Täna ETVs: VM koolitus, pihukad ja avalikud arvutid

#

Jajah, ma näen küll et olen juba hiljaks jäänd saate lisatekstiga… kirjutan ja uuendan iga paari mintsa järel.

Seekordne alguse-teema on Vaata Maailma plaan algkoolituseks. Kui sa juba siia veebilehele jõudsid, siis arvan et sa ei kuulu seda vajava seltskonna hulka… Aga vahest su esivanemad või esi-esivanemad? VM kavatsed järgmise 2 aasta jooksul 100 000 (jah, sada tuhat) inimesele algkoolitust arvuti ja neti osas. Piloot algab jaanuari keskel, alguses Ida-Viru ja Pärnumaa. Lisainfi saab www.vaatamaailma.ee ja kohalikest avalikest netipuntidest.

Edasi — pihuarvutid ja mängud. Saates oli näha arvutitest HP Jornada 568 ja Compaq’i iPaq, tavalisi pihuarvuti-mänge leiab näiteks siit. Aga meie rääkisime veidi keerukamatest ja tulevikulahendustest, näideteks www.g-cluster.com ja www.fathammer.com (nende tech-preview leiab siit — aga seda saavad proovida muidugi vaid need, kellel pihuarvuti juba olemas).

Saate teises pooles olid teemaks avalikud arvutid (aga mitte ainult AIPides vaid ka näiteks koolis — ja tegelikult sobib sama lahendus hästi ka kontrorisse, olen analoogset lahendust ise kah pruukinud) ning soft mis lubab kogu kettasisu kenasti üheks failiks salvestada ja pärast koha peal või üle võrgu taastada on Symantec’i Ghost. Vahest väiksemale ringile huvi pakkuv oli teine mainitu, nimelt SiteKiosk — IE peal baseeruv “turvaline brauser” SiteKiosk.

Mis veel? Ah jah. WinTV USB ehk USB-telekas oli Hauppauge oma, müüb seda näiteks PCKaubamaja (kust ma ka saates kasutatud eksemplari laenasin). Muideks, Hauppauge veebist leiab selle jaoks ka muud huvitavat softi, sh salestamiseks ja liikumise tuvastaja (nt turva-rakendusteks).

Ning kõige lõpuks see salmide lugu… vt seletust nt Delfist (minule saatis selle Ville Jehe isiklikult).

Postitatud rubriiki Arhiiv, Tehnokratt!. Talleta püsiviide. Kommenteerimine ja trackback-viidete lisamine ei ole lubatud.

11 Kommentaarid

  1. MonsterD
    Lisatud 23. dets. 2001 kell 20:47 | Püsiviide

    jama saade oli.Vähemalt ei propageeritud Manilat….tea vist ei viitsigi enam seda vahtida. Saade jätab sellise põlvepeal kokku klopsitud mulje.Paljud teemad jäävad lahtiseks või seletatakse nii üldiselt, et kaob mõte ära ….

    kodukat uuendad ka nii kuidas juhtub…

    Kuneid Jõule ja edu uuel aastal!

  2. Marko Livental
    Lisatud 23. dets. 2001 kell 21:05 | Püsiviide

    Mis programmi mainiti mitu korda saata jooksul, kuid linki ei leidunud krati lehelt. Oli ainult symantec ghost. Samas lõigus sellest räägiti.

  3. Peeter Marvet
    Lisatud 23. dets. 2001 kell 23:05 | Püsiviide

    Markole — asi oli SiteKiosk, lisatud ka esilehele…

    MonsterD‘le — kuule, üks suur veebispets-mees pidi siin pideva virisemise asemel kommentima mis asi tal täpselt esielehe 800×600 olekus vaatamisel pildi ära rikub, a see oli vist juba paar nädalt tagasi?

    Laiemale üldsusele — MonsterD on meie põhikohaga kriitik, kes muuhulgas pidevalt foorumil silma peab, et sinna lühikesi kommente lisada. Mina sain endale nüüd nagu näha needuse kaela, kuna soovitasin tal seda pigem … näiteks Delfis teha.

  4. MonsterD
    Lisatud 24. dets. 2001 kell 00:14 | Püsiviide

    Jah aga vaata enamus küsimusi on sellised, et vastuse saab kahe sõnaga öelda a la kust saab mänge tõmmata, mida teeb clear history. Vähemalt ma vastan küsimustele erinevalt sinust…… ja kõhulihaseid teen ka u 140 korda rohkem…….

    Ja kritiseerida on kui palju.

    Esiteks see 800×600 resoga foorumi vaatamine on tõeline piin.

