laevadele teate vastuväidetest planeedi kasuks. Mitte keegi ei kuulnud iialgi, mida selles öeldi, nad kuulsid ainult vastust. Valjuhääldi ärkas uuesti ellu. Hääl oli pahane. See ütles:

“Mis te selle all mõtlete, et te pole kunagi olnud Alfa Centauril? Taeva pärast, inimkond, see on ainult nelja valgusaasta kaugusel, te teate. Vabandan, aga kui te ei tunne üldse huvi oma kohalike asjade vastu, siis on see teie endi asi.”

“Käivitage hävituskiired.”

Valgus vallandus kosmoselaevade luugiavadest.

“Ma ei tea,” ütles hääl valjuhääldist, “neetult tuim planeet. Mul pole mingit sümpaatiat.” See lõigati läbi.

Tähendab… kas keegi võiks palun tegeleda küsimusega “kuidas kaasata elanikke detailplaneeringu arutellu” rakendades näiteks 460tuh krooni vastava infosüsteemi ja SMS-teavituse loomiseks?

Postitatud rubriiki Arhiiv, Foorum. Talleta püsiviide. Kommenteerimine ja trackback-viidete lisamine ei ole lubatud.

11 Kommentaarid

  1. kaur
    Lisatud 15. sept. 2005 kell 01:54 | Püsiviide

    Pets, MA LOODAN SIIRALT, et see oli sarkastiline kirjatükk Sul siin. SA JU OMETI EI ARVA, et kohalik omavalitsus või TSAPA tahaks mingeid nõmedaid kodanikke nende rahakoti ja kinnisvara-arendaja vahel? Get real!!!

    Detailplaneeringute tegelikult töötav avalik arutelu on asi, mille tegemiseks lihtsalt EI OLE POLIITILIST TELLIMUST.

    • Peeter Marvet
      Lisatud 15. sept. 2005 kell 07:14 | Püsiviide

      Tänan ära märkimast, jah tõesti: suur osa minu kirjatöödest on sarkastilise alatooniga. Käesolevaga tahtsin lihtsalt juhtida tähelepanu tõsiasjale, et PM ajakirjanik ei süvenenud abilinnapea vastuse sisusse (kus elanikud väga elegantselt perse saadeti) vaid võttis (täites poliitilist tellimust?) norida linnapea kallal, kes vähemalt linnaosa-lehti depolitiseerides tegeleb ju õige asjaga.

      Aga mulle meenusid ka mitmed m-äri visionäärid kes jutlustavad mõtet, et elukohapõhine inff temassepuutuvatest detailplaneeringutest võiks tulla neile SMSiga.

      Kõige selle juures tundus jupike HHGTTG’d äärmiselt kohasena. Ma ei vihja, nagu peaks selle pärast kutsuma Vogonid ja Kivimäe hävitama :-P

    • kaur
      Lisatud 15. sept. 2005 kell 10:55 | Püsiviide

      Aga saada see idee MKM-i, ehitustegevus on nende valdusala (MKM ehitus- ja elamuosakonna oma täpsemalt). Saad tagasi, et teeme kohe ära!!!, aga et SMS peab olema saadetud tähitud postiga ja kasutada tohib ainult täpitähti …

    • sk
      Lisatud 15. sept. 2005 kell 12:36 | Püsiviide

      täitsa nagu minu mõne aasta tagune vahejuhtum tollase Eesti Telefoniga, kelle ADSL-neti poolepäevane katkestus osutus järelepärimisel planeeritud hooldustöödeks, infotädi väitel olnud sellekohane teade ET kodulehel vastavas rubriigis juba jupp aega üleval. minu argumentatsioon, et normaalne inimene ei käi regulaarselt oma netipakkuja veebi lugemas seni, kuni mainitud nett töötab, mittetöötamise korral aga on lugemine raskendatud, ei jõudnud talle mitte liiga kergesti pärale.

    • Marko
      Lisatud 15. sept. 2005 kell 16:23 | Püsiviide

      à la uppuja(kliendi) päästmine… paistab nagu olevat mõnel ettevõttel põhikirjas. Üks väga huvitav asi HVF’st:

      “…seega, kui keegi toob kaupa, ja väidab et see pole õige – tõestage, ja siis see lahendatakse

      kui toode ei vasta lubatud kirjeldusele – siis teen asja korda.
      aga selleks tüjad sõnu pole piisav. vaja tõestust, et see ei vasta.

      ok, tahate vastust ? ok, ma teing päringu tarnijale, kes müüs mulle seda,
      ja tarnija info väidab, et see on 128bit
      ehk mus vastus siis – ma olen siis kontrollinud – ja kaart on 128bit.”

