iseterroriseeruv mõttelaad ja meie

Tänud Sirjele kena kokkuvõtte eest. Ja kasutaks tekkinud diskussiooni siin ja meedias pigem konstruktiivsel suunal. Mulle jäi näppu eilne IHT, mille kaanelugu on selline: West is taking fight against terrorism online. Ehk et see, mida Elver õigustatult kardab, on iseterroriseeruv ühiskond mis kenasti kokku võetud tsitaadiga:

“One way of viewing these trends is that the terrorists have won,”
said Richard Clayton, a computer security researcher at the University
of Cambridge who is part of the OpenNet Initiative, which tracks
Internet surveillance and filtering practices. “They’re making us
change our society to counteract, not what terrorists are doing, but
what they’re threatening to do,” he said.

“And what’s being proposed doesn’t really make any difference for a terrorist, who will find a way around it.”

Kuidas me nüüd saaks teha nii, et see arusaamine jõuaks võimalikult paljudesse otsustavatesse peadesse kohale? (jätame korraks kõrvale personaalküsimuse ehk kas küberkaitseliit võiks selles mingit rolli mängida või jaa :-)

Postitatud rubriiki Arhiiv. Talleta püsiviide. Kommenteerimine ja trackback-viidete lisamine ei ole lubatud.

11 Kommentaarid

  1. Elver
    Lisatud 2. okt. 2007 kell 11:54 | Püsiviide

    “Ja kasutaks tekkinud diskussiooni siin ja meedias pigem konstruktiivsel suunal.”

    Tõlgendaks seda lauset ühe tuntud muinasjutu võtmes. “Palun ärge näidake näpuga keisri palja pepu suunas vaid soovitage tema nähtamatute roosade pükste juurde teisi nähtamatuid aksessuaare.”

    Väga raske on tõsiselt võtta muret iseterroriseeruva ühiskonna tekkimise pärast kui just hetk tagasi pakkusid välja idee, mis meile sellise ühiskonna koju kätte tooks.

    • Peeter Marvet
      Lisatud 2. okt. 2007 kell 12:18 | Püsiviide

      No aga ära siis võta mind tõsiselt.

      Aga leia võimalus Clayton’i tsitaat kellelegi ette sokutada. Mina näiteks hakkan just ühte ettekannet tegema ja pistsin selle näitena folksonoomia slaidile ja selgitan selle najal tagimist. Teie käik?

    • Ivar
      Lisatud 2. okt. 2007 kell 15:04 | Püsiviide

      Elver, räägi nüüd ausalt ära, mis kana Sul Petsiga kitkuda on? Kogu sinu jutuvada viimasel paaril päeval näib olevat ajendatud mingist veidrast vimmast. Konstruktiivsusest on asi (vähemalt minu silmis) kuradi kaugel.

    • Elver
      Lisatud 2. okt. 2007 kell 17:17 | Püsiviide

      Ivar: loodava e-kaitseliidu üks ülesannetest oleks internetis infosõja pidamine ehk riigi seisukohtade levitamine.

      Kevadel riigi poolt levitatud seisukoht — Venemaa Föderatsiooni valitsus korraldas meie vastu küberrünnaku — on väljamõeldis, mille toetuseks pole avaldatud ühtegi vettpidavat tõendit.

      Vot täpselt e-kaitseliidu üheks ülesandeks saabki olema sääraste müütide levitamine.

      Kui asjaga tegeleks mõni PR-firma, oleks mul suhtkoht ükskõik, aga e-kaitseliidu idee on säärane, et müüdiloomega hakkaksid netis tegelema “inimesed tänavalt”.

      Nüüd pane end arvuti ees istuva välismaalase sussidesse. Tema näeb, et internetis võtavad sõna mitmed Eestist pärit inimesed, kes levitavad mingisugust infot, mille tõeväärtuse kohta ta ei oska mitte midagi öelda. Kuid samas ta teab, et Eestis eksisteerib riigi poolt organiseeritud kodanikeühendus, mis tegeleb riigi seisukohtade levitamisega internetis. Täpselt samamoodi nagu Venemaal eksisteerib riigi poolt organiseeritud (ja samuti vabatahtlik) kodanikeühendus Nashi, mis tegeleb samuti riigi seisukohtade levitamisega internetis.

      Meie, eestlased, oleme juba äärmiselt skeptilised igasuguse patriootlik-positiivse info suhtes, mis Venemaa kodanikelt tuleb. Kui Eestis hakkab e-kaitseliit samamoodi riigi seisukohti levitama, siis võib üsna kindlalt väita, et keskmise eestlase patriootlik-positiivset sõnumit hakatakse internetis samuti ignoreerima. Tulemus on lihtne: Eesti riigi ja tema kodanike maine langeb.

      See oleks vast kõige lühem kokkuvõtte miks ma e-kaitseliidu idee vastu võitlen.

    • Elver
      Lisatud 2. okt. 2007 kell 18:46 | Püsiviide

      E-kaitseliidu ideed on võimalik säärase negatiivse kasutamise vastu vaktsineerida, kuid mulle tundub, et siis kaotab idee mõtte ja võrdluse praeguse kaitseliiduga.

