Läpparite mälust ehk SODIMM’ist

Mõni aeg tagasi oli meie foorumis küsimus läpparite mälu kohta — nimelt et kust saab ja miks ei pakuta uuemaid-suuremaid… ja et miks nii kallis. Ergutasin tookord veidi mõnda mälu maaletoojat asjast pikemalt kirjutama, aga asi kuidagi soikus ära.

Veidi enne jõulu tundsin aga ühel hetkel, et mu vana hea IBM’i ThinkPad 600 on ikkagi WinXP jaoks pisut nõrk, ja seda nimelt oma 96MB mälu poolest. Otsisin toonase kirjavahetuse välja ja ennäe, tegelikult oli minuni jõudnud ka tiba põhjalikum Kingstoni mälude hinnakiri (Exceli tabelina) — need on eeldatavad tänavahinnad koos käibemaksuga ja 18.10.2001 seisuga (ehk et praegust hinda küsi oma arvutimüüja käest).

Nagu näha, võib keskmiseks 128MB PC100 SODIMM’i hinnaks öelda ca 1200 ja PC133 ca 900 krooni (mõned mega-hinnad on seotud nähtavasti väga vähe vaja minevate mäludega?). Võrreldes “ametlike” mälude hindadega leiab üsna kergelt nii 2-kordse erinevuse, seda muidugi “ametliku” tootja hinnapoliitikast sõltuvalt.

Tabel-hinnakirjast sobiva mälu leidmine on suht ebamugav, palju parem on Kingston’i veebis sisse tippida tootja ja mudel ning järgi vaadata, mida nad sellele pakuvad. Samast saab ka näha, palju sul üldse laiendamiseks vabu mälupesasid on — näiteks minu Thinkpad 600 võtab maksimaalselt vastu 2 x 128MB ja see ongi kõik…

Siia juurde tuleb muidugi lisada, et erinevalt “tavalisest mälust” ehk siis igat masti tava-DIMMidest ei vedele läpaka jaoks sobilikud SODIMM’id arvutipoe letis vaid tulevad kohale tellimise peale (aga õnneks suht kiiresti).

Mina panin endale 2 x 128MB sisse ja masin oleks nagu uuesti sündinud — enamus ajakulust oligi seotud lihtsalt sellega, et WinXP võtab alustuseks ca 80 mega endale ja sellest ülejäänust eriti ei piisa töö tegemiseks (meenub üks loeng veidi aega tagasi, kus üritasin kangelaslikult korraga lahti hoida komplekti Eudora, IE, Photoshop, PageMaker, Acrobat ja PowerPoint — ühest teise minek oli parem jätta kohvipausi ajaks).

Ja selle kogemuse kirja panemise mõte tekkis mul siis, kui oma tellitud mäludele eile järgi läksin — nimelt võttis laopoiss arve ja pidas vajalikuks ära mainida, et need on küll läpaka kohta häbematult odavad…

MORAAL: enne kui uut läpakat asud ostma, proovi vanasse veidi mälu juurde panna; täiesti tänapävane mälukogus ei pruugi olla kallim, kui su läppari jääkväärtus ;-)

(muideks, ega keegi ei taha mult TP600 jaoks sobivat 64MB-SODIMM’i ära osta? igati töökorras, lihtsalt mul ainult kaks mälukohta :-)

Postitatud rubriiki Arhiiv. Talleta püsiviide. Kommenteerimine ja trackback-viidete lisamine ei ole lubatud.