      Allikas: http://foorum.hinnavaatlus.ee/viewtopic.php?t=201007&postdays=0&postorder=asc&start=0

      Ettevõte: http://www.aare.ee (Macklain OÜ)

      Tundub, et kuidagi nagu sobib siia teemasse. Vaikselt saadavad siis nii avalik- kui ka erasektor lihtinimest sooja kohta.

    • Peeter Marvet
      Lisatud 15. sept. 2005 kell 21:44 | Püsiviide

      tjah, loomulikult on sama häda ka erasektoris. olgu siinkohal öeldud, et olen ametilt kvaliteedijuht ja tegelen igapäevaselt kahte sorti olukordadega: painan oma inimesi eesmärgiga leida üles probleemide tegelikud põhjused (sest megamugav on ju kõiki mahakukkunud asju gravitatsiooniseadusega vabandada) ning selgitan klientidele lahti neid olukordi, kus tõesti ongi asi kinni gravitatsioonis…

    • tehnik
      Lisatud 19. sept. 2005 kell 22:40 | Püsiviide

      tõesti kahju, et sulle adsl-i rikke kohta sellisel moel vastati. palju kõnesid, erinevad soovid, mõnele juhul võidakse kliendi probleemile väga kohatult reageerida. tead, need kes su telefonikõnedele vastavad on ka ainult inimesed.

      üldiselt on hooldustööd ajal kui kasutajaid väga vähe (öösel, varahommikul)

    • Martin Vahi
      Lisatud 21. sept. 2005 kell 20:39 | Püsiviide

      Peeter kirjutab:
      “… vastava infosüsteemi ja SMS-teavituse loomiseks?…”

      Ma ei v2ida, et see nyyd v2ga tark tegu oleks ja ma ei tea ka
      kuidas seda realiseerida, aga kuskil elamuregistris on vist
      yhes v8i teises piirkonnas elavate inimeste nimed, samad nimed
      on ka mobiilioperaatoritel ning mobiilioperaatoritel on ka
      nende inimeste telefoninumbrid …siis ongi vist juba k8ik
      vajalikud asjad olemas. Edasi v8ib asja pumbata kasv8i l2bi
      Mobi.

      PS. Ma ei t66ta Mobis ega oma seal ka omateada yhtegi tuttavat.