      Vaktsineerimiseks oleks vaja e-kaitseliidu põhikirjas ära mainida kaks punkti.

      * E-kaitseliit ei tegele väljaspool Eestit info levitamisega. E-kaitseliidu sees säärase tegevuse õhutamise palgaks on e-kaitseliidust välja viskamine. Sama, kui e-kaitseliitlane õhutab mitteliiget sellisele tegevusele. (Ärge palun rikkuge oma müüdiloomete ja infosõjaga eestlaste ja Eesti mainet.)

      * E-kaitseliit on puhtalt kaitseorganisatsioon. Välisriigi servereid ja IT-infrastruktuuri võib rünnata vaid olukorras, kus Eesti Vabariigi Valitsus on ametlikult välja kuulutanud sõja. (Kui meie PR-poisid taas väljamõeldisega “Vene valitsus küberründas meid” lagedale tulevad, siis väldib see olukorda kus Eesti riigi poolt organiseeritud kodanikeühendus korraldab “vasturünnaku” ja algatab sellega kurat teab mida.)

    • Ivar
      Lisatud 2. okt. 2007 kell 20:09 | Püsiviide

      Elver, kas Sa mitte ise ei loo praegu endale tonti, mille vastu lahingusse tormata? Kogu see nn. e-kaitseliidu idee on veel nii värske ja toores, et Sinu kombel kaikaga vehkimine mõjub pisut veidralt. Selle asemel, et asi kohe maa sisse tampida, oleks ehk mõistlikum õhku visatud ideed natuke veeretada ja vaadata mis kandi pealt asjast kasu võiks olla. Pets on selles suhtes (minu arvates) õigel teel.

      Sinu viimane postitus hakkab juba õige natuke sisulise ja konstruktiivse arutelu poole nihkuma, nii et püüa seda suunda hoida – ehk saab lõpuks ka mingist diskussioonist asja. ;)

      P.S. Eestlased ja patriotism on üks omaette huvitav teema, mis vääriks pikemat kästitlust aga siin on vale koht selle üle arutleda.

    • Peeter Marvet
      Lisatud 2. okt. 2007 kell 20:57 | Püsiviide

      Ivar – tont on mõistagi olemas, aga kuivõrd ma huvide lahtiütluse korras juba mainisin oma seotust küberkaitse-strateegia väljatöötamisega, siis võiksin vist lisada, et kommunikatsiooni-seltskond ei ole siiski päris kuupealt kukkunud ja kujutab täie selgusega ette kuidas selline propaganda peagi lahtilaskjat ennast tagumikust hammustab (kui meil juba kord on selliste metafooride päev).

      Elveri pakutud mõte põhikirjas vms Väga Olulises Kohas tegevuspõhimõtete kirjapanemiseks on tervitatav, aga need punktid vajaks tiba läbimõtlemist alates pisiasjast, et kui välismaal ei tohi infot levitada siis kuidas saavad VF kodanikud meie ausatest ideaalidest teada? (või näen nüüd mina olematut tekstitonti?)

      Lisaks oleks mul endal kohe probleem, kuna ma täna levitasin nagu lubatud tsitaati viitega iseterroriseeruvast ühiskonnast ning vajadusest selle nähtusega võidelda väljaspool vabariigi piire (ning see pole mul esimene kord) jne.

      Vot. Aga mõeldagu palun siinkohal edasi sobilike punktide peale, mul oli pikk päev ja ma teen nüüd ühe õlle (kuigi tegelikult peaks tegema veini, sest see on siin Prantsusmaal ikka ülemõistuse odav). Mõttekaaslased ja oponendid võivad virtuaalselt liituda.

    • Peeter Marvet
      Lisatud 2. okt. 2007 kell 21:24 | Püsiviide

      ahjah, tervitustega selle punase noole juurest.

      OMG, they have built a large hadron collider right into my backyard! miski kiiritustehas on köki-möki, sest siia võib varsti tekkida must auk. kus on nüüd keskkonnaministeeriumi silmad, ma küsin?

      http://akamai.kolhoos.ee/tehnokratt/pildid/appi-kus-ma-olen-noolega.jpg

    • toivo
      Lisatud 3. okt. 2007 kell 06:36 | Püsiviide

      selline tagasihoidlik soov. kas saaks kommentaare ka feedina “tellida.”

    • Peeter Marvet
      Lisatud 3. okt. 2007 kell 08:46 | Püsiviide

      mul on plaanis minna üle WordPressi peale, siis kohe saab… aga see on selline ‘yet another thing to do’

    • kaur
      Lisatud 3. okt. 2007 kell 09:42 | Püsiviide

      Küllap see arusaamine nende peades juba olemas on. Aga see ei pruugi veel “nende” käitumist mõjutada.

      Küberkodukaitse… ideed kuhugi wikisse? Kuhu? See peaks olema püsivam koht kui blogikommisaba. Võimalik ka, et piiratum, tegu siiski riigikaitse… mängimisega?