    Teiseks tehnokrati kujundus jätab sellise mulje, et see on tehtud ca 5 aastat tagasi.

    Kolmandaks kuskil saates sa mainisid, et Manila teeb veebilehe hooldamise nii lihtsaks, et isegi kohvikus saad 2 minutiga veebilehe sisu uuendada. Paistab et sa oled selle ära unustanud ja kolm minutit ennem saate algust viskad teemad ülesse….

    nii et mõtlemist jätkub. Ma ei hakka lihtsalt petsi rohkem piinama.

    Sarvik seevastu paneb täitsa hästi!

  5. Peeter Marvet
    Lisatud 24. dets. 2001 kell 11:07 | Püsiviide

    Nojah, aga keegi lubas nagu omalt poolt välja käia, et MIKS see asi talle 800×600 all ei meeldi ja mida peaks teisiti tegema. Lihtsalt virisemisest on üsna vähe abi, isegi kui see selline lühiformaadis on. Saan nüüd pihta, et sinu 800×600 probleem käis foorumi ja mitte esilehe kohta (nagu alguses arvasin) — aga endiselt ei taipa päriselt, et mis tuleks ümber teha.

    Ja muideks, ma pole ennast kunagi (veebi)disaineriks pidanud ja igal soovijal on võimalus pakkuda sellele veebile paremat kujundust… Siis jääb mul vahest ka rohkem aega tegeleda sisu poolega, kui 2 minutiks kohvikusse satun ;-)

  6. MonsterD
    Lisatud 24. dets. 2001 kell 14:15 | Püsiviide

    esilehe kohta käib see jutt samuti. Ainult foorumiga on asi veidike hullem. Ma ei tea kas sa siis ei vaata oma kodulehekülgi kõikide resodega üle, et minge buge sees poleks….

  7. Mikk Maiste
    Lisatud 25. dets. 2001 kell 13:59 | Püsiviide

    Pihuarvutite kohta leiate veel informatsiooni aadressilt:

    http://tasku.kolhoos.ee

  8. Ama
    Lisatud 25. dets. 2001 kell 17:29 | Püsiviide

    Ei tea kui palju neid ikka on kes 800×600 resoga molu taga istuvad, minuarust võrreldes aastate tagusega on kuvarid zitaxs odavaxs läinud, et pole nagu suurt mõtet kõiksuguste resodega omi lehti kuvada .. mõni jälgib äkki 640×480 pilti .. et siis peaksime kõik selle mõne järgi joonduma või? Äkki olexs lihtsam teha hääeltus, et mis resot kõige enim vahitaxse, et siis nagu statistika põhjal järeldusi teha!?

  9. MonsterD
    Lisatud 25. dets. 2001 kell 18:46 | Püsiviide

    kui sa Ama pole kuunud, siis veebitegemisel võetakse aluseks reso 800×600. Aga molusi vahetatakse märgatavalt vähem kui näiteksi mälusi või prosesi. nii et suur hulk raffast istub ikka veel 800×600 reso taga…

  10. kraabus
    Lisatud 26. dets. 2001 kell 01:22 | Püsiviide

    Mina ei saa ka aru, mis @800*600 vaadates valesti on. Pigem on suurema resoga kehvem, kuna read venivad pikaks ja pikki ridu on raskem lugeda. (seda peaksid lugupeetud veebiteoreetikud ju teadma :)

    Veel niisugune mõte, et eri resode kiireks (kuigi mitte eriti täpseks) katsetamiseks võib vaadata Opera’ga erinevatel suurendustel (20-1000%).

    Üks väike probleem on kommentaaridega küll – mõnikord ei saa aru, kes mida kirjutas, eriti siis, kui kommenteerija on oma jutu lõppu mõned tühjad read löönud. Võibolla aitaks õrn joon kommentaaride vahel, triibuline taust vms.

    P.S. Julgen arvata, et lp MonsterD viitsib küll järgmist saadet vaadata ;)

  11. Peeter Marvet
    Lisatud 27. dets. 2001 kell 14:42 | Püsiviide

    thnks kraabus, jutid lisatud (olidki ausalt öeldes puudu isiklikust hooletusest — meenub, et sain ükspäe foorumi enam-vähem ümber kõbitud, kui miski kiire asjatoimetus mind muudele radadele kutsus).

    aga eri resodest — mul on selline desktop’i-taust kusagil ketta peal, millel erinevad kastid näitavad akna suurust, st saan venitada brauseri kas parasjagu PAL-formaadis telepildi või 800×600 peale…