    • Ursula
      Lisatud 9. nov. 2005 kell 03:47 | Püsiviide

      Marko
      mina ise ostsin http://www.aare.ee salongist koduarvuti, ja olen nendega vägagi rahul
      meeldiv ja kiir teenindus, vastutulekud ja sõbralikud inimesed seal.
      soovitasid mida peaks, mida ei peaks ostam (küsisin üle ka meie PRIVATINFO spetsialiste – ütlesin et küll tõdet räägivad, ehk lisaks ausad inimesed kah, ei peta, ja põrsakotis ei müü )
      ni et mul iseendal on hea meel arvuti ostust http://www.aare.ee -st
      lisaks töötan mainitud piisavalt suures firmas nagu http://www.privatinfo.ee
      ostsin endale arvutit just selle pärast, kuna firma sealt tarnieb endale pidevalt igasugust asju.
      aga tean, et juhtkond on väga nõudlik selles küsimuses – sest endiste arvutifirmadega pidevalt probleeme olnud. tarnivad vale asja, või öeldakse et on, ütelsid ok tellime, siis jamavad 3 päeva, ja ütlevad, et tegelikult ei ole. Teine kord lubatakse 1-2 päevaga tarnida, aga tihti juhtus see kuni 45 päeva. garantii tagastused liiga tihti. ei oska öelda mis parem mis halvem.
      juhtkond oli väga pahane pidevalt selle pärast.
      kuni üks tore päev ei hüppanud üle nad teisele “pakkujale” , ehk see http://www.aare.ee
      ja juba pikajaline leping ja koostöö, ja võin öelda, et nüüd on kõik vägagi korras.
      tarneajad kindlad (1-2 korda küll oli jama, aga see vaid kord – mitme kuu jooksul, teistega muidu olid pidevad igapäevased probleemid selles ja muus osas.) lisaks ei paku nad säästa, alati pakuvad kvaliteetset kaupa, vähemalt mina nii tunnen ja näen, kuna siiani ühtki arvuti ega seade polnud veel garantiis käiud. (1 printeril oli küll jama, aga ise süüdi, kuna ise panime paberit valesti).
      lugesin ka hv foorumi, näen vaid seda, et esiteks see pole firma seal, vaid vist lihtsalt mõni töötaja, kes ei ole ikka firma ju. aga nii või naa – igaüks läheb ennast välja, kui mõni ajuta pöördub sellise mölaga ta poole. Peab olema viisakas ja sõbralik, ja alati probleem leiab kiirt lahendust.
      ei pea kohe karjuma ja sõimama. minu järgmine ost ikka http://www.aare.ee -st ;)
      mina ikka usaldan meie firma juhtkonnale, kes tegid oma valiku aare.ee kasuks, ja ma näen et see koostöö on väga edukas, ja probleemi ei esine, nagu eelmiste firmadega. Ja lisaks meie mõned väiksed ja ka suured koostööpartnerid ja kliendid ka sealt ostavad (nad ongi meile soovitatud pöörduda aare.ee-e, et seal leiame vastavat mugavust ja teeninduse kõrgtaset) , et meie koos tööpartnerid ja kliendid, mõned on rikkamad eesti ettevõted/omanikud, ja kõik need on ka rahul.
      ehk ma ei kipu siis usaldama mingi alaealist, kes ei oska suhhelda, et asja kiirelt lahendada. oleks ta sõbralikult pöördunud, siis leiaks vastavat suhtumist. aga ta seda ongi saanud, just seda “vastavat suhtumist”. mina ikka jään usaldama enda, tööpakkuja, ja suure hulgale klientide ja parnerite pikaajalistele kogemustele, kui mõni poisi, keda ema pole õpetanud, kuidas end käituda.
      Minu lapsed ikka sellisteks ei kasva õnneks.
      Me oleme küll venekeelt kasutav ettevõtte, aga pool või rohkem meie kliente ja parntereid on ikka eestlased, kes tellivad reklaami jne, ja nad on ju ka rahul wwww.aare.ee -ga
      ja isegi soovitasid seda meile, ehk probleem ka mitte keeles, selgelt näha.
      vaid poisi kasvatuses. noor ja rumal, nagu enamus oli enda nooruses :)
      peab ikka õppima, kuidas inimestele oma mõisted selgeks teha, ja end käituda,
      a kui ei oska, siis tulen üksi metsas elama. inimesed aga peavad oskama suhhelda.
      head lugemist :)

    • Ursula
      Lisatud 9. nov. 2005 kell 03:49 | Püsiviide

      väike näpu kirjaviga –
      peab ikka õppima, kuidas inimestele oma mõisted selgeks teha, ja end käituda, a kui ei oska, siis tuleb üksi metsas elama. Inimesed aga peavad oskama suhhelda. head lugemist :)

    • Ursula
      Lisatud 9. nov. 2005 kell 04:08 | Püsiviide

      või sa Mark oled konkureerivast ettevõttest? :)
      no siis selge, miks sa tõmbled sellise asja pärast, mis üldse ei ole ega seotud siin teemaga eriti,
      ega ka üldse sellle tähele panna. Kuna on tegu mingi alaealisega, kes ei oska suhhelda. kõik see selgub teemast, kui lugeda. ja üldse see pole seal firma ju, et midagi rääkida firmast.
      mingi inimene küll on, võib olla ta töötab seal, aga võimalik, et isegi mitte…
      igal juhul – kui olla mitetõsbralik ja karjud ja sõimad – siis igaüks võib ennast välja minna.
      mina to inimese asemel üldse ei paneks tähele ja ei räägiks selliste olemustega, nagu see seal. kes ei oska suhhelda. kui tuleb ja räägib normaalselt ikka. selles osas olen temaga nõus, mulle, vist igaühele, ikka meeldib, kui sinuga suheldakse nagu inimesega, mitte et ta ainuke kuningas, ja teised kõik loomad – teenindajad, müüjad jne
      ainuke mis ma pole nõus – et ma tema asemel ei suhtleks üldse sellistega.